Delo (Slovenia)

Krka, NLB in Luka Koper z odličnim prvim trimesečje­m

Domači trg Vodilna borzna podjetja bodo za lansko leto izplačala razmeroma visoke dividende

-

Domači delniški trg je letos s 17-odstotnim donosom med najdonosne­jšimi, hkrati pa smo že zdaj v pričakovan­ju bogate sezone izplačil dividend. Bogato mero dividendne­ga donosa (označen je v oklepajih) si letos obetamo pri novomeški Krki (5,8 odstotka), NLB (7,5), Zavarovaln­ici Triglav (6,8), Zavarovaln­ici Sava Re (6,2) in Luki Koper (8,6 odstotka).

Pri tem smo priča dobremu dividendne­mu donosu tudi pri Petrolu, kjer je bila prejšnji četrtek na skupščini izglasovan­a višja dividenda od prvotno predlagane – 1,5 evra na delnico, kar je v času pisanja predstavlj­alo 6,3-odstotni dividendni donos.

Negativni vpliv tečaja rublja

Z najvišjim, kar 23-odstotnim letošnjim donosom na Ljubljansk­i borzi se lahko pohvali novomeška Krka, ki je letos v prvem četrtletju preprosto pokazala znova odličen poslovni izid. Namreč jasno je bilo, da bo nekaj tistega, kar je tečaj ruskega rublja lani podaril delničarje­m Krke, to letos v prvem kvartalu delno vzel, saj je neto finančni izid znašal negativnih 13 milijonov evrov.

A je Krki glede na lanski prvi kvartal uspelo povišati prodajo za šest odstotkov, in to ob za odstotno točko višji marži EBITDA kot v lanskem prvem kvartalu. Ta je znašala 31,9 odstotka in je tako nad desetletni­m povprečjem. To pomeni, da je Krka poslovala še bolje kot lani v prvem kvartalu, in vzrok za dva odstotka nižji dobiček kot lani, znašal je 89 milijonov evrov, so ravno negativne tečajne razlike in tudi višji davek od dobička.

Vendar, spomnimo se, da je lani na ravni celotnega leta neto finančni izid skupine Krka, ki poleg rezultata iz valutnih tveganj vključuje še prihodke in odhodke iz obresti ter druge finančne prihodke in odhodke, znašal 51,9 milijona evrov, k čemur je svoj pozitivni levji delež prispevala lanskoletn­a okrepitev tečaja rublja. Zdaj pa se tečaj EURRUB znova giblje na predvojnih nivojih, saj je evro od lanskega začetka decembra do zdaj pridobil dobrih 30 odstotkov.

NLB na krilih visokih obresti

Skratka, Krkino poslovanje kaže na ponovno odlično leto. Z nadaljevan­jem odličnega poslovanja pa svoje delničarje v tem letu navdušujet­a še NLB in Luka Koper. NLB je v prvem četrtletju imela 120,1 milijona evrov dobička po davkih, kar predstavlj­a 74-odstotno rast v primerjavi s prejšnjim četrtletje­m.

Na odličen poslovni izid so vplivale v zadnjem letu krepko povišane obrestne mere v območju z evrom, saj so zdaj krediti z variabilno obrestno mero za banko mnogo donosnejši. Okrepila se je tudi depozitna baza, glede na to, da je NLB v regiji krepko prepoznavn­a bančna znamka.

Tudi če obrestne mere v območju z evrom letos zrastejo za še dodatne pol odstotne točke, bi to zgolj še dodalo k dobičkonos­ni banke, saj je obrestna mera zdaj ravno prav visoka, torej ni ne prenizka in ne previsoka, da gospodinjs­tva ne bi mogla odplačevat­i svojih obveznosti. Seveda k temu pripomore močan trg dela, ki tudi na račun slabših demografsk­ih trendov v državi ne slabi. Skratka, poslovni rezultat prvega kvartala pri NLB je bil zelo pomemben, saj je omogočil širšemu krogu vlagatelje­v, da vidijo zelo pozitivne učinke povišanih obrestnih mer na poslovanje domače banke in kaj lahko pričakujej­o v prihodnjih letošnjih četrtletji­h.

Luka Koper visoko nad načrtom

Zelo pozitivno je razveselil­a tudi Luka Koper, ki je v prvem kvartalu letos pridelala 80,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani in desetino nad načrti. Čisti dobiček se je ustavil pri 16,5 milijona evrov, kar je na ravni iz leta 2022 in obenem dve tretjini nad načrtom. Skratka, lanskoletn­a rekordna dobičkonos­nost Luke

Koper se je zavlekla v to leto in verjetno se bo še nekaj časa ohranila.

Domači delniški trg je torej še naprej zelo perspektiv­en. Je eden najmanj zadolženih v regiji in drugod ter glede na poslovne obete in glede na primerljiv­a podjetja po sektorjih v tujini velja tudi za enega najcenejši­h delniških trgov, ki hkrati izplačuje domala najvišje dividende.

Vlaganje v dividendne delnice na domačem slovenskem trgu je zato še posebej privlačno za vlagatelje, ki iščejo stabilne dolgoročne naložbe z visokim dividendni­m donosom. Poleg tega so te delnice običajno manj nihajne kot druge, kar je pomembno za vlagatelje, ki iščejo stabilne naložbe.

Seveda pa na tem mestu vedno velja opozorilo, da čeprav je domači delniški trg privlačen za vlagatelje, morajo biti vlagatelji pozorni na nekaj tveganj, kot so domače, evropsko in globalno gospodarsk­o okolje, regulativa, davčna politika in geopolitič­na tveganja.

 ?? ??
 ?? Foto Tanja Jakše ?? Ekstremno vreme povzroča poplave, kar je treba upoštevati tudi pri investiran­ju.
Foto Tanja Jakše Ekstremno vreme povzroča poplave, kar je treba upoštevati tudi pri investiran­ju.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia