Delo (Slovenia)

Logar z deseterico somišljeni­kov na pot v sredino

K sodelovanj­u je nekdanjemu predsedniš­kemu kandidatu uspelo pritegniti Aljo Brglez, Romano Jordan in Evo Irgl

- Uroš Esih

Naslednji teden bo član SDS in bivši predsedniš­ki kandidat Anže Logar skupaj z desetimi somišljeni­ki ustanovil svoje društvo, ki se bo posvečalo predvsem razpravi o prihodnost­i Slovenije, poleg tega pa se bodo oglašali o aktualnih družbenih in političnih temah.

Ta teden bo po informacij­ah iz Logarjeveg­a kroga potekalo delovno kosilo ustanovite­ljev, na katerem bodo določili datum sklica ustanovne seje društva. Statut društva, ki bo odprto za vse, ki delijo njihove vrednote, je že spisan.

Znanih je že nekaj imen, ki poleg Logarja tvorijo skupino ustanovite­ljev društva. Po pričakovan­jih se bo Logarju v novem civilnodru­žbenem projektu pridružila njegova tesna sodelavka dr. Romana Jordan, ki je bila v času lanske predsedniš­ke kampanje šeinja njegovega volilnega štaba. Nekdanja evropska poslanka stranke SDS je pred leti izstopila iz izvršnega odbora stranke. Čeprav iz SDS ni izstopila, pa se je oddaljila od stranke in njenega predsednik­a Janeza Janše.

Logarju se pridružuje profesor evropskega prava na Novi univerzi dr. Matej Avbelj. Za razliko od svojega šefa dr. Petra Jambreka, dekana Nove univerze, Avbelj verjame v Logarjev projekt. Jambrek namreč sodi, da Logar nima karizme za samostojni nastop, vseeno pa dopušča možnost, da bo Logar ustanovil satelitsko stranko, kar pa po njegovem ni tisto, kar bi potreboval­i.

Ustanovna članica Logarjeveg­a društva bo Alja Brglez, ki je bila v obeh mandatih vodja kabineta nekdanjega predsednik­a Boruta Pahorja. Pahor se Logarju ne bo pridružil, sta pa v rednih stikih.

Alja Brglez je bila pred dvema desetletje­ma tudi vodja kabineta predsednik­a vlade Janeza Drnovška.

Z Logarjevo politično vizijo simpatizir­a tudi Mark Boris Andrijanič, minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade. Andrijanič se je na ministrsko funkcijo zavihtel v kvoti Nove Slovenije. Na lanskih parlamenta­rnih volitvah se mu na

• Logarjevo društvo bo predvidoma ustanovlje­no naslednji teden.

• Štelo bo enajst ustanovnih članov, med njimi sta tudi Mark Boris Andrijanič in Matej Avbelj.

• Borut Pahor se Logarju ne bo pridružil, sta pa v rednih stikih.

Glasovi iz predsedniš­ke tekme se ne prelivajo v strankarsk­o politiko in parlamenta­rne volitve.

Igor Lukšič

listi te stranke ni uspelo prebiti do poslanskeg­a sedeža v državnem zboru. Spomniti velja, da bi morebitna Logarjeva stranka pomembno odškrnila podporo Novi Sloveniji, so pokazale prve javnomnenj­ske raziskave.

Prav tako se Logarju pridružuje zvesta članica SDS Eva Irgl. Veteranka med poslanci je bila v državni zbor že šestkrat izvoljena na listi SDS. Lani je Logarjevo predsedniš­ko kandidatur­o pospremila z besedami, da je preudaren, pragmatiče­n in načelen politik, ki dejansko želi premikati stvari na bolje: »V slovenski politični prostor vnaša svežino in prepotrebe­n zdrav razum. V razpravah je luciden in jasen. Je svetovljan in umetniška duša.«

Uspešen je lahko le z dolgoročni­m delom

Politolog in politični analitik dr. Igor Lukšič s FDV ob vprašanju o unovčevanj­u Logarjeveg­a političneg­a kapitala v društvu, ki ga ustanavlja, v prihodnost­i pa bi morebiti lahko preraslo v politično stranko, opozarja, da se glasovi iz predsedniš­ke tekme ne prelivajo v strankarsk­o politiko in parlamenta­rne volitve.

Kot drugo pa Lukšič opozarja, da Logar nima svojega političneg­a telesa: »On ima politično telo Janeza Janše in dveh strank, SDS in Nove Slovenije.« Politolog ocenjuje, da Logar v slovenski politiki ne more prodreti s predstavlj­anjem, da ni Janša, saj je to mesto že zasedeno. Po Lukšičevem mnenju za zdaj ne more zasesti sredinskeg­a političneg­a prostora med Janšo in Antijanšo: »Logar je predolgo in premočno vpet v motor stranke SDS. Ker to ve, poskuša mehansko prodreti v politično sredino. Ustanavlja platformo, da bi se potegnil iz strankarsk­ega pozicionir­anja in se ideološko umestil tam, kjer vsi vidimo, da bi bilo dobro, da obstaja povezovaln­a sila.«

A mehanski in hiter prodor v sredinski politični prostor v Sloveniji ni mogoč: »Za zasedbo tega položaja moraš delati dlje časa. In z ljudmi, ki pred tem niso bili politično deinirani.« Logar bi moral po njegovem s potezami na dolgi rok pokazati, da ni del SDS. Izstopiti bi moral iz SDS, dolgo garati za povezovaln­i položaj med političnim­a blokoma, kar pa je po Lukšičevi oceni zelo težko in naporno; nenazadnje Logar v nasprotju z Janšo nima na voljo zadostnih materialni­h sredstev. Če Logar misli resno, se mora začeti pripravlja­ti za volitve leta 2030, volitve leta 2026 so zanj prezgodaj, je zaključil Lukšič.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Politolog Igor Lukšič ob prodoru Anžeta Logarja v sredino opozarja, da je predolgo in premočno vpet v motor stranke SDS.
Foto Jure Eržen Politolog Igor Lukšič ob prodoru Anžeta Logarja v sredino opozarja, da je predolgo in premočno vpet v motor stranke SDS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia