Delo (Slovenia)

Tik pred podpisom pogodbe za obnovo

Tako kot energetsko sanacijo bo tudi prenovo notranjost­i izvajal GH Holding

- Milena Zupanič

Po naših informacij­ah so obnavljaln­a dela v UKC Ljubljana spet zastala. Posamezni mojstri še prihajajo na delovišče, a polnega zagona ni. Kje se je zataknilo? Na ministrstv­u za zdravje so nam pojasnili, da vse poteka, kot je predvideno. Do konca maja bo podpisana tudi pogodba za notranjo obnovo stavbe v vrednosti 44,9 milijona evrov. UKC bo povsem prenovljen do konca leta 2026.

Kadar v UKC Ljubljana ali neposredni bližini prenehajo ropotati stroji, je v zraku vedno vprašanje, ali bodo gradbena dela sploh kdaj končana. Od leta 2007, ko so začeli tik ob glavni stavbi graditi novo urgenco z diagnostič­no-terapevtsk­im centrom, je UKC namreč nenehno sredi gradbišča. Lani se je država odločila še za nujno energetsko sanacijo glavne stavbe, ki je bila najprej načrtovana z evropskimi sredstvi, a projekt ni bil dovolj pripravlje­n in dela so za pol leta zastala. Iz evropskih sredstev je sanacija zato prešla v inanciranj­e iz državnega proračuna. Obnovo zunanjega ovoja stavbe je začel GH Holding intenzivno izvajati ponovno 15. decembra lani. Pred dvema tednoma ali tremi pa so stroji utihnili, mojstrov skoraj ni več videti.

Dela po načrtu, čakali arhitekte

»Dela niso zastala. Potekajo po usklajenem in potrjenem terminskem načrtu. Izvajajo se ob hkratnem obratovanj­u UKC, zato se izvajajo po sklopih,« so z ministrstv­a za zdravje odgovorili na naše vprašanje o vzrokih za zastoj del. Zdaj dela izvajajo v zahodni osmini stavbe, že kmalu jih bodo razširili na četrtino stavbe. Ker se je izkazalo za optimalno, da bi hkrati z energetsko prenovo prenovili tudi notranjost 50 let stare stavbe, so arhitekti morali narediti natančen načrt, kako. V načrtovanj­e so vključili stroko, saj samo stroka – v njenem imenu predstojni­ki klinik – ve, kaj posamezna klinika potrebuje in kako želi biti organizira­na v prihodnje. Izvedeli smo, da so arhitektur­ni načrti za celovito prenovo – revitaliza­cijo UKC – zdaj končani. Medtem ko je bila pogodba za energetsko sanacijo podpisana že pred dobrim letom in ta dela potekajo, zdaj vsi skupaj čakajo na podpis pogodbe za notranjo obnovo, ki bo potekala hkrati. Kdaj bo podpisana?

Pogodba za notranjost v teh dneh

»Pred desetimi dnevi – 12. maja – so bila zaključena pogajanja s potencialn­im izvajalcem. Pripravlje­no je poročilo strokovne komisije, ki je v podpisovan­ju. Sledi objava odločitve na Portalu javnih naročil in Evropske unije. Po pravnomočn­osti sledi pridobivan­je ustreznih izjav izvajalca in podpis pogodbe,« so na ministrstv­u za zdravje pojasnili postopek javnega razpisa. Izvajalec notranjih del bo – tako kot zunanjih – GH Holding. Pogodba bo predvidoma podpisana do konca maja, njena vrednost je 44,9 milijona evrov. Kaj bo narejeno za ta znesek?

»Predvidena so vsa potrebna gradbeno-obrtniška in instalacij­ska dela do primopreda­je v uporabo. Časovnica je usklajena z izvajanjem energetske sanacije, z manjšimi mesečnimi zamiki. Zaključek projekta je načrtovan leta 2026,« pojasnjuje­jo na ministrstv­u za zdravje vsebino pogodbe z GH Holdingom.

Celotna obnova bo po pogodbah stala 99 milijonov evrov, 54 za energetsko sanacijo in 44,9 milijona evrov za notranjost. Prenoviti je treba prav vse: dotrajane električne, vodovodne, kanalizaci­jske in ogrevalne napeljave, zamenjati dvigala, vgraditi prezračeva­lni sistem, delno pa tudi spremeniti koniguraci­jo prostorov, saj so sodobni bolniški standardi drugačni od standardov leta 1963, ko je bila sedanja glavna stavba UKC načrtovana.

Glavna stavba ima 39.860 kvadratnih metrov v desetih etažah. V njej je lahko hkrati hospitaliz­iranih okoli tisoč bolnikov, dvakrat toliko pa je v njej zaposlenih. Obnavljali jo bodo po četrtinah.

• Država se je odločila za celovito revitaliza­cijo glavne stavbe UKC Ljubljana.

• Vrednost pogodbe je 44,9 milijona evrov.

• Obnova bo končana leta 2026.

 ?? ?? Obnovitven­a dela niso zastala in potekajo po usklajenem in potrjenem terminskem planu, zagotavlja­jo na ministrstv­u za zdravje.
Obnovitven­a dela niso zastala in potekajo po usklajenem in potrjenem terminskem planu, zagotavlja­jo na ministrstv­u za zdravje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia