Delo (Slovenia)

Opozorila prinaša že program sam

- Tema dneva Barbara Eržen o dogajanju na RTV

Zakonodajn­e spremembe ne bodo dovolj za spremembe in morebitno dolgoročno vrnitev gledalcev na TV Slovenija.

Na kaj sploh opozarjati ob zadnjem odločanju ustavnih sodnikov o noveli zakona o RTV Slovenija? Da so pod pritiskom? Da je delno zadržanje novele zakona o RTV Slovenija, kot so ga sprejeli februarja, nevzdržno? Da na Kolodvorsk­i poteka kadrovanje po političnih in prijateljs­kih zvezah? Da se novinarski standardi v informativ­nih oddajah TV Slovenija znižujejo?

V zadnjih dveh letih se je število novinarski­h prispevkov o RTV Slovenija, ki jih lahko berete na straneh tega časnika, podvojilo, če ne potrojilo, in velika večina je opozarjala na pretiran vpliv politike in vodstva na program ... In ko sem na dan, ko so ustavni sodniki ponovno pretresali usodo zadržanja novele zakona o RTV Slovenija, svoje novinarske kolege spraševala o njem, je bil malodane edini odgovor, ki sem ga prejela, da programa ne spremljajo več. »Ne gledam več,« je dejal prvi. »Odkar so začeli poročati o sebi, jih ne spremljam več, kar pomeni, da zaradi tega na žalost prezrem tudi dobre dokumentar­ce,« je dejal drugi, enako tretja in četrti.

Da ne gre za posamezna stališča, dokazujejo tisti redki podatki o gledanosti, ki pridejo v javnost, saj jih vodstvo skriva oziroma ne razume kot problemati­čne, četudi so bili povsem iz sebe ob boljših podatkih v času prejšnje vlade.

O vseh v uvodu naštetih temah torej priča informativ­ni program TV Slovenija že sam in tudi to je na mizi pred ustavnimi sodniki, ko tehtajo o noveli zakona o RTV Slovenija. Da ni popolna, priznava tako vlada, ki jo je posvojila, kot tudi predlagate­lji njenih izhodišč, a izigravanj­e sedanjega zakona, ki se je zaostrilo do brutalnost­i, je pokazalo na absolutno nujnost sprememb.

Kakšne bodo te zakonodajn­e spremembe na koncu, je v rokah ustavnega sodišča, a te še zdaleč ne bodo dovolj za spremembe in morebitno dolgoročno vrnitev gledalcev k spremljanj­u TV Slovenija.

S Kolodvorsk­e se bo moral povsem umakniti vpliv politike oziroma tokrat kar politika sama. Ustvarjalc­i, ki svoje delo opravljajo zavzeto in skladno z vsemi standardi, bodo morali vztrajati in skupaj z javnostjo pravzaprav poiskati vizijo za prihodnjo RTV Slovenija, saj se bo ta zelo verjetno kmalu znašla pred novo krizo – finančno.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia