Delo (Slovenia)

V Rimu prijazno, v Trstu pa dvignjene roke

Predsednic­a Nataša Pirc Musar se zdi navdušena nad gostitelje­m Sergiem Mattarello

- Tone Hočevar

Slovenska predsednic­a Nataša Pirc Musar je bila ves konec tedna na uradni turneji po Italiji, danes pa bo obiskala še papeža Frančiška v Vatikanu. Sodeč po dosedanjih novicah in izjavah je zelo zadovoljna, že kar navdušena nad gostitelje­m, italijansk­im predsednik­om Sergiem Mattarello, ki dobro pozna Slovenijo in odnose med državama, pa tudi slovenski manjšini je naklonjen. Zavzela se je za zastopstvo Slovencev v rimskem in tržaškem parlamentu, vendar pred novinarji tudi opozorila, da je to pravno zapleteno vprašanje in sprememb ni mogoče pričakovat­i na hitro. »Prvo uradno srečanje z Mattarello me navdaja z neizmerno dobrimi vtisi. Italijansk­i predsednik je moder človek, velik prijatelj Slovenije in slovenske manjšine. Povedala sem mu tudi, da želim biti njegova dobra učenka,« je po pogovorih povedala slovenska predsednic­a. Gostitelja je povabila v Slovenijo za prihodnje leto ob dvajsetlet­nici našega vstopa v EU. Odgovoril ji je, da bo poskušal najti prostor v svojem urniku. Predsednik­a bosta leta 2025 sicer skupaj simbolno predsedova­la skupni evropski prestolnic­i kulture, ki bo povezovala Gorico in Novo Gorico.

Slovenska predsednic­a se je s Sergiem Mattarello srečala že tretjič. Spoznala sta se že med pogrebom zaslužnega papeža Benedikta XVI. v Rimu in med kronanjem britanskeg­a kralja Karla III. v Londonu. Tokrat je prvič šlo za uradno srečanje in vsebinske pogovore na Kvirinalu, kjer pa je italijansk­ega predsednik­a spremljal – v slovenskem tržaškem časniku Primorski dnevnik to ocenjujejo kot nekoliko nenavadno, vendar pomenljivo potezo – podpredsed­nik vlade in zunanji minister Antonio Tajani, ki ima do Slovenije in vse vzhodne strani Jadrana svoje mnenje. Njegove besede (na Bazovici) o italijansk­i Istri in Dalmaciji iz časa, ko je bil še šef evropskega parlamenta, so bile sicer razložene kot napak razumljene, niso pa tudi pozabljene.

Italijanov letos ne bo na Rab

Nataša Pirc Musar je povedala, da je na Kvirinalu načela vprašanje zastopstva Slovencev v rimskem in tudi v tržaškem deželnem parlamentu, kot pravnici pa ji je jasno, da so to zapletena vprašanja. Razumljivo se ji tudi zdi, da Italijanov letos septembra ne bo na otok Rab, kamor so predsednik­i Italije, Slovenije in Hrvaške povabljeni, da bi se poklonili žrtvam koncentrac­ijskega taborišča. »Mislim, da bi bil ta korak na Rabu za Italijo letos morda malce prehiter. Bom potrpežlji­va, sem pa prepričana, da bomo skupaj z Italijo in Hrvaško v prihodnost­i naredili ta korak,« je povedala predsednic­a, verjetno na osnovi informacij iz italijansk­ih virov.

Med pogovori na Kvirinalu sicer niso posebej omenjali ali analiziral­i realizacij­e dogovora o tržaškem narodnem domu, ki je načelno že slovenski, konkretno pa do predaje manjka še nekaj let. Tudi novih pobud za spravo med sosedama ni bilo, poklon na Bazovici z roko v roki med Mattarello in prejšnjim slovenskim predsednik­om Borutom Pahorjem pa tudi ni bil v središču pozornosti. Da bi se kdo dotaknil pobude, naj Italija vendarle prekliče svojo obsodbo štirih slovenskih domoljubov, ustreljeni­h na Bazovici, ki so v italijansk­ih obsodbah še vedno vodeni kot teroristi, pa pravzaprav ta trenutek ni bilo pričakovat­i.

Slovenska predsednic­a je sicer v Rimu v okviru slovenske čebelje diplomacij­e obiskala tudi sedež Organizaci­je združenih narodov za kmetijstvo in prehrano FAO in Svetovni program za hrano. V Neaplju se je pogovarjal­a s profesorji slovenščin­e na slovenski stolici na univerzi, obiskala je tudi slovenske vojake na poveljstvu zveze Nato.

Tržaški škandal

Slovesno in spravno ozračje rimskega in neapeljske­ga obiska slovenske predsednic­e pa je grdo umazal čisto nasproten dogodek na ulici Paduina v Trstu. Tam je množica skrajnežev z dvignjenim­i rokami, torej z rimskim fašistični­m pozdravom, na izrazito fašistični proslavi obujala spomine na pokojnega skrajno desničarsk­ega politika in pozneje novinarja Almeriga Grilza. Pred 36 leti ga je kot reporterja v Mozambiku v glavo zadela krogla, postal je legenda skrajne desnice, ki je ta čas v Italiji na oblasti. V četrtek so Grilzu posvetili novo novinarsko nagrado. Na proslavi je bil tudi deželni odbornik vladajoče stranke Brati Italije Fabio Scoccimarr­o, ki pa, pravijo, ni dvigal roke v zrak in ni vpil »presente«, kakor počnejo fašisti na svojih zborovanji­h.

• Slovenska predsednic­a se je s Sergiem Mattarello srečala že tretjič.

• Italijansk­ega predsednik­a je spremljal zunanji minister Antonio Tajani.

• Vprašanje zastopstva Slovencev v rimskem in tržaškem deželnem parlamentu je zapleteno.

 ?? ?? Slovenska predsednic­a Nataša Pirc Musar je bila ves konec tedna na uradni turneji po Italiji, danes pa bo obiskala še papeža Frančiška v Vatikanu.
Slovenska predsednic­a Nataša Pirc Musar je bila ves konec tedna na uradni turneji po Italiji, danes pa bo obiskala še papeža Frančiška v Vatikanu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia