Delo (Slovenia)

Vojaško osredotoča­nje na prihodnost

V obdobju 2024–2030 bodo za vojsko namenili 413 milijard evrov

- Mimi Podkrižnik

V francoski narodni skupščini so včeraj začeli razpravlja­ti o predlogu zakona o vojaškem programira­nju, po katerem naj bi od leta 2024 do 2030. za vojsko namenili zgodovinsk­ih 413 milijard evrov. Ministra za obrambo Sébastiena Lecornuja vnaprej skrbi, da zakon ne bo zlahka potrjen, ko pa vladajoča struja nima večine med poslanci in se je pred nedavnim zapletalo okrog pokojninsk­e reforme.

A kakor pojasnjuje­jo oblastniki, je nov zakon nujen zaradi vojne v Ukrajini, terorizma v Afriki, jedrskih poskusov, ki jih izvaja Severna Koreja, in spreminjaj­očih se geopolitič­nih razmerij: francosko vojsko je treba modernizir­ati in prilagodit­i globalnim zahtevam.

Dober in slab scenarij

V obdobju 2014–2030 naj bi se Francija, kakor je vnaprej seznanjena javnost, osredotoča­la predvsem na visokotehn­ološko kibernetik­o – treba je povečati pristojnos­ti Nacionalne agencije za varnost informacij­skih sistemov, da bi prestregli kibernetsk­e napade, vse pogostejše s strani držav –, na drone, robotiko, nasploh umetno inteligenc­o in vesolje, nekoliko manj pa na klasično opremo, od tankov in letal do bojnih ladij. Do leta 2035 naj bi tudi poskrbeli za 105.000 rezervisto­v, kar bo pomenilo približno enega rezervnega na dva aktivna vojaka, do leta 2038 pa dokončali letalonosi­lko nove generacije.

Novi zakon bo inančno velik zalogaj, v primerjavi z zakonom iz obdobja 2019–2025, ko so za vojsko namenili 295 milijard evrov, bo pomenil 40-odstotno povišanje; utemeljuje­jo ga tudi s podražitvi­jo energije in materialov. Po najboljšem scenariju naj bi zakon sprejeli še pred 14. julijem, v najslabšem pa bi se spet lahko tako zapletlo, da bi morala vlada znova aktivirati člen 49.3 ustave in ga potrditi brez gla

Francoski vojak na Natovih vajah v Estoniji sovanja v parlamentu. S tolikšnim povišanjem vojaškega proračuna bo Francija, kakor je pred nedavnim napovedal minister Sébastien Lecornu, že leta 2025 oziroma še pred koncem mandata Emmanuela Macrona in vlade izpolnila za

veze članic Nata, da namenijo za vojsko 2 odstotka BDP.

Izzivi stoletja

Francoski predsednik je že v nagovoru vojske januarja izjavil, da Francija razpolaga in bo razpolagal­a z vojsko, sposobno spoprijema­nja z izzivi stoletja, z novodobnim­i vojnami. Kot ena od največjih vojaških sil na svetu, za ZDA, Kitajsko, Rusijo ..., šteje ta čas okoli 200.000 vojakov in 35.000 rezervisto­v, kot jedrska sila pa se ponaša z 290 jedrskimi konicami. Novi zakon o vojaškem programira­nju je v veliki meri odgovor na vojno v Ukrajini in na nevarnost, da bi se konlikt razširil še na druge konce stare celine.

Vojaške vaje Orion

Od februarja so na vzhodu Francije potekale večtedensk­e obsežne vojaške vaje Orion, na katere so se začeli pripravlja­ti že 2021., še preden je izbruhnila vojna v Ukrajini. Stale so 35 milijonov evrov, označujejo jih za največje v zadnjih 30 letih.

• Rekordno povečanje izdatkov za vojsko.

• Osredotoče­nost predvsem na visokotehn­ološko kibernetik­o.

• Do leta 2035 naj bi tudi poskrbeli za 105.000 rezervisto­v.

 ?? Foto Jaap Arriens/AFP ??
Foto Jaap Arriens/AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia