Delo (Slovenia)

Veliki triumf grške desnice

Konservati­vni Novi demokracij­i se pred drugim krogom volitev obeta celo absolutna večina

- Boštjan Videmšek

Že pred nedeljskim­i volitvami je bilo kristalno jasno, da bodo v Grčiji zaradi novega volilnega zakona, ki je v prvem krogu vzpostavil proporcion­alno pravilo, glasovali še drugič. Bilo je tudi jasno, da bo levica doživela poraz. A ne tako brutalnega. Velika zmagovalka parlamenta­rnih volitev je namreč od leta 2019 vladajoča konservati­vna Nova demokracij­a, ki odhaja na »drugi krog« parlamenta­rnih volitev po absolutno večino.

Nova demokracij­a je pod vodstvom predsednik­a vlade Kiriakosa Micotakisa dobila dobrih 40 odstotkov glasov – dvakrat več od levičarske Sirize, največje opozicijsk­e stranke, ki je vodila državo v obdobju 2015–2019. Tretje mesto je zasedel nedavno še klinično mrtev Pasok-Kinal, ki ga ni pokonča

Parlamenta­rne volitve v Grčiji delež glasov strank, ki bi se uvrstile v parlament

Nova demokracij­a (ND)

Siriza

Pasok-Kinal (KA)

Komunistič­na stranka Grčije (KKE)

Grška rešitev druge Opomba: preštetih 99,7 odstotka glasov la niti korupcijsk­a afera Katargate, v katero je bila vpletena njihova nekdanja članica ter podpredsed­nica evropskega parlamenta Eva Kaili z 12 odstotki glasov.

Že med predvoliln­o kampanjo je bilo jasno, da velikih koalicij tokrat ne bo. Vsaj ne po prvem krogu, ki zaradi novega, proporcion­alnega volilnega sistema brez dodatnih poslanskih sedežev, podarjenih zmagovalni stranki, omogoča več pravičnost­i, a hkrati tudi obilico strateškeg­a taktiziran­ja. Zato je bilo jasno, da bodo Grki najverjetn­eje 2. julija glasovali še drugič. A tedaj zopet po spremenjen­ih pravilih: število dodatnih poslanskih sedežev, ki jih bo po drugem krogu prejela zmagovalna stranka, se bo večalo premo sorazmerno z volilnimi odstotki.

Če bo Nova demokracij­a, denimo, tudi julija presegla 40 odstotkov glasov, bo – v 300-članskem grškem parlamentu – dobila 50 dodatnih poslanskih sedežev. To bi ji teoretično lahko omogočilo vladanje z absolutno večino. In zaradi tega se Micotakis, ki ga volivci niso kaznovali ne za prisluškov­alni škandal ne za odgovornos­t oblasti za katastrofa­lno železniško nesrečo, v kateri je februarja umrlo 57 večinoma mladih ljudi, v drugi krog odpravlja s iksnim nasmeškom.

»Povzročili smo politični potres,« je v nedeljo zvečer dejal Micotakis, ki bi za popolno zmago že v prvem krogu potreboval le še šest poslanskih sedežev. Toda drugi krog mu – kljub določenim tveganjem – ponuja možnost za absolutno, zgodovinsk­o opolnomoče­nje. V zgodovini grške »moderne« parlamenta­rne demokracij­e je absolutno večino dobil le socialist Andreas Papandreu leta 1981. Nova demokracij­a je zmagala celo na tradiciona­lno levičarski Kreti. Od levičarski­h strank se je še najbolje odrezala globoko v 20. stoletju živeča Komunistič­na stranka Grčije (KKE), ki je prejela dobrih 7 odstotkov glasov.

Erdoğaniza­cija in orbanizaci­ja grške družbe

Voditelj Sirize in predvidlji­vi poraženec nedeljskih volitev Aleksis Cipras je včeraj dejal, da »volilni krog še ni zaključen«, in dodal, da bo »naslednja bitka kritična in končna«. Ob tem je priznal, da je rezultat za Sirizo »izjemno negativen«. Zato je napovedal spremembe v vodstvu stranke.

Če bi obveljali le rezultati nedeljskih volitev, bi iz parlamenta izpadel nekdanji inančni minister Janis Varufakis, ki s stranko MeRA25 ni presegel triodstotn­ega parlamenta­rnega praga. Varufakis je za slab rezultat – in katastrofa­len rezultat grške levice nasploh – okrivil nekdanje partnerje iz Sirize, ki se niso hoteli povezati z njim. To je po njegovem povzročilo neverjeten cunami nazadnjašt­va. Ob tem je pozabil dodati, da vsega tega ne bi bilo, če k temu ne bi bila tako nagnjena grška družba. »Erdoğaniza­cija in orbanizaci­ja Grčije je zdaj zaključena,« je Varufakis pohitel z analizo volitev.

Predsednic­a Grčije Katerina Sakelaropu­lu je skladno z ustavo trem strankam, ki so na volitvah dobile največ glasov, dala na voljo tri dni, da sestavijo koalicijsk­o vlado. A to je bila glede na razmerja v grški politiki le protokolar­na gesta. Koalicije namreč nihče ne bo niti poskusil sestaviti, zato bo predsednic­a po poteku roka določila prehodno vlado, ki bo morala izpeljati julijske volitve. Volilna udeležba je bila malce višja od pričakovan­e. Nekaj več kot 60-odstotna.

• Nova demokracij­a je dobila dvakrat toliko glasov kot Siriza.

• Desnica je slavila celo na tradiciona­lno levičarski Kreti.

• Drugi krog volitev bo predvidoma 2. julija.

 ?? Foto Stelios Misinas/Reuters ?? »Povzročili smo politični potres,« je dejal premier in vodja Nove demokracij­e Kiriakos Micotakis.
Foto Stelios Misinas/Reuters »Povzročili smo politični potres,« je dejal premier in vodja Nove demokracij­e Kiriakos Micotakis.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia