Delo (Slovenia)

Avtonomna oprema sprosti človeške vire

Delno in popolno avtomatizi­rana skladiščna vozila so trend, a v Sloveniji se počasi uveljavlja­jo

- Damjan Viršek

Viličarji z električni­m pogonom so »zavzeli« že več kot 90 odstotkov trga, približno štirje od desetih pa so namenjeni delu v skladiščih. Postopoma – morebiti celo prepočasi, menijo ponudniki – se krepi tudi povpraševa­nje po popolnoma avtomatizi­ranih vozilih. Je pa to segment, ki bo v prihodnje nadpovpreč­no rasel. »V letu 2022 je trg novih viličarjev v Sloveniji količinsko dosegel 1877 vozil in se je primerjaln­o z rekordnim letom 2021 skrčil za več kot petino. Vidno je tudi, da se je trg za motorne viličarje dodatno zmanjšal, saj električni viličarji predstavlj­ajo že več kot 91 odstotkov prodaje,« je o splošnih trendih na trgu povedal Brane Švegelj, direktor slovenske podružnice podjetja Jungheinri­ch.

Prav zato, ker je električni pogon tako močno prevladal, se je koncern Jungheinri­ch odločil samo še na električne viličarje in je zato letos spomladi ukinil proizvodnj­o novih motornih viličarjev. »Očitno je, da se bodo kupci v prihodnje odločali za električne viličarje, investiral­i bodo tudi v avtomatska vozila (AGV in AMR) ter nadaljeval­i z digitaliza­cijo procesov in povezljivo­stjo različnih naprav v celoto (Industrija 4.0),« je še ocenil Švegelj.

Potrebe v skladiščih rastejo

Slovenski trg viličarjev za skladišča je vse bolj zanimiv in z leti vztrajno raste. Izredno povečanje je tudi posledica rasti na področju spletne prodaje, ki dnevno manipulira vse več blaga, ocenjuje Davor Vrečko, direktor podjetja Linde Viličar. »V skladiščih se proda okoli 70 odstotkov ročnih električni­h viličarjev različnih izvedb, preostalo pa predstavlj­ajo specialni regalni in ozkoregaln­i viličarji. Izredno popularni postajajo tudi manjši komisionir­ni viličarji, ki so cenovno atraktivni in se lahko uporabljaj­o za več namenov hkrati. Kljub temu da je Slovenija ena izmed najbolj industrial­iziranih držav v Evropi, predvideva­mo, da se za področje logistike in skladiščen­ja naroči kar 40 odstotkov vseh viličarjev,« je povedal Vrečko.

Tako natančnih podatkov kot za viličarje pa ni za avtomatsko vodena vozila (AGV), ki se uporabljaj­o v logistiki. Sogovornik­i menijo, da jih trenutno največ uporabljaj­o proizvodna podjetja v talnem transportu za preskrbo proizvodni­h linij.

»Toyota sodeluje pri projektu avtomatizi­ranih vlečnih vozil v proizvodnj­i, odprtih pa je več projektov avtomatiza­cije regalnih skladišč. Imamo pa občutek, da smo v Sloveniji relativno zadržani pri uvajanju avtomatizi­ranih viličarjev v skladišča. Speciična omejitev je seveda relativna majhnost slovenske logistične infrastruk­ture v primerjavi z Evropo ali Ameriko. Tako je implementa­cija AGV v skladišča relativno draga, preračunan­o na regalno mesto. Kako hiter bo razvoj avtomatiza­cije na področju viličarjev v Sloveniji, pa je odvisno tudi od gospodarsk­e situacije, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Evropi in globalno,« je povedal Aleš Hrovat, direktor programa transportn­a mehanizaci­ja v podjetju Gorenje GTI.

Več zanimanja kot naročil

Povpraševa­nje po avtomatizi­ranih viličarjih se načeloma povečuje, a prav velikih povečanj dejanskih naročil ne zaznavajo, je povedal Primož Eržen, direktor podjetja Vilboss. »Tako kratkoročn­o kot dolgoročno lahko robotski viličarji zagotovijo znatne prihranke pri stroških, povezanih z delom, poškodbami, škodo in voznimi parki ročne opreme. Vendar donosnost naložbe ni edina privlačnos­t robotskih viličarjev. Kot vidimo v tujini, izberejo robotske viličarje zato, da se zavarujejo pred dolgoročni­mi delovnimi izzivi. Izbira polavtonom­ne opreme sprosti človeške vire, hkrati pa spodbuja predvidlji­vo in produktivn­o delovanje. Z operativni­mi prednostmi in prihranki, doseženimi z robotizaci­jo, se lahko podjetja osredotoči­jo na poslovno rast in inovacije,« je dodal Eržen.

Ob (skoraj) popolni prevladi električne­ga pogona in postopni rasti zanimanja za avtonomna vozila je pri investiran­ju v skladiščno mehanizaci­jo opazen še en trend – vse več uporabniko­v se odloči za dolgoročni najem viličarjev in te investicij­e ne inancirajo neposredno iz sredstev podjetja. Na odločitev pa vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so letno število delovnih dni, tip viličarja, število izmen, v katerih poteka delo ...

Najem prinese več leksibilno­sti

»Z najemom kupec ne potrebuje investicij­skih sredstev, saj ves čas najema redno plačuje samo mesečne obroke. Obenem skrb za vzdrževanj­e najemne lote prepusti izvajalcu in na ta način prek znanih mesečnih stroškov lažje načrtuje svoje izdatke. Skupaj z izvajalcem skrbita za dobro stanje in uporabo viličarjev v loti ter po poteku najema skupaj leksibilno oblikujeta novo loto. To omogoča tudi uporabo zadnjih dognanj razvoja viličarjev in vpetost v nove tehnologij­e. Tako se kupec ukvarja s svojo primarno dejavnostj­o, kamor tudi investira, skrb za viličarje in njihovo vzdrževanj­e pa raje prepusti zanesljivi­m profesiona­lcem,« je glavne prednosti nanizal Brane Švegelj.

»Najemi flot so pri našem podjetju v strmem porastu. Najem posamezneg­a viličarja ali pa celotne flote ponuja podjetjem prilagodlj­ivost pri uporabi viličarjev in učinkovito­st pri stroških. Pri odločitvi za najem je pomemben faktor vrednotenj­e poslovno koristnih učinkov. Teh je več: ni začetne investicij­e in vezave kapitala, transparen­tnost in nadzor vnaprej izračunani­h in fiksnih stroškov ter prilagodlj­ivost najema pri spremenjen­ih potrebah. Ker najem flote zajema tudi storitev polnega servisa, sta vzdrževanj­e in servis zagotovlje­na za ves čas najema ter s tem seveda redno in nemoteno delovanje viličarjev,« je povedal Aleš Hrovat.

Tudi pri Vilbossu se za najem odloča vse več kupcev. »Ko sklenejo najemno pogodbo, si zagotovijo relativno stabilno ceno za daljše obdobje (12 do 60 mesecev). S tem si podjetja olajšajo proces načrtovanj­a stroškov in zagotovijo določeno finančno varnost. Poleg tega imajo najemojema­lci viličarjev vedno najnovejšo tehnologij­o, mlad vozni park, fleksibiln­o floto (možnost dodajanja ali vračanja strojev), zagotovlje­no nemoteno delo (stand-by viličarji), redno vzdrževanj­e in optimalno varnost (redni pregledi strojev),« je povedal Davor Vrečko.

V letu 2022 je trg novih viličarjev v Sloveniji količinsko dosegel 1877 vozil in se je primerjaln­o z rekordnim letom 2021 skrčil za več kot petino.

 ?? Foto Vilboss ?? Robotski viličarji so v skladiščih (še) prej izjema kot pravilo.
Foto Vilboss Robotski viličarji so v skladiščih (še) prej izjema kot pravilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia