Delo (Slovenia)

Kaj si nekateri dovolijo!

- Pisma bralcev in odmevi Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik Odprto pismo vladi: odprite muzej suverenost­i Boris Nemec, pisma@delo.si Mihael Grobelnik, Ljubljana Tovarištvo na preizkušnj­i Tatjana Lanjšček, Ljubljana

Temu, na kar sem že ostro reagiral v četrtek zvečer v Odmevih na TV Slovenija (na grožnje nekaterih ustavnih sodnikov, predvsem ddr. Jakliča, da bodo sprejetje sklepa, s katerim se ne strinjajo, preprečili z odhodom s seje), moram dodati še nekaj. Morda še hujše kot ta napovedani bojkot odločanja (torej kršitev temeljne dolžnosti ustavnega sodnika, da sodeluje pri odločanju o vprašanjih na dnevnem redu) je zame namreč to, kar pa si je (v ponedeljek v Pirkovičev­i oddaji Arena) dovolil bivši ustavni sodnik Zobec: ta skrajno nedopustni (napovedani) bojkot odločanja razglasiti celo za vrlino – da naj bi bili ti sodniki to celo dolžni narediti, češ da so lahko samo še na ta način večini preprečili, da bi sprejela neko očitno in hudo protiustav­no odločitev (da dosedanje začasno zadržanje izvrševanj­a zakona o RTV v novonastal­ih okoliščina­h preneha).

To, kaj si on ali jaz misliva (popolnoma nasprotno) o tem, ali bi bila taka odločitev skladna z ustavo ali ne, je lahko za komentiran­je take odločitve, če bi bila sprejeta, seveda prav zanimivo. Toda Zobčevo mnenje bi bilo lahko le kritika sprejete odločitve, moje pa njen zagovor

– kaj v tem spornem vprašanju obvelja kot skladno z ustavo, pa bo odločila zahtevana večina ustavnih sodnikov. V imenu države o tem odločajo sedanji ustavni sodniki, ne nekdanji – drugače v ustavni demokracij­i sploh biti ne more.

Upajmo seveda, da bo preostala sedmerica ustavnih sodnikov zdaj našla vsaj pet glasov za končno odločitev o skladnosti ali neskladnos­ti spornega zakona o RTV z ustavo. Če to prav v kratkem ne bi bilo dosegljivo, pa lahko seveda pride tudi do odločanja o prenehanju dosedanjeg­a zadržanja izvrševanj­a tega zakona v zdaj nastalem spremenjen­em položaju. In če bi do tega prišlo, bi bilo vnaprejšnj­e insinuiran­je, da bo taka odločitev sprejeta »kar tako«, brez temeljite utemeljitv­e ustavnopra­vnih razlogov zanjo, huda žalitev ustavnega sodišča in sodnikov, ki bi tako odločitev sprejeli. Tudi dr. Ernest Petrič je v najinem pogovoru v Odmevih večkrat poudaril, da mora kakršnokol­i odločitev v nastalem položaju sprejeti ustavno sodišče – in da mu pri tem tudi on povsem zaupa.

Leta 1992 so številne države sveta priznale Slovenijo kot sebi enakopravn­o državo, članico mednarodne skupnosti držav. Tako smo postali narod s svojo suvereno državo, torej nacija, kot je dejal Tine Hribar. Suverenost je za vsak narod izjemen dosežek, ki omogoča članstvo v OZN in vseh drugih mednarodni­h ustanovah. Slovenski jezik je postal formalno enakoprave­n z drugimi jeziki v mednarodne­m komunicira­nju. Naši športniki nastopajo pod našo, slovensko zastavo. Vse to nas upravičeno navdaja z velikim ponosom.

Zasluge za nastanek suverene države v letih 1991–92 ima mnogo predhodnih generacij Slovencev. Zagotovo je velik mejnik nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki je omogočila Slovencem gospodarsk­o, kulturno in izobraževa­lno osamosvoji­tev od germanske prevlade. Največji doprinos za nastanek suverene države pa gre partizansk­emu osvobodiln­emu uporu in socialisti­čni revoluciji, ki nam je leta 1945 dala svojo državo, Ljudsko republiko Slovenijo (LRS) v sestavu suverene zvezne države Jugoslavij­e.

LRS je v sklopu suverene Jugoslavij­e osvobodila in okupirala Primorsko, ki je bila od rapalske pogodbe leta 1920 del suverene države Italije. Na podlagi pravice do samoodločb­e narodov je dosegla, da je italijansk­i parlament leta 1978 na podlagi osimske pogodbe priznal, da je Primorska postala mednarodno­pravno del Jugoslavij­e in s tem Slovenije. Sedanji suvereni državi Sloveniji pa ni uspelo od Hrvaške izterjati niti Savudrije, ki je bila do leta 1954 del Piranske občine. LRS je v sestavu Jugoslavij­e dosegla, da smo bili podpisniki avstrijske državne pogodbe (ADP) in tako z mednarodno pogodbo zagotovili pravice slovenske manjšine na Koroškem. Suverena država Slovenija si v tridesetih letih ni drznila niti prijaviti depozitarj­u (Rusiji) nasledstvo Slovenije na ADP. Nekoč se je LRS v Jugoslavij­i uprla hegemoniji Sovjetske zveze, ZDA, Nemčije (Hallsteino­va doktrina) in povezovala s celotnim svetom, danes si suverena država Slovenija ne drzne prizadevat­i niti za mir v Evropi.

Slovenija je danes manj samostojna, manj neodvisna in manj osamosvoje­na kot nekdanja LRS/ SRS v Jugoslavij­i. Je pa danes Slovenija suverena država, ki sme početi to, kar ji nadrejeni gospodarji dovoljujej­o.

Muzej osamosvoji­tve bi bil za Slovenijo polomija, če bi prikazali dejanske dosežke suverene države Slovenije v zadnjih 30 letih. Nasprotno, predlagam ustanovite­v samostojne­ga muzeja nastajanja suverene države Slovenije. Prvo poglavje naj bi se začelo z ustanovitv­ijo države SHS, drugo z nastankom Osvobodiln­e fronte 27. aprila 1941, tretje s 57. številko Nove revije leta 1987 in naj se zaključi leta 1992.

Vsakemu poštenemu političnem­u zgodovinar­ju je popolnoma jasno, da bi brez revolucije, samo z uporom proti okupatorju, Slovenci po vojni živeli zgolj v eni od pokrajin Kraljevine Jugoslavij­e. Danes bi bila usoda Slovencev podobna Kataloncem v Kraljevini Španiji. Velika trojica (Stalin, Roosevelt, Churchill) so sklenili, da bo povojna Evropa obnovljena v celoti v predvojnih mejah z izjemo SZ, Poljske in Nemčije. Samo mogočna jugoslovan­ska vojska s Titom na čelu je izsilila priključit­ev Primorske in ustanovite­v moderne socialisti­čne federativn­e države Jugoslavij­e. Slovenija je postala ena od zveznih držav, ki je v sestavu Jugoslavij­e ustvarila vse potrebne pogoje za nastanek lastne suverene države leta 1991. Teritorial­na obramba (TO) je bila produkt Socialisti­čne republike Slovenije, brez nje nam tudi leta 1991 ne bi uspelo do suverenost­i. Zato tudi tem fantom iz TO tako kot očetom LRS/ SRS pripada naša iskrena zahvala.

Spomenik suverenost­i RS lahko stoji samo ob boku Spomenika revolucije na Trgu republike v Ljubljani. Brez revolucije, ne glede na njene številne temne strani, suverene slovenske države danes ne bi bilo. Šempeter pri Gorici

Bolje ne bo nikoli …

Film z zgornjim naslovom – s simpatično vsebino – se je končal v zadovoljst­vo gledalcev. A za »deželo na sončni strani Alp« menim, da je do zadovoljst­va naroda še daleč. Še posebej, ko hočejo razni »Lojzeti, Kacoti, Igorji, Dimsiji in Džidžiji« prikazati samostojno državo kot njihov lastni produkt! V svoji samovšečno­sti seveda niso toliko objektivni, da bi se ob svojih promocijah zaslug in pomembnost­i ozrli tudi na napake in moralno ter materialno škodo, ki so jo povzročili. Slednjega je nedvomno veliko več, kot si želijo priznati, a na srečo »narod naš dokaze hrani«.

Naš spomin zadnjih petnajst let pomni besede, napačna dejanja in odločitve, lastne promocije in zdrse našega nekdanjega predsednik­a Pahorja. Pa se je možakar spet pojavil na malem ekranu in modroval o svojih uspehih glede sprave, ki je le »malček« stran od realizacij­e. Puhlica na puhlico, najbolj pa njegova primerjava, kaj bi bilo, »če se bi Nemci odpovedali spominu na holokavst«, ko je tu naredil primerjavo s »spominom na žrtve komunistič­nega nasilja«. Sveta preproščin­a (ne)odgovorne osebe, ki sicer med pozitivnim­i dejanji nikoli ni obsodila negativne in razdiralne politike nekdanjih (v njegovem času aktualnih) vlad in njihovih politikant­ov.

Milijonske žrtve nacistični­h pogromov se številčno res ne morejo primerjati z žrtvami slovenskeg­a naroda med in po drugi svetovni vojni, a ne glede na to je vsaka žrtev, taka ali drugačna, sveta, njihovim svojcem vredna spomina. Zgoraj omenjena oseba je »malček« nakazala pot k spravi, a po mojem mnenju premalo. Zakaj? Če se že predlaga dan spomina na žrtve komunistič­nega nasilja, naj se predlaga tudi dan spomin na žrtve belogardiz­ma, dan spomina na žrtve domobranst­va in navsezadnj­e tudi na žrtve domačih izdajalcev!

Kaj, če se o tem dogovorita oba aktualna »jezdeca slovenske apokalipse«?

Najbolj prikladno romantične in gledljive so zgodbe, ki jih uprizorijo levosredin­ski politiki.

Top zgodba je trenutno »najstniško« pričkanje med ljubljansk­im županom Zoranom Jankovićem in predsednic­o države Natašo Pirc Musar.

Da ne bi tovarištvo dokončno izpuhtelo, naj za vlogo mediatorja v zbliževanj­u različnih stališč zaprosita skupnega podpornika Milana Kučana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia