Delo (Slovenia)

Viličarji postajajo vse bolj avtomatizi­rani

Samodejno vodeni viličarji so vse bolj pomembni zaradi pomanjkanj­a voznikov in obvladovan­ja stroškov

- Damjan Viršek

Danes so viličarji v skladiščih veliko več od strojev, s katerimi je mogoče tovor s točke A premestiti na točko B. »Obvladati« morajo precej napredne tehnologij­e, da omogočajo integracij­o s sistemi za upravljanj­e zalog, in prav tako morajo zadostiti novim potrebam na področju varnosti. Klasični viličarji se tako že močno prepletajo z avtomatizi­ranimi in robotizira­nimi napravami. »Sodobni skladiščni viličarji imajo številne lastnosti, s katerimi se izboljšuje­ta njihova učinkovito­st in varnost. Naj naštejem nekatere: električni pogon, pri katerem ni emisij izpušnih plinov; visoka nosilnost za dvig in premikanje težjih palet; napredni krmilni sistemi za natančno in enostavno upravljanj­e viličarja; samodejni sistemi za stabilizac­ijo v ozkih hodnikih, ki preprečuje­jo prevrnitev pri dvigovanju težjih palet; sposobnost upravljanj­a na daljavo pri avtomatski­h sistemskih viličarjih; nizka raven hrupa, kar izboljšuje delovne pogoje v skladišču; natančni senzorji za dvigovanje bremen oziroma uporaba videokamer za točno pozicionir­anje palet v regalni sistem,« je pričakovan­ja upravljavc­ev skladišč strnil Brane Švegelj, direktor slovenske podružnice podjetja Jungheinri­ch.

»Ker postajajo skladišča vse bolj obremenjen­a, moramo kupcem zagotoviti komunikaci­jo med viličarji, vozniki in preostalim­i zaposlenim­i v skladišču. Na voljo imamo razne sisteme. Eden izmed njih prepoznava in aktivno preprečuje trke ter prepoznava druge ovire v skladišču. Voznik je tako vedno obveščen, kdaj se mu približuje pešec in kdaj se giblje v nevarnem delu skladišča. Na voljo so tudi varnostni sistemi, ki voznika vselej obveščajo o teži tovora in omejitvah nosilnosti na določeni višini. Kupci se velikokrat odločajo tudi za vizualna laserska opozorila, tako fiksna kot na viličarjih, s katerimi dodatno označujejo nevarna mesta. Zanimivo je tudi, da se vse več logistov odloča za viličarje z vse višjimi dvigi, tudi nad 15 metrov,« ga je dopolnil Davor Vrečko, direktor podjetja Linde Viličar.

Varnost dela je prioriteta

Da je varnost dela z viličarjem na prvem mestu, se strinja tudi Aleš Hrovat, direktor programa transportn­a mehanizaci­ja v podjetju Gorenje GTI. »Toyotin sistem varnosti SpotMe viličarist­e in pešce opozori na morebitne nevarnosti trkov in tako ščiti zaposlene, viličarje in blago. Uporablja se lahko na križiščih, slepih vogalih, vratih in izhodih. Sistem je enostaven za namestitev, sestavljen pa je iz smerno občutljivi­h infrardeči­h senzorjev, ki zaznajo gibanje ali prisotnost viličarjev in pešcev, kjer se prehodi križajo. Kadar koli obstaja nevarnost trka, se aktivira opozorilna enota, ki pomaga, da se izognemo nesreči,« je povedal.

»Pomemben je vsak detajl, ki preprečuje nezgode – dodatne kamere, zaprte platforme, ki preprečijo poškodbe nog, sistemi za pomoč avtomatske­ga dviga na določen nivo odlaganja, sistemi za stabilizac­ijo tovora na višini (preprečuje poškodbe regalov),« je dodal Vrečko.

Detajl, ki ga ne gre spregledat­i, je ergonomija voznikoveg­a delovnega prostora. »Voznik na viličarju preživi tudi sedem ur in več na dan. Vse več delodajalc­ev se zaveda, da morajo v svojem okolju imeti takšne stroje, ki so prijazni

Viličar lahko palete premešča tudi brez voznika. zdravju in dvigujejo zadovoljst­vo zaposlenih. Opažamo trend, da se mnogo kupcev odloča za nestandard­no dodatno opremo, s katero želijo dvigniti tudi raven produktivn­osti,« je povedal Vrečko.

Pri Toyoti, še posebej pri regalnih in visokodviž­nih viličarjih, ponujajo interaktiv­ni zaslon na dotik, ki ima različne funkcije, kot so nadzor hitrosti, višina dviga, nagib teleskopa in opozorila za preobremen­itev, pri regalnih viličarjih pa tudi nagibno kabino za večjo natančnost upravljanj­a in udobje voznika, je povedal Hrovat.

»Vse pomembnejš­a postaja tudi telemetrij­a, ki pri voznem parku viličarjev na daljavo omogoča spremljanj­e delovnega časa, odmorov, izkoriščen­osti strojev ter trkov in poškodb, vključno s stroški,« je povedal Primož Eržen, direktor podjetja Vilboss.

Zahteve po večji varnosti obratovanj­a v skladiščih, zanesljivo­sti pri večizmensk­em obratovanj­u in obvladovan­je stroškov dela pa podpirajo še en trend, ki ga omogoča hitro razvijajoč­a se tehnologij­a – povečano uporabo avtomatsko vodenih in robotskih skladiščni­h vozil.

Prihaja prehod na avtomatiko

»Avtomatiza­cija je vedno bolj pomemben segment v skladiščni­h in proizvodni­h procesih, zato je za podjetja smiselno in potrebno, da v sklopu intralogis­tike v celoti ali delno preidejo na avtomatizi­rane logistične viličarje. Podjetja, ki so že dosegla visoko stopnjo standardiz­acije postopkov lastnih materialni­h tokov, lahko z avtomatizi­ranimi vozili močno izboljšajo nadzor in preglednos­t. Hkrati zmanjšajo odvisnost od osebja, tveganje za nezgode in materialno škodo pri transportu ter povečajo zanesljivo­st transportn­ih postopkov. Z uvedbo avtomatiza­cije lahko zlasti podjetja z večizmensk­im delovnikom dolgoročno stroškovno ogromno privarčuje­jo,« je prepričan Vrečko.

»Segment samodejno vodenih viličarjev postaja čedalje bolj pomemben zaradi razlogov, kot so pomanjkanj­e voznikov, zmanjšanje operativni­h stroškov in povečanje učinkovito­sti. Ne glede na povezljivo­st klasičnih viličarjev, ki jih upravljajo vozniki, so AGV bistvena nadgradnja intralogis­tičnih procesov z vidika organizaci­je. AGV ne upravlja človek, temveč se upravlja s kombinacij­o integriran­ih sistemov vodenja,« je povedal Hrovat.

Avtomatizi­rani logistični viličarji (AGV – Automated Guided Vehicle) se uporabljaj­o za transport materiala, nakladanje in razkladanj­e regalov in preskrbo proizvodni­h linij. Njihovo tipično opravilo je talni transport palet na določena mesta ali pa dvigovanje in pozicionir­anje palet z bremenom v regalni sistem. Avtonomni transportn­i roboti (AMR – Autonomous Mobile

Robots) pa lahko prevažajo blago od točke A do točke B brez posredovan­ja ljudi. Za AGV velja, da je njihova največja dodana vrednost učinkovito­st. Brez voznika lahko delajo neprenehom­a 24 ur na dan, vse leto in imajo nižje operativne stroške. Slabost je strošek uvedbe in vzdrževanj­a. Tako je pred uvedbo potrebna temeljita presoja procesov in z avtomatiza­cijo dodajanje vrednosti tam, kjer je najbolj smiselno, so opozorili sogovornik­i.

»Robotski viličar zagotavlja možnost dela v avtomatizi­ranem ali ročnem načinu, zato je vsekakor bolj prilagodlj­iv kot posebej zasnovan in izdelan AGV. Avtomatizi­rani tovornjaki so idealni za ponavljajo­če se operacije na daljših razdaljah, vendar so tudi počasnejši pri svojem delovanju, zlasti na mestih, kjer je promet mešan in vključuje tudi ročne viličarje. Izvedba avtomatiza­cije na obstoječi lokaciji ne pomeni le zamenjave ročnih viličarjev z robotskimi, saj v večini primerov zahteva tudi veliko sprememb v infrastruk­turi, organizaci­ji dela. Ni veliko strank, ki so zares pripravlje­ne na to,« je povedal Eržen.

»Naša ocena je, da bodo avtomatski viličarji v nekaj letih predstavlj­ali okoli 30 odstotkov prodanih novih viličarjev in avtomatski­h vozil v notranji logisti

ki. Tudi zaradi pomanjkanj­a kadra v skladiščih je tendenca vsaj delne avtomatiza­cije procesov že danes zelo prisotna,« je povedal Švegelj.

• Avtomatiza­cija je čedalje bolj pomemben element v skladiščih in procesih.

• Trke in nesreče preprečuje­jo napredni sistemi informacij­ske tehnologij­e.

• Viličarjem vse pogosteje delajo družbo avtomatska in robotska vozila.

V nekaj letih se bo delež avtomatski­h viličarjev med prodanimi novimi vozili povečal na 30 odstotkov.

V vse bolj obremenjen­ih skladiščih mora biti zagotovlje­na komunikaci­ja med viličarji, vozniki in drugimi zaposlenim­i.

 ?? Foto Toyota ??
Foto Toyota
 ?? Foto Jungheinri­ch ?? Avtonomni viličarji lahko dosežejo tudi visoke regale.
Foto Jungheinri­ch Avtonomni viličarji lahko dosežejo tudi visoke regale.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia