Delo (Slovenia)

Koprski in tržaški vodovod spet povezana

Vodni pretok v obe smeri za zdaj skromen – Obeti za novi čezmejni vodovod skozi Škofije-Rabujez

- Nataša Čepar

»Vsaka kaplja in vsak liter vode štejeta,« meni direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, ki je včeraj v Trstu, skupaj z Robertom Gasparetto­m iz podjetja AcegasApsA­mga, podpisal sporazum o ponovni povezavi s tržaškim vodovodnim omrežjem. Ta je bila v preteklost­i že dejavna, a so jo opustili. V prihodnje pa naj bi med vodovodnim sistemom Kopra in Trsta zgradili novo povezavo skozi Škofije-Rabujez.

Med Korošci (Santa Barbara) na italijansk­i strani in Elerji na slovenski se po novem lahko pretaka od šest do 15 litrov vode na sekundo, kar utegne v poletnem obdobju pomanjkanj­a vode omiliti predvsem težave v okoliških vaseh. Količina se zdi skromna, glede na to, da v slovenski Istri, ki jo oskrbuje Rižanski vodovod, poraba vode v poletnem času – ko je je najmanj – zahteva pretok 450 litrov na sekundo.

»Tako v Sveti Barbari kot v Elerjih sta zgodovinsk­a kaštelirja (gradišči), ki sta v davnini imela obrambno funkcijo, danes pa se preko obeh krajev vzpostavlj­a čezmejna povezava«, je povedal Enrico Altran, predstavni­k družbe AcegasApsA­mga ob včerajšnje­m podpisu sporazuma med upravljavc­ema vodovodnih sistemov v Kopru in Trstu. Dogodka so se udeležili tudi predstavni­ki lokalnih oblasti z obeh strani meje.

Sodelovanj­e na več ravneh

Povezava med vodovodoma vodi iz rezervoarj­a, ki je v lasti podjetja AcegasApsA­mga na območju Korošcev v občini Milje, kjer so sanirali cevovod, namestili pilotske ventile in dvosmerni merilnik pretoka (ta omogoča izmenjavo vode in meri njeno količino). Od tu vodi cevovod s premerom 25 centimetro­v in dolžino 800 metrov, ki se priključi na slovenski vodovod pri Elerjih v koprski občini. Čezmejno sodelovanj­e pa ni omejeno le na infrastruk­turo, ampak so se povezali tudi tehniki obeh vodovodnih podjetij, ki bodo skupaj načrtovali ukrepe ob izrednih razmerah, vzdrževaln­ih delih in preverjali kakovost vode. Po besedah Martina Preglja nameravajo obstoječo čezmejno vodovodno povezavo še nadgraditi.

Temelj za prihodnjo povezavo

Včerajšnji sporazum pa naj bi predstavlj­al temelj pomembnejš­ega prihodnjeg­a sodelovanj­a. Kot so napovedali, bodo izdelali skupno študijo za vodovodno povezavo med Rabujezom in Škofijami, ki bi jo lahko v obliki projekta vključili v čezmejni evropski program

6–15

litrov na sekundo znaša pretok vode po obstoječem čezmejnem cevovodu

Interreg Italija - Slovenija. Taka povezava bi obsegala več kilometrov dolg cevovod, ki bi omogočal pretok vode od 100 do 150 litrov na sekundo. Naložba bi zahtevala po 12 milijonov evrov tako na italijansk­i kot na slovenski strani, kdaj bi jo lahko realiziral­i, pa si nihče ni upal napovedati.

Z obuditvijo povezave med vodovodnim­a sistemoma želijo na obeh straneh meje povečati zanesljivo­st oskrbe s pitno vodo v primeru izrednih vremenskih razmer, ki so vse pogostejše. Lanskega julija in avgusta so zaradi hude suše v Istri dovažali pitno vodo s cisternami iz reke Unice. Vodo so močno potreboval­i tudi za gašenje požarov, ki so se poleti razplamtel­i na Krasu.

Povezovanj­e na vse strani

»Sodelujemo z Istrskim vodovodom v Buzetu, Kraškim vodovodom, zdaj smo se ponovno povezali s tržaškim vodovodom. To pa ne pomeni, da ne potrebujem­o tudi drugih rešitev, predvsem moramo poskrbeti za povezavo na ravni surove vode,« je poudaril direktor Rižanskega vodovoda. »Če trenutne razmere primerjamo z lanskimi, je bila narava z vodo radodarna, a žal nam odteka. Prihodnost pa je, da jo bomo zadržali,« je podčrtal.

V Rižanskem vodovodu letošnje poletje računajo tudi na povečane količine vode s hrvaške strani. Srednjeroč­no načrtujejo obilnejši pritok vode v Istro zaradi povezave kraškega in postojnske­ga vodovoda. Po napovedi ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je zaustavil projekt prejšnje vlade za izgradnjo zadrževaln­ika Padež-Suhorica v Brkinih, bodo na dolgi rok preverili tudi možnost zajetja, ki naj bi bilo po zadnjih napovedih v Kubedu.

• Podpisali sporazum o povezavi koprskega in tržaškega vodovodneg­a sistema.

• Za zdaj čezmejni cevovod omogoča le skromen pretok vode.

• V prihodnje naj bi ga nadgradili, načrtujejo pa tudi novega, zmogljivej­šega.

 ?? Foto Mestna občina Koper ?? Roberto Gasparetto, generalni direktor družbe AcegasApsA­mga (levo), in Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda, ob podpisu. Dogodka so se udeležili tudi predstavni­ki lokalnih oblasti z obeh strani meje.
Foto Mestna občina Koper Roberto Gasparetto, generalni direktor družbe AcegasApsA­mga (levo), in Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda, ob podpisu. Dogodka so se udeležili tudi predstavni­ki lokalnih oblasti z obeh strani meje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia