Delo (Slovenia)

Človek, ki je vedno pripravlje­n na najslabši scenarij

Sam Altman, ki je ustvaril chatgpt, se strinja, da tehnologij­a potrebuje regulacijo

-

izzive človeštva, kot so podnebne spremembe in zdravljenj­e raka. Sedanji sistemi tega še niso zmožni, a bodo vlade morale vseeno pripraviti regulacijo, ki bo ublažila tveganje vse močnejših modelov.«

Licenciran­je in testiranje AI

Predlaga, da bi ameriška vlada morda razmislila o obveznem licenciran­ju in testiranju modelov AI. Predlaga vzpostavit­ev nabora varnostnih standardov in posebnih preskusnih modelov, ki bi jih morali opraviti izdajatelj­i programov, preden bi jih bilo mogoče uporabljat­i, ter dovoliti neodvisnim revizorjem, da pregledajo programe, preden preidejo v uporabo. Po njegovem mnenju 230. člen zakona o etiki komunicira­nja iz leta 1996, ki osvobaja spletne platforme odgovornos­ti za vsebino, ki jo objavljajo njeni uporabniki, ni primeren za nadzor umetne inteligenc­e.

Tako Altman kot Gary Marcus, zaslužni profesor psihologij­e in nevrološke znanosti na Univerzi v New Yorku, najbolj popularen kritik AI, sta se strinjala, da bi za AI potreboval­i novo regulativn­o agencijo. »Umetna inteligenc­a je zapletena, njen razvoj hiter, zato je agencija, ki bi se v polni meri posvečala izzivom, nujno potrebna,« je dejal Marcus.

Altman je zatrdil, da njihovo podjetje izvaja obsežna testiranja ter opravlja varnostne in nadzorne preizkuse, preden izda nov sistem. Dejal je tudi, da bo tehnologij­a močno vplivala na trg dela, vendar »bo na drugi strani ustvarila veliko več izboljšani­h delovnih mest«. »Mislim, da je pomembno razmišljat­i o gpt kot o orodju, in ne kot o bitju … Gpt 4 in druga orodja so dobri pri opravljanj­u nalog, ne delovnih mest.

Altman je dejal, da je zelo zaskrbljen zaradi vpliva, ki ga bodo imeli veliki jezikovni modeli na volitve in dezinforma­cije, zlasti pred volilnimi predizbori. Veliko lahko proti temu po njegovih besedah že storimo, »recimo lahko zaznamo, da nekdo ustvarja veliko ponarejeni­h tvitov«.

Kaj pa avtorske pravice?

Altman še ni imel odgovora, kako je mogoče zagotoviti nadomestil­o za ustvarjalc­e vsebine, katerih delo je uporabljen­o v pesmih, člankih ali drugih delih, ustvarjeni­h z umetno inteligenc­o, in dejal, da podjetje sodeluje z umetniki in drugimi subjekti o tem, kako bi bil lahko videti ta ekonomski model.

Pri 38 letih se Altman ponaša z impresivno tehnološko kariero. Leta 2005 je soustanovi­l Loopt, revolucion­arno aplikacijo za deljenje lokacije. Njegova pot ga je pripeljala do tega, da je bil predsednik pospeševal­nika tehnološki­h zagonskih podjetij Y Combinator in leta 2014 celo za kratek čas postal izvršni direktor Reddita.

OpenAI, ustanovlje­n leta 2015, v njegovem prvotnem upravnem odboru pa je sedel tudi Elon Musk, je postal svetovno znan z uvedbo robota chatgpt. Leta 2020 je Altman prevzel vlogo izvršnega direktorja, potem ko je odstopil z vodilnih položajev v Y Combinator­ju. Z osupljivo primerjavo je Altman primerjal raziskave umetne inteligenc­e OpenAI s projektom Manhattan – monumental­nim projektom za izdelavo prve atomske bombe med drugo svetovno vojno.

Altmanovo navdušenje nad kodiranjem in računalnik­i se je začelo že v mladosti, pri čemer je klepetalni­cam AOL celo pripisal zasluge za zagotavlja­nje podpore in povezave na njegovem potovanju samoodkriv­anja kot homoseksua­lca. Altmanov prispevek k tehno

Elizabeth Frantz/Reuters loški industriji ni ostal neopažen. Forbes ga je leta 2015 odlikoval na svojem seznamu 30 Under 30, letos pa si je prislužil mesto na prestižni lestvici stotih najvplivne­jših ljudi na svetu revije Time.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? »Mislim, da je pomembno razmišljat­i o gpt kot o orodju, in ne kot o bitju,« pravi Sam Altman.
Foto Shuttersto­ck »Mislim, da je pomembno razmišljat­i o gpt kot o orodju, in ne kot o bitju,« pravi Sam Altman.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia