Delo (Slovenia)

Prodaje parcel, ki jih ni bilo

Dezinforma­cije, všečki in poobjave na twitterju – Za zdaj le ena prijava suma kaznivega dejanja

- Suzana Kos

Za tarčo tvitarske scene prvaka SDS je bil izbran tudi Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda. Pripisali so mu petnajst prodaj in nakupov nepremični­n, ki da jih je opravil v enem samem letu.

Kaj je povzročilo diskredita­cijo? Izjava, povezana z razmerami na RTV Slovenija, kjer da se »dogaja politično in ideološko prekrščeva­nje gledalk in gledalcev«. Libertarec (Tomaž Štih, ki ga je zaradi poziva k oboroževan­ju prek twitterja doletela prijava suma kaznivega dejanja) je zapisal, da je »Sajovic, ki v ospredju razlaga o nekakšnem prekrščeva­nju gledalk in gledalcev, v ozadju po javno dostopnih podatkih v enem samem letu opravil 15 prodaj in nakupov nepremični­n. Kje najde čas za službo?« Sledil je poslanec SDS Žan Mahnič z zapisom: »Nepremični­nski magnat iz Tržiča pač ne more živeti od svoje plače in zato trguje z zemljišči.« Janez Janša, ki ima na twitterju več kot 115 tisoč sledilcev, je vse poobjavil. Pridružil se je še Pavel Rupar z zapisom: »Vodja poslancev Slobode Sajovic Borut govori o vrednotah. Res original!! Po Odlazkovih podkupnina­h za navožene strupene odpadke v Tržiču in več deset opravilno nesposobni­h pretentani­h upokojenci­h, ki so mu 'poklonili' za več milijonov premoženja.« Čivk ima 134 poobjav in 440 všečkov.

Na spletni strani protikorup­cijske komisije je objavljena tabela o spremembah premoženjs­kega stanja in pri Sajovicu je res vpisanih 15 nepremični­nskih sprememb, pri čemer gre za podatke o prenosu okoli sedem hektarov velike kmetije, ki jo je pred 30 leti podedoval, zdaj pa predal otrokoma.

Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda, je minuli teden ob dogajanju v zvezi z RTV Slovenija in predlogu o razrešitvi in prenehanju mandatov nekaterih članov programske­ga sveta nacionalne radiotelev­izije med drugim ocenil, da se »nam dogaja politično in ideološko prekrščeva­nje gledalk in gledalcev«. In s to izjavo sprožil naoljeno mašinerijo največje opozicijsk­e stranke. Če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programske­ga sveta RTV Slovenija, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo, je ob koalicijsk­i napovedi zamenjave nekaterih programski­h svetnikov na twiterju zapisal prvak SDS Janez Janša. Predsednik­a vlade ali ministre lahko državni zbor pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanj­u njihovih funkcij.

Janša je s tem tvitom in čivkom o državljans­ki vojni znova pokazal, da s svojo specialno vojno diktira tempo političneg­a dogajanja v državi tudi iz opozicije in hkrati medijem, ki nepremišlj­eno sledijo njegovim provokacij­am, posredno dejansko določa novinarske vsebine. Robertu Golobu je bila minuli teden namenjena posebna številka »njegove« Demokracij­e, ki so jo dobili vsi poslanci, v nekaj trgovinah in delih države pa naj

• Nad Roberta Goloba s posebno številko Demokracij­e, Dosje Gen-i: Afera Golob.

• Nad Boruta Sajovica z zapisi o trgovanju z nepremični­nami.

• Nad vlado z napovedjo ustavne obtožbe.

Nepremični­nski magnat iz Tržiča pač ne more živeti od svoje plače in zato trguje z zemljišči.

bi po trditvah nekaterih tvitarjev celo pošla.

Množica proilov na twiterju zvesto izvaja politiko destabiliz­acije koalicije Roberta Goloba, ki jo narekuje Janša, in pod njen valjar je padel tudi Borut Sajovic.

Libertarec (Tomaž Štih, nekdanji ustanovni član Državljans­ke liste, zoper katerega je zaradi poziva k oboroževan­ju pravosodno ministrstv­o podalo prijavo suma kaznivega dejanja) je tako zapisal, da je »Sajovic, ki v ospredju razlaga o nekakšnem prekrščeva­nju gledalk in gledalcev, v ozadju po javno dostopnih podatkih v enem samem letu opravil 15 nepremični­nskih transakcij (prodaj in nakupov nepremični­n). Kje najde čas za službo?« Na vprašanje uporabnika twiterja, kje so na voljo ti podatki, je Štih povedal, da na protikorup­cijski komisiji.

Naslednji je bil poslanec SDS Žan Mahnič, ki je zapisal: »Nepremični­nski magnat iz Tržiča pač ne more živeti od svoje plače in zato trguje z zemljišči.« Komentarji, ki so sledili temu zapisu, so pričakovan­i. Janša, ki ima na twiterju več kot 115 tisoč sledilcev, pa je vse poobjavil.

Debati o Sajovicu se je pridružil še Pavel Rupar z zapisom: »Hahaha. Vodja poslancev Slobode Sajovic Borut govori o vrednotah. Res original!! Po Odlazkovih podkupnina­h za navožene strupene odpadke v Tržiču in več deset opravilno nesposobni­h pretentani­h upokojenci­h, ki so mu 'poklonili' za več milijonov premoženja.« Tvit ima 134 poobjav in 440 všečkov.

Kaj o nepremični­nskih spremembah drži

Na spletni strani protikorup­cijske komisije je objavljena posebna tabela o spremembah premoženjs­kega stanja in pri Sajovicu je res vpisanih 15 nepremični­nskih sprememb. Rekordnih 18 nepremični­nskih sprememb pa je mogoče našteti pri poslanki Gibanja Svoboda Mateji Čalušić.

Vendar ne gre za prodaje in nakupe. Pri Sajovicu so to dejansko podatki o prenosu okoli sedem hektarov velike kmetije v tržiški občini, ki jo je pred 30 leti podedoval od očeta, zdaj pa se jo je odločil predati sinu in hčeri. Pri Čalušićevi je sprememba premoženjs­kega stanja, prijavljen­a protikorup­cijski komisiji, posledica dedovanja po starem očetu. Na seznamu podedovani­h nepremični­n so večinoma manjši deleži zaraščenih kmetijskih zemljišč ali gozdov v rojstnem kraju njenega deda ter v vasici Boršt v koprskem zaledju, kjer je dočakal starost.

»Funkcija vodje poslanske skupine največje koalicijsk­e stranke je pomembna, res ne sicer kot funkcija predsednik­a Gibanja Svoboda in predsednik­a vlade, a vendarle dovolj, da sem tudi sam tarča napadov mašinerije,« komentira Sajovic, ki je bil med letoma 2006 in 2022 župan Tržiča. Na tej funkciji je nasledil Pavla Ruparja, nekdanjega člana SDS, ki je bil pred tem deset let na čelu občine.

»Janši sem tega princa spravil s prestola, ker so me za to v Tržiču prosili ljudje, in tega mi očitno ni oprostil. Teh iger sem navajen že 20 let s tržiške scene, zdaj pa se vzorec prenaša z lokalne na državno raven. Že leta sem tarča različnih anonimk, zganjanja nasilja nad mojo družino, kar pa res težko prenašam, saj mi zanjo ni vseeno,« dodaja Sajovic.

Mediji, pravi, že več kot 15 let pišejo o raznih transakcij­ah, ovadbah, prijavah ... Kljub ponavljanj­u pa neresnična poročanja, dodaja, vendarle ne postanejo resnična, kar potrjuje dejstvo, da pristojni organi pravne države vse do danes pri razpolagan­ju z mojim premoženje­m niso zaznali ničesar protipravn­ega. »Kupci mojih nepremični­n ne obstajajo, prav tako ne vikend v hrvaškem Červarju, nobene nepremični­ne (razen manjše, 500 kvadratnih metrov velike kmetijske parcele zaradi zamenjave s sosedo) nisem prodal. Še manj pa sem premoženje prodajal prek sinove nepremični­nske družbe. Nisem prodal parcel v Križah, temveč sem parcele izročil hčeri, in to v upanju, da bo še naprej skupaj z možem skrbela za travniški sadovnjak in opravljala kmetijsko dejavnost,« sklene zgodbo o nepremični­nskih spremembah Sajovic.

Žan Mahnič, SDS

 ?? ?? Janezu Janši se lahko smeji, ko s tviti spravlja na noge politiko in narekuje uredniško politiko medijev tudi zunaj svoje orbite.
Janezu Janši se lahko smeji, ko s tviti spravlja na noge politiko in narekuje uredniško politiko medijev tudi zunaj svoje orbite.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Po izjavi Boruta Sajovica, vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda (levo), je prvak SDS Janez Janša v okviru svoje politike destabiliz­acije koalicije namignil na ustavno obtožbo zoper premiera Roberta Goloba.
Foto Jože Suhadolnik Po izjavi Boruta Sajovica, vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda (levo), je prvak SDS Janez Janša v okviru svoje politike destabiliz­acije koalicije namignil na ustavno obtožbo zoper premiera Roberta Goloba.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia