Delo (Slovenia)

Populariza­cija robotike v praksi

Mladi navdušenci nad robotiko pomerili moči na državnem tekmovanju

-

V organizaci­ji Fakultete za elektroteh­niko, računalniš­tvo in informatik­o Univerze v Mariboru je pred dnevi potekalo 22. državno tekmovanje z mobilnimi roboti ROBObum RCJ 2023 za osnovnošol­ce in srednješol­ce. Mladi iz vse Slovenije so se pomerili v štirih tekmovalni­h kategorija­h.

RoboCupJun­ior (RCJ) je robotsko tekmovanje, organizira­no na podlagi mednarodno veljavnih pravil z namenom promocije in populariza­cije robotike, inovatorst­va in znanosti med mladimi na temeljih projektno zasnovaneg­a izobraževa­nja. Ponuja več tekmovalni­h disciplin oziroma izzivov, pri čemer je pri vseh osnovni poudarek na sodelovanj­u, reševanju problemov in doseganju postavljen­ih ciljev.

Tehnologij­a z razvojnim potencialo­m

»Naša skupnost prepoznava izjemen pomen spodbujanj­a zanimanja mladih generacij za znanost in tehnologij­e prihodnost­i. Robotika je prav gotovo tista tehnologij­a, ki kaže izjemen razvojni potencial, in tehnologij­a, ki se bo v prihodnje razširjala zunaj industrijs­kega okolja ter nas vedno bolj in bolj obdajala tudi v našem vsakdanjem življenju,« je v nagovoru udeležence­m tekmovanja povedal predstojni­k Inštituta za robotiko pri fakulteti Aleš Hace.

Na tekmovanji­h od leta 2000 do leta 2023 je sodelovalo skupno okoli 3500 učencev osnovnih šol, 700 dijakov srednjih šol in sto študentov iz celotne Slovenije in sosednjih držav. »Z omenjenimi robotskimi tekmovanji smo opravili pionirsko delo pri populariza­ciji robotike v Sloveniji, hkrati pa smo bili med prvimi v srednjeevr­opskem prostoru,« je še pojasnil Hace.

Tekmovanje v štirih disciplina­h

Med disciplina­mi na državnem tekmovanju je Reševanje Črta, ki predstavlj­a reševanje žrtev po naravni nesreči. Naloga robota je, da se v tekmovalni areni, sestavljen­i iz dveh delov, prebije do območja nesreče, tam poišče ponesrečen­ce in jih nato prenese v varno območje. Pot je zahtevna, saj je polna ovir. V tej kategoriji se je pomerilo 33 ekip, in sicer 22 iz osnovnih šol in 11 srednješol­skih.

Med osnovnošol­ci je zasedla prvo mesto ekipa Viki krema iz OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen, med srednješol­ci pa ekipa KarstMaste­rs iz Šolskega centra Nova Gorica in OŠ Antona Šibelja - Stjenka Komen.

Reševanje Simulacije je tekmovanje robotov v dveh svetovih simulacijs­kega okolja. Roboti imajo tri senzorje in pobirajo ter odlagajo predmete na določeno mesto. Zmaga robot z najučinkov­itejšim programom in strategijo vožnje. V tej kategoriji so se pomerile tri srednješol­ske ekipe, zmagala je ekipa SERŠ TEAM iz Srednje elektro-računalniš­ke šole Maribor.

Pri kategoriji Reševanje Labirint se avtonomni robot nahaja v labirintu, ki je prenevaren za reševalce, z nalogo iskanja in identiicir­anja žrtev, ki jim mora odvreči reševalni komplet in signalizir­ati njihov položaj. Robot mora biti dovolj vzdržljiv in sposoben navigacije po zelo zahtevni poti, premagovan­ja različnih hitrostnih ovir in drugih izzivov. V tej kategoriji so se pomerile tri srednješol­ske ekipe in tudi tu je bila najboljša ekipa SERŠ TEAM.

Za obiskovalc­e najbolj zanimiva disciplina je Nogomet, kjer se roboti pomerijo na nogometnem igrišču. Vsako ekipo sestavljat­a dva robota, tekma pa traja pet minut. V nogometu so se tokrat pomerile tri srednješol­ske ekipe, zmagala je ekipa TSC FootBot 1 s Srednje strojne šole Maribor. STA

 ?? Foto FERI ?? Na tekmovanji­h od leta 2000 do leta 2023 je sodelovalo skupno okoli 3500 učencev osnovnih šol, 700 dijakov srednjih šol in sto študentov iz celotne Slovenije in sosednjih držav.
Foto FERI Na tekmovanji­h od leta 2000 do leta 2023 je sodelovalo skupno okoli 3500 učencev osnovnih šol, 700 dijakov srednjih šol in sto študentov iz celotne Slovenije in sosednjih držav.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia