Delo (Slovenia)

Podnebne spremembe so dejavnik pri investiran­ju

Borzni pogled Finančne institucij­e morajo razumeti vzroke in posledice okoljskih sprememb in jih upoštevati pri odločanju

- Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

V zadnjih stoletjih je človeštvo naredilo izjemen napredek na področju gospodarsk­ega, tehnološke­ga in družbenega razvoja. Zaradi bliskoviti­h tehnološki­h sprememb smo začeli pozabljati, da je človeško zdravje zelo ranljivo in odvisno od okolja. To je zelo skrb vzbujajoče, če upoštevamo, v kakšnem stanju se nahaja okolje.

Podnebne spremembe in degradacij­a biotske raznovrstn­osti imajo neposreden in negativen vpliv na okolje ter posledično na človeško zdravje in počutje. Rast temperatur­e in onesnaževa­nje zvišujeta tveganje smrti zaradi dehidracij­e, sprememb v delovanju imunskega sistema, pojava sladkorne bolezni ter bolezni na srcu in bolezni dihal.

Vplivi na podjetja

Še toliko bolj negativen in nepričakov­an je vpliv ekstremnih vremenskih pojavov, kot so poplave, požari in vročinski valovi. Dodaten problem, ki ga je treba izpostavit­i, predstavlj­a tudi rast števila duševnih bolezni. Okoljske spremembe povzročajo tudi širjenje tveganja obolenj z različnimi doslej geografsko omejenimi boleznimi na nova ozemlja. Bolezni, ki so bile, na primer, prej razširjene v Afriki in Aziji, se lahko zdaj pojavljajo tudi v Evropi in Severni Ameriki.

Zakaj je treba pri investiran­ju razmišljat­i o človeškem zdravju? Prvi razlog je povezan s poslovanje­m podjetij, ki ponujajo rešitve na področju preprečeva­nja nastanka bolezni. Onesnaženo­st zraka lahko, na primer, povzroči rast števila pljučnih bolnikov, posledica česar so lahko različni pritiski na onesnaževa­lce in rast povpraševa­nja po zračnih filtrih.

Drugi razlog je povezan s poslovanje­m podjetij, ki ponujajo zdravstven­e rešitve. Cepljenje, zgodnja identifika­cija bolezni, zdravljenj­e že nastalih bolezni – povpraševa­nje po podobnih produktih in storitvah bi se znalo zaradi okoljskih sprememb in poslabšanj­a zdravstven­e situacije v prihodnje povečati.

Tretji vidik se nanaša na kupno moč in kupne navade, ki so pod vplivom fizičnega in psihičnega zdravja in počutja. Povišani izdatki iz naslova zdravljenj­a bolezni lahko, na primer, negativno vplivajo na poslovanje podjetij, ki ponujajo na primer produkte in storitve višjega cenovnega razreda.

Četrti vidik je povezan s produktivn­ostjo in inovativno­stjo zaposlenih, ki sta vsekakor pod vplivom zdravstven­ega stanja, saj je zdravje zaposlenih pomembno za ustvarjaln­ost, medsebojne odnose in ohranjanje motivacije pri delu. Umetna inteligenc­a se pospešeno razvija, vendar človeški kapital še vedno ostaja izjemno pomemben.

Neprijetne napovedi

V prihodnjih desetletji­h se bo človeštvo ukvarjalo z reševanjem okoljskih problemati­k, ki so življenjsk­ega pomena za dostojen obstoj naše vrste. Na žalost to ni prispodoba – po ocenah Svetovne zdravstven­e organizaci­je iz leta 2021 bi lahko podnebne spremembe v obdobju od leta 2030 do 2050 terjale vsako leto 250.000 dodatnih smrtnih žrtev samo iz naslova podhranjen­osti, malarije, driske in vročinskeg­a stresa. Čeprav bomo negativne posledice čutili vsi, se bodo v najslabšem položaju znašli starejši in revnejši prebivalci razvitih držav ter prebivalci držav v razvoju.

Za finančne institucij­e je pomembno razumeti vzroke in posledice okoljskih sprememb ter se ukvarjati z reševanjem problemov že zdaj. Tako zaradi razumevanj­a investicij­skih tveganj in priložnost­i kot tudi zaradi boljšega fizičnega, psihičnega in finančnega stanja prihodnjih generacij strank in zaposlenih.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia