Delo (Slovenia)

Nepristran­skost na preizkušnj­i

- Suzana Kos

V primeri odločanja o zakonu o RTV Slovenija se zelo nazorno kaže politična polarizira­nost ustavnega sodišča. Se je temi mogoče sploh izogniti? »Svetovni nazor kateregako­li sodnika ne sme zamegliti nepristran­skosti sodniške presoje. To v praksi ni tako zelo preprosto,« pravi Aleš Zalar, nekdanji sodnik in minister za pravosodje, zdaj tudi mednarodni svetovalec.

Pri tem spomni na predavanje svojega prijatelja, slavnega nekdanjega ameriškega vrhovnega sodnika Anthonyja Kennedyja, ki ga je imel v Sloveniji prav o tem vprašanju. »Opozoril je, da je sodnik dolžan v vsaki zadevi, ki jo ima pred seboj, izprašati svojo vest o tem, kaj ga žene, da v tej zadevi odloča s točno določenim stališčem. Ali ni to morda kakšen skriti predsodek, vnaprejšnj­e prepričanj­e ali druga okoliščina, ki bi lahko vplivala na objektivno­st presoje. Bitko za svojo sodniško nepristran­skost morajo sodniki, še posebno pa ustavni in vrhovni, bojevati vsak dan. Pri zagotavlja­nju nepristran­skosti je zelo pomemben tudi njen videz. V zadevi RTV Slovenija je ta videz bil in je očitno še, na resni preizkušnj­i,« ocenjuje sogovornik v intervjuju, ki ga bomo objavili v Sobotni prilogi.

Zalar je poročevale­c strokovne skupine za ustavne spremembe; z njim smo se pogovarjal­i pred parlamenta­rno sejo ustavne komisije, ki bo 31. maja. Na tej seji se bo odločalo, ali pripraviti ustavni zakon, ki je podlaga za spremembe ustave v delu, ki določa način imenovanja sodnikov. Pri tem bo ključen odnos koalicije do stališč NSi, ki želi spremembo 131. člena ustave. Ta ureja sestavo sodnega sveta. V strokovni skupini so tej možnosti naklonjeni. Skupino ob Zalarju, ki ga je predlagalo Gibanje Svoboda, sestavljaj­o na predlog strank še Dino Bauk (Levica), Janez Pogorelec (NSi) in Ciril Ribičič (SD). SDS pravnega strokovnja­ka ni predlagala.

 ?? ?? Bitko za svojo sodniško nepristran­skost morajo sodniki, še posebno pa ustavni in vrhovni, bojevati vsak dan, pravi Aleš Zalar.
Bitko za svojo sodniško nepristran­skost morajo sodniki, še posebno pa ustavni in vrhovni, bojevati vsak dan, pravi Aleš Zalar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia