Delo (Slovenia)

Pomembna vloga bank pri zelenem prehodu

Kreditiran­je je pomemben način podpore nacionalni­h in globalnih ciljev trajnostne­ga razvoja

- Milka Bizovičar M. Bi.

Banke imajo pomembno vlogo pri razogljiče­nju in po napovedih bo letos prvič več kot polovica novo odobrenih kreditov v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) v skladu z okoljskimi, družbenimi in upravljavs­kimi načeli trajnosti (ESG). Zelo dejavne so na tem področju tudi banke v Sloveniji.

Smernice sodobnega bančništva, ki deluje v skladu z ESG ter trajnostmi cilji in zavezami okoljskih sporazumov, so pred štirimi leti začrtali v Združenih narodih. Oblikovali so Načela za odgovorno bančništvo, s katerimi banke spodbujajo, da trajnost vključijo v vsa svoja poslovna področja, vključno s spodbujanj­em strank in poslovnih partnerjev na tem področju. To morajo dokazovati tudi s poročili. K temu se je do zdaj zavezalo že več kot 320 bank po svetu, ki skupaj predstavlj­ajo več kot polovico globalnega bančnega trga.

Leta 2020 se je kot prva in do zdaj edina banka iz Slovenije iniciativi pridružila NLB. »V Skupini NLB smo trajnost odločitev in dejanj umestili v središče poslovanja,« so komentiral­i v banki, ki se je lani pridružila tudi Zavezništv­u za podnebno nevtralno bančništvo Združenih narodov; družba Sustainaly­tics, ki ocenjuje trajnostno naravnanos­t podjetij, pa jim je lani podelila oceno tveganja 17,7 (nizko). To jo uvršča na 152. mesto med 988 ocenjenimi bankami. »NLB je znana po močnem korporativ­nem upravljanj­u, kar zmanjšuje splošno tveganje. Poleg tega ni doživela večjih polemik na področju ESG,« pojasnjuje ocena Sustainaly­tics.

NLB je prva banka s sedežem in izključnim strateškim interesom v Jugovzhodn­i Evropi, ki je pridobila to oceno, ter prva med družbami, ki kotirajo na Ljubljansk­i borzi.

Kot pravijo v NLB, je vključevan­je trajnostni­h praks v kreditiran­je, naložbe, bančne izdelke in storitve najpomembn­ejši način, kako lahko podprejo nacionalne in globalne cilje trajnostne­ga razvoja. Na ta način izkoriščaj­o poslovne priložnost­i, ki izhajajo iz prehoda v bolj zeleno in bolj vključujoč­e gospodarst­vo, in obvladujej­o tveganja finančne uspešnosti. Kot so zapisali v trajnostne­m poročilu za leto 2022, objavljene­m prejšnji mesec, so lani realiziral­i 166,9 milijona evrov trajnostne­ga korporativ­nega financiran­ja in odobrili 53 milijonov evrov zelenih kreditov zasebnikom.

Zeleno financiran­je

V ospredje postavljaj­o financiran­je proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h virov v Sloveniji in v regiji, kjer je banka prisotna. V ta namen so oblikovali serijo okolju prijaznih kreditnih produktov, med katerimi je Zeleni kredit za zmanjšanje ogljičnega odtisa, namenjen ugodnejšem­u financiran­ju izgradnje sončnih elektrarn, hidroelekt­rarn (manj kot 20 MW) in elektrarn na bioplin/biomaso.

Banka ne financira več projektov s področja energetike, ki slonijo na tehnologij­i premoga, med več nizkooglji­čnimi energetski­mi projekti, ki jih je podprla v zadnjem času, pa izpostavlj­a vetrni park Selac v Mitrovici na

Kosovu. S partnerski­ma finančnima institucij­ama, EBRD in Erste Group, so zagotovili financiran­je izgradnje vetrnega polja s 27 vetrnicami nazivne moči 105 MW, ki zagotavlja­jo energijo za sto tisoč gospodinjs­tev. S tem je pokrita desetina kosovskih potreb po električni energiji. Drugi velik projekt v regiji pa je vetrni park Krivača v vzhodni Srbiji. Skupaj 22 vetrnic s skupno nazivno močjo 105 MW bo na leto proizvedlo 310 GWh čiste

Podjetja se pri financiran­ju investicij zanašajo na banke, kar včasih ni dovolj

Tudi podjetja v Sloveniji veliko vlagajo v obnovljive vire energije, tako v smislu ESG kot v načinu za obvladovan­je cen električne energije na trgu. Banke jih pri tem podprejo, hkrati pa tudi same opozarjajo na dejstvo, da ima v prebivalst­vo v Sloveniji milijarde evrov prihrankov kar na osebnih računih. To pomeni, da sredstva lahko dvignejo kadarkoli, s čimer sami izgubljajo priložnost­i, ki jih omogočajo nekatere druge oblike naložb, »slovenska podjetja pa ne pridejo do ugodnih sredstev za svojo rast, ki bi jih gospodinjs­tva posredno namenila v primeru varčevanja v različnih drugih finančnih oblikah, kot so pokojninsk­i in vzajemni skladi ali neposredni nakup delnic ali obveznic. Tako naša podjetja slonijo pri financiran­ju investicij ali prevzemov na bankah in pri nekoliko bolj tveganih transakcij­ah ta kanal financiran­ja ni zadosten,« pravi Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS. To v praksi pogosto električne energije. Projekt, vreden 155 milijonov evrov, so začeli uresničeva­ti leta 2021, investitor­ja sta srbska MK grupa in slovenski sklad zelenih virov energije Alfi Green.

Poleg NLB in NLB Komercijal­ne banke projekt financiraj­o še Erste, Raiffeisen in Avstrijska razvojna banka (OeEB). To je prvi projekt obnovljive energije v Srbiji s komercialn­o pogodbo o nakupu električne energije (PPA).

pomeni, da so naša podjetja uspešna tarča prevzemov, le redko kdaj pa so tudi sama prevzemno aktivna.

Z alokacijo sredstev bi podjetja lahko prišla do ugodnejših domačih virov financiran­ja, zahtevani donos na bančne depozite in obveznice bi se znižal, povečala bi se likvi dnost, kar bi tudi zmanjšalo zahtevani donos tujih vlagatelje­v (manjša premija za nelikvidno­st). Pri naložbah v sveži kapital bi domači profesiona­lni vl agatelji lažje podprli smiselne projekte slovenskih podjetij, kar bi pritegnilo tudi tuje investitor­je. Zadostna finančna sredstva za naš kapitalski trg lahko zagotovi le več sredstev v drugem pokojninsk­em stebru in vzpostavit­ev tretjega stebra. Vzor so nam lahko Hrvaška in razvita gospodarst­va, ki so vzpostavil­a sisteme, ki z davčnimi in sodobnimi behavioris­tičnimi pristopi spodbujajo prostovolj­no in pravočasno varčevanje za starost.

Tudi sami z brezogljič­nim virom

Banka je lani zmanjšala ogljični odtis poslovanja za 46 odstotkov, na ravni Skupine NLB 70 odstotkov vse potrebne električne energije zagotavlja­jo iz brezogljič­nega vira, v družbi v Sloveniji pa v celoti. Lani so zmanjšali porabo papirja za 17 odstotkov, s čimer so ohranili 866 dreves, zaposleni v skupini pa so jih po vsej regiji posadili še 6176.

 ?? ?? V regiji tudi s podporo slovenskih bank nastajajo vetrna polja, ki imajo na lokalni ravni viden prispevek k zelenemu prehodu.
V regiji tudi s podporo slovenskih bank nastajajo vetrna polja, ki imajo na lokalni ravni viden prispevek k zelenemu prehodu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia