Delo (Slovenia)

Na obzorju zgodovinsk­a sezona Manchester Cityja

Kako je katalonski mag Pep Guardiola ustvaril zmagovalni stroj v Manchestru – Chelsea ima podobno drag kader, toda zašel je v kaos

- Jernej Suhadolnik

Nogometaši Manchester Cityja so si že pred derbijem s Chelseajem zagotovili naslov angleškega prvaka, potem ko so bili v inišu sezone občutno boljši od Arsenala, ki je popustil in s porazom proti Nottingham Forestu izgubil bitko za vrh. Trener Pep Guardiola je klubu s 143-letno tradicijo prinesel novo lovoriko, ob tem meri še na dve: City se bo 3. junija na Wembleyju pomeril v inalu pokala FA z Man. Unitedom, teden pozneje z Interjem v inalu lige prvakov v Istanbulu. Na obzorju je zgodovinsk­a sezona za City.

Manchester City je upravičil pričakovan­ja navijačev, stroke in stavnic izpred začetka sezone. Še vedno velja za ekipo, ki je boljša iz sezone v sezono, čeprav to zveni nenavadno ob pogledu na lestvico premier league. Moštvo Pepa Guardiole je namreč končalo na vrhu lestvice petkrat v zadnjih šestih sezonah. Odkar je prevzel vodenje Cityja katalonski trenerski mag – poleti 2016 –, je ozaljšal klubsko vitrino z dvanajstim­i trofejami: gre tudi za pokal FA (1), ligaški pokal (4) in angleški superpokal (2). Zmaga v Istanbulu bi ga zavihtela med nesmrtne; pred dvema letoma ji je bil City že blizu, toda v inalu v Portu je bil boljši Chelsea.

Gotovo je Pepu »lažje« graditi rezultat kot večini njegovih kolegov, občasno se zdi, da ManCity obravnava sleherni prestopni rok kot jedi v samopostre­žni restavraci­ji. Reka petrodolar­jev iz Abu Dabija ne presahne in nima naključno prav City najdražjeg­a igralskega kadra na svetu.

Denar je v nogometu morda ključen, zanesljivo pa nikomur ne jamči uspeha. Lep primer za to je

primerjava med Cityjem in Chelseajem: kluba premoreta podobno drag kader (1,05: 1,02 v milijardah evrov), toda City deluje kot nekoč nemška industrija, Chelsea pa je zašel v kaos, na lestvici je bližje območju selitve v 2. ligo kot Ueini ligi prvakov! Tudi Cityjevi tekmeci ne zaostajajo veliko: igralski kader Arsenala velja na trgu 890 milijonov €, Bayerna 980, PSG 883 in denimo Reala 861 milijonov €. Če ti zvezdnikov ne uspe zložiti v uglašen orkester, lahko pride do obratnega učinka. Guardiola je denimo pred sezono prodal imena, kakršna so Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinčenko in Fernandinh­o, kupil pa podobno število igralcev, najvidnejš­a sta napadalec Erling Haaland in branilec Manuel Akanji, oba iz Dortmunda.

»Sploh ne igramo tiki-taka igre, kot želijo prikazati mnogi. Tovrstne izjave so poceni in naivne. Žoga mora krožiti z namenom iskanja poti do tekmečevih vrat. Ne gre za podajanje žoge! Gre za to, da tekmeca enostavno prisiliš, da večino energije potroši za obrambo in mu preostane manj časa za napadanje tvojih vrat,« je opisal svojo taktiko Guardiola.

Njegov nekdanji pomočnik Mikel Arteta, ki je preživel skoraj 250 dni na vrhu premier league z Arsenalom, morda ne premore take širine vrhunskega igralskega kadra, kar je bilo nemara odločilno v boju za prvaka.

Toda med strelce v premier league se je vpisalo dvanajst nogometaše­v Cityja (Haaland 36, Foden 10, Alvarez 9, Gündogan 8, De Bruyne 7), med podajalce za gol trinajst (De Bruyne 16, Mahrez 10, Haaland in Grealish po 7, Rodri 6).

Na drugi strani je londonski Arsenal predstavil kar 16 različnih strelcev (Ødegaard in Martinelli po 15, Saka 13, Gabriel Jesus 10) in 16 podajalcev (Saka 11, Trossard 10, Ødegaard in Xhaka po 7)!

 ?? Foto Oli Scarff/AFP ?? Argentinsk­i napadalec Julian Alvarez je z edinim golom na tekmi prinesel Cityju zmago v derbiju s Chelseajem (1:0).
Foto Oli Scarff/AFP Argentinsk­i napadalec Julian Alvarez je z edinim golom na tekmi prinesel Cityju zmago v derbiju s Chelseajem (1:0).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia