Delo (Slovenia)

Akrobatski stilist

- Foto Handout/Reuters

V74. letu starosti je na svojem domu na Floridi za posledicam­i raka na požiralnik­u umrl eden najpomembn­ejših britanskih pisateljev Martin Amis. Med njegovimi najbolj znanimi deli so Money (Denar), London Fields (Londonska polja), Časovna puščica in Hiša srečanj, slednji dve sta prevedeni tudi v slovenščin­o. Napisal je 14 romanov in dve zbirki kratkih zgodb. Po romanu The Zone of Interest, ki govori o ljubezni v nacistične­m koncentrac­ijskem taborišču Auschwitz, je režiser Jonathan Glazer posnel film, ki ga prav te dni predstavlj­ajo na filmskem festivalu v Cannesu.

Martin Amis je bil po sili razmer dolgo predvsem obetavni sin veliko bolj slavnega očeta Kingsleyja Amisa. Rad je rekel, da če bi se rodil v času svojega očeta, bi pisal njegove romane, tako kot bi njegov oče, če bi se rodil generacijo kasneje, pisal njegove. Leta 1974 je bil star 24 let, ko je za roman The Rachel Papers dobil prestižno nagrado Somerseta Maughama, in kmalu je postal ime, ki se ga omenja skupaj z drugimi enfants terribles angleške proze osemdeseti­h – v druščino sodijo še Angela Carter, Ian McEwan, Salman Rushdie, Julian Barnes … V svojih zgodbah je rad provociral. Njegov literarni slog je mešanica humorja in groteske, angažmaja in distance, stilističn­e bravurozno­sti in jezikovne inventivno­sti, ki namenoma krši žanrske norme. Bil je akrobatski duhovitež in njegovo pisanje je vedno kljubovalo gravitacij­i klasične proze. Ob koncu osemdeseti­h se je začel intenzivno ukvarjati s tematiko atomske energije ter njene nevarne usodnosti in o tem pisal v zbirki kratkih zgodb Einstein's Monster. Rad se je družil z novinarjem in esejistom Christophe­rjem Hitchensom, ki je bil njegova sorodna duša in s katerim se je pogosto boril v polemikah, in to z zelo ošiljenim svinčnikom. Rad je tudi rekel, da je njegov pravi literarni oče ameriški pisatelj Saul Bellow, čigar dela je oboževal.

Bil je odličen esejist in novinar, pisal je o videoigrah, literaturi, pop kulturi, politiki in tudi o Stalinovih zločinih. Zaradi nekaterih izjav so ga obtožili, da je islamofob, zaradi načina življenja pa so mu očitali, da je mačo. Tako kot njegovega očeta se je namreč tudi Martina prijel sloves vnetega, čeprav nestalnega ljubimca. Po lastnih besedah je z osvajanjem žensk začel pozno, dokler slavna urednica Tina Brown ni spustila njegovega velikega apetita do žensk na svobodo. Po tem nobena ni bila več varna pred njegovim šarmom, žal pa so začele medije bolj zanimati njegove avanture kot njegovi romani. Ljubil je uspešne in pametne ženske, všeč so mu bile takšne, do katerih je čutil strahospoš­tovanje, in takšne, ki so imele zlobne oči, kot je sam dejal. To so bili še časi, ko so pisatelji z uspešnicam­i služili milijone, zato je živel kot zvezdnik. Rad je rekel, da je smrt vedno zaposlena, in nikoli ne vemo, kako velike načrte ima za nas – in ni se motil.

 ?? ?? Bil je vse, kar si predstavlj­amo, da mora biti pisatelj.
Bil je vse, kar si predstavlj­amo, da mora biti pisatelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia