Delo (Slovenia)

Dan na Giru z Rogličevim­i jumbovci

V kombiju Jumbo Visme smo preživeli 15. etapo dirke po Italiji

- Miroslav Cvjetičani­n, poročevale­c iz Italije

Lombardija je bila čudovita, sončna, nedeljska, po tednu dežja in mraza je bila pravi balzam za gledalce – še večji pa za kolesarje, ki so morali opraviti z eno izmed najtežjih etap na letošnjem Giru. Od Seregna do Bergama so morali premagati 195 kilometrov, osem klancev, od tega štiri kategorizi­rane. Toda mi nismo bili vabljeni zato, da bi samo navijali za jumbovce, povabili so nas, ker smo Rogličevi rojaki, in nekateri izmed nas poslovno zelo povezani s sponzorji Rogličeve Jumbo Visme.

To ni reklama, je samo opomnik, kako se neko slovensko podjetje infiltrira v podjetje, ki oblači Primoža Rogliča. Vse se da, če se hoče in če je pogum, pravijo v tem slovenskem podjetju. Verjamemo jim, a tudi to ni bil naš namen na včerajšnji etapi v Bergamu.

Zjutraj smo bili v hotelu, kjer je prespala ekipa Jumbo Visme z Rogličem na čelu. Zaradi okužb s koronaviru­som se nismo objemali, samo na daleč, z maskami, smo si mahali. Primož je bil videti razposajen­e volje, kot da gre za prvo, in ne 15. etapo od enaindvajs­etih. Ta nesrečni covid-19 nam bo še krajšal užitke na kolesarski­h dirkah. Enkratna priložnost, da lahko spoznaš najboljše kolesarje na svetu, splava po vodi zaradi virusa. Kako to, da v drugih športih ne poznajo več covida-19, niti v dvoranskih?

Jutro v Lombardiji

Jumbovci so nam razkazali vse, kar kolesarji potrebujej­o za nemoteno dirkanje. Pokazali so nam tovornjak, ki je spremenjen v servisno delavnico, tovornjak, ki je spremenjen v kuhinjo in pralnico s sušilnico, avtobus, ki je spremenjen v avtodom, in celo tovornjače­k, ki za kolesarji prevaža njihove vzmetnice za spanje. Seveda nismo smeli motiti zaposlenih, vsi pa smo hoteli videti Primoža. Dvanajst nas je bilo v treh jumbovskih kombijih iz vse Evrope.

Potem sem vprašal, kako priljublje­n je Primož na Nizozemske­m. Odgovorili so, da morda bolj kot v Sloveniji. Nisem dobro razumel, kaj so hoteli povedati, potem pa so me spomnili, da imamo v Sloveniji trenutno dva kolesarja, ki sta zmožna zmagati na dirkah po Italiji, Franciji in Španiji. Takih kolesarjev nima skoraj noben narod in na Nizozemske­m lahko o njih le sanjajo. In oni verjamejo, da je Nizozemska bolj kolesarska država od Slovenije. Poučili so me, da je najvišji vrh Nizozemske, Vaalserber­g, visok 321 metrov. Skoraj sem se zahihital, pol manj kot Šmarjetna gora … Na take klančine gremo Slovenci v kavbojkah in japonkah, objeti.

• Primož je na Nizozemske­m morda bolj popularen kot v Sloveniji.

• Zaradi okužb s covidom-19 se nismo objemali, samo na daleč smo si mahali.

• Poučili so me, da je najvišji vrh Nizozemske, Vaalserber­g, visok 321 metrov.

Dirka s kombiji

Jumbovci niso hitri le na kolesih, ampak tudi s kombiji. Najprej smo drveli na prvi klanec 15. etape, da bi pozdravili mimoidoči peloton. Uspelo nam je. Kolesarjem smo podajali bidone. Pokazali so nam, kako ga moraš držati, da ga kolesar lahko vzame iz roke, ne da bi pri tem padel. Iskal sem Primoža, da bi mu dal svoj bidon, a me je verjetno prepoznal kot popolnoma nepripravn­ega za kaj takega; izognil se me je v širokem loku. Ne zamerim mu. Potem smo hiteli na zadnji klanec, da bi jih spet videli, hkrati pa občudovali kolesarsko Lombardijo. Ta pokrajina predstavlj­a kolesarska pljuča, če je Toskana kolesarsko srce in Piemonte duša … Italijani so pač večni romantiki.

Cilj v Bergamu

Bergamo je vreden ogleda. To je Italija, pravijo Italijani. Vem, da redni bralec

Dela ve, da so tam živeli Ligurijci in Kelti, natančneje Orobi, Cenomani in Senoni … A nazadnje smo si ga zapomnili, in tudi zato sem še včeraj moral nositi prekleto masko, ko sta bila mesto in provinca Bergamo žarišče okužb s covidom-19 v Evropi. Se še spomnite leta 2020? Da, to je to mesto.

 ?? Foto Miha Hočevar ?? Družina Roglič se je zbrala tudi v središču Bergama, takoj po 15. etapi.
Foto Miha Hočevar Družina Roglič se je zbrala tudi v središču Bergama, takoj po 15. etapi.
 ?? ?? Tako je videti servisni tovornjak Jumbo Visme, potujoča delavnica.
Tako je videti servisni tovornjak Jumbo Visme, potujoča delavnica.
 ?? ?? Že na prvem klancu 15. etape smo srečali prvega slovenskeg­a navijača.
Že na prvem klancu 15. etape smo srečali prvega slovenskeg­a navijača.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia