Delo (Slovenia)

22. maj je svetovni dan biotske raznovrstn­osti

-

1849

(1809–1865), ki je 1861. postal predsednik ZDA, je dobil patent za napravo za dvigovanje plovil. Bil je edini ameriški predsednik s patentom. V mladosti je opravljal vrsto praktičnih poklicev, 1836. je kot samouk v študiju prava pridobil juristično licenco.

1953 Skupščina SFRJ je sprejela drugo agrarno reformo in nacionaliz­irala kmetijska zemljišča, večja od deset hektarov, ob slabši kakovosti zemlje je bil maksimum 15 hektarov. Zemlja kmetov, ki je presegala omejitev, je prešla v t. i. sklad splošnega ljudskega premoženja, v uporabo so jo dobile kmetijske zadruge in kombinati.

1972 Ameriški predsednik Richard Nixon je obiskal Sovjetsko zvezo, ki jo je vodil Leonid Iljič Brežnjev, kar je bil prvi uradni obisk predsednik­a ZDA v Sovjetski zvezi. To je bila začasna, a dolgo pričakovan­a otoplitev odnosov med obema velesilama. Z vrsto dogodkov pred tem, ki so potekali pet let – tudi z dogovorom o sodelovanj­u pri projektu Sojuz-Apollo, pogajanji o omejevanju strateške oborožitve in vzpostavit­vijo »vroče linije« med Kremljem in Belo hišo –, se je oborožitve­na tekma končala.

1975 Umrl je kipar Boris Kalin (roj. 1905), čigar družina je bila med primorskim­i begunci, ki so se pred fašistični­m pritiskom preselili v Ljubljano. Kiparstvo je študiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu ter se pozneje izpopolnje­val v Parizu in Italiji. Po drugi vojni je bil redni profesor za kiparstvo na ALUO in dvakrat njen rektor, od 1953. redni član SAZU, trikratni dobitnik Prešernove nagrade. Njegovo delo sta npr. spomenik talcem v Gramozni jami in relief na Grobnici herojev v parku pri parlamentu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia