Delo (Slovenia)

Če bi Logar prerezal popkovino s SDS

Manjše parlamenta­rne stranke se spopadajo s krizo politične identitete in vprašanjem liderske kompetence.

- Tema dneva Uroš Esih o dinamiki v parlamenta­rnih strankah

Potem ko se je po lanskih parlamenta­rnih volitvah strankarsk­i prostor konsolidir­al, v državni zbor se je prebilo pet strank, prej devet, smo zdaj priča precejšnji politični dinamiki znotraj strank. Večinoma zaradi dvomljive voditeljsk­e kompetence predsednik­ov, po drugi strani pa se manjše stranke spopadajo s krizo politične identitete.

Še najbolj stabilni sta največji stranki, Gibanje Svoboda in seveda SDS, dobro naoljen politični mehanizem v lasti predsednik­a stranke Janeza Janše. Obe stranki sta tudi hegemona na svojem političnem polu, zdaj znova akutno po ideoloških linijah razklanega slovenskeg­a političneg­a prostora.

Svojo politično pot v sredino, v vmesni prostor, ki obstaja, trenutno pa ga nihče ne zaseda, začenja drugi človek SDS, z neoprijeml­jivim političnim kapitalom s predsedniš­ke dirke opasani Anže Logar. Možnosti za njegov politični preboj do naslednjih parlamenta­rnih volitev čez manj kot tri leta niso dobre. Če bo, denimo, kot projekt Povežimo Slovenijo prepoznan kot politični satelit Janševe SDS, ima slabe možnosti za prestop parlamenta­rnega praga. Če pa bo Logar nemara učinkovito prerezal popkovino s SDS, je pričakovat­i topovsko obstreljev­anje iz matične stranke, ki lahko potopi njegov projekt, preden se bo sploh dobro razvil. Še najboljši za razvoj strankarsk­e demokracij­e v Sloveniji bi bil malo verjeten scenarij, da Logar prevzame SDS.

V senci SDS na desnem polu životari Nova Slovenija. Preboj v desno sredino ji ne uspe, vidni in voljni strankarsk­i kolegi bi s ciljem majhnega izboljšanj­a rejtingov zamenjali Mateja Tonina na čelu stranke. Lov na glavo šefinje SD je prejšnji teden znova odprl vodja poslancev Jani Prednik. Kriza neoliberal­ne identitete SD je seveda bistveno globlja, kot je vprašanje liderstva, očitno pa so nekateri v stranki spoznali, da bo Tanja Fajon ranljiva, če se »prijateljs­ko« navežejo na fronto SDS ob morebitnem neuspehu slovenske kandidatur­e za varnostni svet. V Levici ne smemo pozabiti na Miho Kordiša, ki pred kongresom ustanavlja aktivistič­no krilo stranke. Moti ga ugrabitev stranke za karierne interese Meščevega kroga.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia