Delo (Slovenia)

Nafta teče, dolarji ne

Omejitve pri trgovanju z rusko nafto se poznajo tudi v proračunu

-

Ruski prihodki od prodaje energije na svetovnem trgu so v prvih štirih mesecih leta 2023 padli na 27,3 milijarde dolarjev, kar je za več kot tretjino glede na isto obdobje leto prej.

Upad je odraz sankcij, ki jih je Zahod sprejel zaradi vojne v Ukrajini, so prepričani zahodni analitiki – med vrsticami pa to priznavajo tudi v Rusiji. »Neenergets­ki prihodki Rusije so na pravi poti rasti, kot je bilo načrtovano, s potencialo­m majhnega presežka do konca leta, vendar obstaja težava s prihodki od prodaje energije,« je v sredo dejal ruski finančni minister Anton Siluanov, je poročal Financial Times.

Neposredna prodaja ruske nafte na Zahod se je zaradi sankcij tako rekoč ustavila, države, ki v vojni podpirajo Ukrajino, pa so pod vodstvom G7 sprejele tudi »cenovno kapico«, s katero želijo tudi drugim državam preprečiti, da bi za rusko nafto plačevale več kot 60 dolarjev za sod.

Po oceni evropskega gospodarsk­ega mislišča Bruegel se zdi, da Rusija z iskanjem kupcev za nafto nima prav veliko težav, še posebej, ko gre za primerne količine. Drug del enačbe pa je cena, saj novi kupci izkoriščaj­o nezavidlji­vi položaj Rusije na mednarodne­m trgu z nafto in poskušajo iztržiti dodatne popuste. Nakupi Kitajske in Indije so tako narasli z 21 milijonov ton nafte v letu 2021 na 68 milijonov ton lani.

Vodilna ruska znamka nafte ural trenutno kotira po okrog 18 dolarjev niže od nafte brent, ki jo črpajo v Severnem morju. To je sicer nižje od »mejnih« 60 dolarjev, analitiki pa menijo, da je večina ruskih izvoznih prodaj sklenjenih po še nižjih cenah. D. Vi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia