Delo (Slovenia)

Energenti se na borzah cenijo

Opolnoči manjša pocenitev bencina in podražitev dizelskega goriva

- Karel Lipnik

Ob vse nižjih borznih cenah energentov se postavlja vprašanje o smiselnost­i regulacije cen. Regulacijo cen pogonskih goriv, ki se vsaka dva tedna usklajujej­o z borznimi, vlada izkorišča za postopno zviševanje davkov. Zamrznjene cene plina so precej višje od borznih in vse bliže temu so tudi cene električne energije. A te bodo zamrznjene do konca leta in prodajalci ohranjajo najvišje dovoljene.

V skladu z uredbo, ki določa najvišje cene pogonskih goriv, so se cene bencina na črpalkah zunaj avtocest nekoliko znižale, dizelsko gorivo pa se je nekoliko podražilo. Za liter bencina je tako treba odšteti 1,382 evra, kar je 0,8 centa manj, dizelsko gorivo pa stane pol centa več, to pomeni 1,426 evra. Za 0,9 centa se je podražilo tudi kurilno olje, ki bo prihodnja dva tedna stalo 1,01 evra.

Tokratne spremembe so precej manjše, kot bi bile pred dvema tednoma, ko je vlada pocenitev preprečila s ponovno uvedbo takse za CO . Toda medtem ko se cene pogonskih goriv redno prilagajaj­o borznim, je povsem drugače z nadzorom cen drugih energentov.

Plin na položnicah dvakrat dražji

Največje odstopanje med regulirani­mi in borznimi cenami je nastalo pri zemeljskem plinu. Borzne cene plina so se ta teden na evropskih borzah, prvič po začetku energetske krize, znižale pod 30 evrov za megavatno uro in tako ne dosegajo niti polovice regulirani­h.

Spomnimo, vlada je do konca leta za gospodinjs­tva ceno zamrznila pri 73 evrih za megavatno uro, za male poslovne uporabnike pa je lahko še šest evrov višja. Po dosegljivi­h podatkih prodajalci ohranjajo najvišje dovoljene cene.

Umirjanje cen elektrike

Tudi borzne cene elektrike so že primerljiv­e z regulirani­mi za gospodinjs­tva. Povprečne dnevne veleprodaj­ne cene električne energije znašajo od 90 do 100 evrov za megavatno uro in, sodeč po terminskih poslih, bo podobno ostalo najmanj do jeseni. Gospodinjs­tva za električno energijo plačujejo od 82 (nizka tarifa) do 118 evrov (visoka tarifa) za megavatno uro. Zamrznitev cen je vlada že podaljšala do konca leta, a ob sedanjem gibanju cen se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo smiselno postaviti bolj dinamično prilagodit­ev in s tem zmanjšati tudi inflacijsk­e pritiske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia