Delo (Slovenia)

Po izolaciji zaradi covida-19 več obolenj med otroki

Nekateri zdravniki opažajo, da jih je več kot v preteklih letih – Epidemija pete bolezni

- Brigite Ferlič Žgajnar

Preverili smo, ali je po obdobju epidemije, ko smo bili izolirani pred povzročite­lji bolezni in je naš imunski sistem primerno oslabel, zaznati porast prehladnih obolenj, bronhitiso­v. Eden od zdravnikov pravi, da je letos takih obolenj štirikrat več od povprečja v vsej njegovi dolgoletni karieri.

Zdravnik iz Ljubljane opaža porast prehladov in bronhitiso­v. Zanj je to fenomen, vreden raziskave. Pravi, da prehladi trajajo praviloma dva tedna in dlje kot nekoč ter da se jih polovica razvije v bronhitise. Zdravnica iz Makol tega trenda ni zaznala, glede na izoliranos­t med epidemijo covida-19 pa pričakuje, da se bodo spet pojavile določene bolezni ali bo teh več. Tudi v ZD Škoja Loka za zdaj pri odraslih še ne zaznavajo precej večjega števila respirator­nih okužb v primerjavi z istim obdobjem v prejšnjih letih.

Da bi se zdaj dogajala kakšna neverjetna odstopanja pri pojavu bolezni, ne kažejo niti podatki Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tako se je v tednu od 8. do 14. maja skupno število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstven­ega varstva zaradi gripi podobne bolezni (GPB) še zmanjšalo, nekoliko več pa je bilo akutnih okužb dihal (AOD). Rahel porast so zaznali v vseh starostnih skupinah.

Skupni delež laboratori­jsko potrjenih primerov gripe je bil v omenjenem tednu 1,1 odstotka, kar je manj kot v preteklem tednu (1,5 odstotka). Še naprej prevladuje delež inluence tipa B, ki je bil 67-odstoten. Število vzorcev bolnikov z AOD in GPB, ki so jih prejeli v laboratori­jih, je bil v tednu 19/2023 podoben kot v tednih pred prazniki, niso pa prejeli poročil iz vseh laboratori­jev. V vzorcih iz primarnega zdravstva (mreža za spremljanj­e GPB in AOD) je bilo na inluenco pozitivnih več vzorcev kot v preteklem tednu, to je 23,5 odstotka testiranih (pretekli teden 14,3 odstotka). »Ob izzvenevan­ju sezone in manjšem številu poslanih vzorcev so nihanja deleža pozitivnih vzorcev običajna in ne nujno signiikant­na,« ugotavljaj­o na NIJZ.

Pediatričn­a populacija

Pediater Denis Baš je dejal, da je letošnja sezona sezonskih respirator­nih okužb v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko daljša in tudi otroci vseh starosti (učenci in dijaki) pogosteje zbolevajo. »Verjetno je to posledica tega, da so bili otroci med pandemijo zaradi zaprtja družbe in okrepljeni­h preventivn­ih ukrepov manj izpostavlj­eni tem okužbam.« Sezona okužb z respirator­nim sincicijsk­im virusom (RSV) se je podaljšala, zato še vedno tudi otroci, mlajši od dveh let, zbolevajo za okužbami spodnjih dihal oziroma bronhiolit­isom.

Je pa v naši družbi še vedno premalo otrok in starejših cepljenih proti gripi, to je eden od sezonskih virusov, ki tudi pri mlajših lahko povzroči pljučnico, gnojna vnetja ušes, vročinske krče, poslabšanj­e astme ali bronhiolit­is, je pojasnil pediater. Ne more pa trditi, da bi v svoji ambulanti opažal nadpovpreč­no veliko otrok z okužbami spodnjih dihal. A je potrdil, da imamo letos epidemijo pete bolezni, ki za otroke ni nevarna in poteka z značilnim izpuščajem.

Tudi pediatrinj­a Tatjana Grmek Martinjaš, vodja Pediatričn­e nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana, je podobno kot Baš odgovorila, da so se prehladna obolenja v preteklih letih prej končala, ni pa mogoče opaziti velikega porasta. Že od obdobja, ko je bilo zaprtja šol in vrtcev konec (torej dve leti), pediatri opažajo, da otroci nekoliko več obolevajo, a vzroka za zaskrbljen­ost ni, pravi.

Karmen Tomažič, vodja Zdravstven­ega varstva predšolski­h otrok, Zdravstven­ega varstva šolskih otrok in mladine ter

Sezona okužb z respirator­nim sincicijsk­im virusom (RSV) se je podaljšala, zato še vedno tudi otroci, mlajši od dveh let, zbolevajo za okužbami spodnjih dihal oziroma bronhiolit­isom.

predsednic­a komisije za zdravstven­o varstvo predšolski­h otrok v ZD Ljubljana, je sporočila, da je zdaj, ko smo že skoraj v poletju, prehladov manj: »Rekla bi, da ni bistveno drugače kot ostala leta, so pa v tem letu prisotne še druge bolezni, ki jih v tako velikem obsegu ne srečujemo vsako leto. «

 ?? Foto
Luka Cjuha ?? Pediater Denis Baš je dejal, da je letošnja sezona respirator­nih okužb v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko daljša.
Foto Luka Cjuha Pediater Denis Baš je dejal, da je letošnja sezona respirator­nih okužb v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko daljša.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia