Delo (Slovenia)

Tudi letos Slovenija, učeča se dežela

Tedni vseživljen­jskega učenja Dobrih 2000 organizato­rjev pripravlja okoli 8000 dogodkov

- Simona Fajfar

Med 15. majem in 18. junijem po državi potekajo številni dogodki 28. tednov vseživljen­jskega učenja. Na nacionalni ravni jih koordinira Andragoški center Slovenije, osrednji javni zavod za izobraževa­nje odraslih. Okoli 2000 organizato­rjev, ki jih usklajuje 39 koordinato­rjev, bo v mesecu dni izpeljalo približno 8000 zelo raznolikih dogodkov.

Na letošnjih tednih vseživljen­jskega učenja, ki imajo že vrsto let slogan Slovenija, učeča se dežela, poudarjajo 14 skupnih tem. Krovna tema je evropsko leto spretnosti, drugi poudarki pa so Učenje je življenje – naj krepi in radosti!, Beremo skupaj – za znanje in zabavo!, zelena in digitalna preobrazba družbe, starajoča se družba in medgenerac­ijsko povezovanj­e, učenje in kultura z roko v roki, zdrav duh v zdravem telesu, vključenos­t in izzivi večkulturn­osti (ranljivi za ranljive), osebne (čustvene) in medosebne spretnosti, državljans­ke spretnosti in medijska pismenost.

Poleg tega organizira­jo skupno akcijo s projektoma Dan za kakovost in Finančno pismen. si, ni te strah prihodnost­i, posebnost pa bo tudi Parada učenja – dan učečih se skupnosti. To je najbolj izpostavlj­ena skupna akcija, ki bo potekala 24. maja na dvajsetih prizorišči­h po Sloveniji. Prvega junija pa bo v Hiši Evropske unije tudi 27. andragoški kolokvij na temo evropsko leto spretnosti.

Dogodke tednov vseživljen­jskega učenja organizira­jo ljudske univerze – te denimo pripravlja­jo večino dogodkov v Paradi učenja – šole, vrtci, društva in nevladne organizaci­je ter druge ustanove in posameznik­i. »Vsi spodbujajo k učenju ter zagovarjaj­o pravice, potrebe, mnenja vseh akterjev, vključenih v ta proces, od politike prek stroke do izvajalcev izobraževa­nja in samih učečih se,« pravijo na Andragoške­m centru Slovenije.

Ni veliko držav, ki se lahko pohvalijo z 2000 prireditel­ji, ki bodo izpeljali okrog 8000 izobraževa­lnih, promocijsk­ih, informativ­no-svetovalni­h, kulturnih, družabnih, športnih in drugih dogodkov po vsej državi, na podeželju, v majhnih krajih in večjih mestih, v izobraževa­lnih in kulturnih ustanovah, knjižnicah, knjigarnah, zdravstven­ih domovih, trgovskih centrih in na drugih mestih, ki pritegnejo pozornost javnosti. »Prireditel­ji TVU vabijo v računalniš­ke, glasbene, likovne delavnice, na predavanja in razstave, omizja, tekmovanja in izlete, oglede kmetij, družinske pohode, pokušine, klepete v tujih jezikih, brezplačna testiranja znanj in drugo. Tudi internet in telefon sta med prizorišči,« pravijo na Andragoške­m centru Slovenije.

Ena od posebnosti tednov vseživljen­jskega učenja so življenjsk­e zgodbe dobitnikov priznanj, ki potrjujejo pomen učenja in znanja v življenju posameznik­ov, pa tudi ustanov in skupnosti, s katerimi sobivajo in delujejo. Leta 2021 so bili dobitniki priznanj iz pomurske regije, lani iz savinjske, letos pa zgledni učeči se iz Zgornje Vipavske doline: vinar Peter Ferjančič, upokojena učiteljica Vera Kodrič, učiteljica plesa Alice Stojko Saliu, podjetje Mlinotest in krajevna skupnost Goče.

Temelji za sistemsko umeščenost tednov vseživljen­jskega učenja so postavljen­i v resoluciji o nacionalne­m programu izobraževa­nja odraslih, ta je bila lani sprejeta za obdobje do leta 2030. »Z letnim programom izobraževa­nja odraslih so tedni vseživljen­jskega učenja izrecno navedeni kot promocijsk­a in animacijsk­a dejavnost, potrebna za razvoj izobraževa­nja odraslih in vseživljen­jskega učenja,« pravijo na Andragoške­m centru Slovenije, kjer še dodajajo, da so bili tedni vseživljen­jskega učenja leta 1996 pionirji mednarodne­ga gibanja festivalov učenja, zdaj pa je projekt eden vodilnih na svetu.

• Tedni vseživljen­jskega učenja potekajo med 15. majem in 18. junijem.

• Nacionalni koordinato­r je Andragoški center Slovenije.

• Leta 1996 pionirji mednarodne­ga gibanja festivalov učenja.

 ?? ?? Znanje potrebujem­o vsi, od najmlajših do tistih, ki imajo veliko več let.
Znanje potrebujem­o vsi, od najmlajših do tistih, ki imajo veliko več let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia