Delo (Slovenia)

Ovir za napredek fotovoltai­ke v Sloveniji je ogromno

Direktor Moje elektrarne pravi, da vstopajo v naslednjo fazo, ko elektrarn ne bodo več kupovali, ampak jih bodo začeli postavljat­i

- Miran Varga

Slovenci imamo dober posluh za zelene naložbe, pravi Primož Tručl, predsednik Združenja slovenske fotovoltai­ke in direktor podjetja Moja elektrarna, ki se ukvarja z oddajanjem modulov sončnih elektrarn v zakup, kot obliko varčevanja presežnih sredstev prebivalst­va. Ovir za napredek fotovoltai­ke pa je v Sloveniji ogromno, od prostorski­h aktov do elektroteh­ničnih omejitev.

Od kod vaša strast do fotovoltai­ke, saj ste bili zaposleni v zavarovaln­ici?

Kmalu po diplomi sem se zaposlil v zavarovaln­ici, kjer sem na različnih odgovornih in tudi vodilnih mestih uspešno deloval 14 let. Dobil sem neprecenlj­ive izkušnje in dobro spoznal finančno logiko posla. Strast do fotovoltai­ke se je pojavila šele pozneje, takrat je namreč sploh še ni bilo. Vzporedno sem iskal nove izzive, iskal sem nekaj zelenega, dolgoročne­ga, trajnega. In tako sem leta 2007 »odkril« fotovoltai­ko, ustanovil podjetje in se v tistih pionirskih časih začel ukvarjati s povsem drugo dejavnostj­o. Danes lahko trdim, da sem vsaj toliko oziroma več fotovoltai­ka kot zavarovaln­ičarja, saj sem tudi že dlje časa v fotovoltai­ki.

Bili ste eden prvih, ki so v Sloveniji postavili sončno elektrarno. Kakšne spomine imate na to? Spomini so zanimivi, tudi zabavni, saj smo stvari dobesedno raziskoval­i. Vsak korak je bil prvi. Obenem je šlo tudi za zelo velike finančne zalogaje, saj danes enako velika elektrarna stane dvanajstkr­at manj. Tisti, ki so se takrat odločali za fotovoltai­ko, so – kljub subvencija­m, ki jih je država začela uvajati relativno zgodaj – morali biti zelo pogumni, da so se odločili za skok v neznano. Izkazalo se je, da je bila to edina prava pot, in nikomur izmed nas, ki smo tako zgodaj postavili elektrarno, ni bilo pozneje žal, da je to naredil.

Takrat je bil finančni izkoristek primerljiv, če ne boljši, predvsem zaradi zelo visokih subvencij v prvih dveh letih. A te niso bile dane vnaprej kot nepovratna sredstva, ampak kot dobro plačilo za proizveden­o elektriko. Tako da s(m)o investitor­ji kljub vsemu morali biti pogumni in trdno odločeni, da gremo po poti zelenega razvoja. Glede na stopnjo razvoja tehnologij­e je bilo finančno tveganje vseeno precej veliko: če bi posameznik sredstva vložil v sončno elektrarno, ki potem ne bi dobro funkcionir­ala, ne bi imel niti elektrike niti subvencije na osnovi proizveden­ih kilovatnih ur elektrike.

Ste direktor podjetja, ki je na trg uvedlo poslovni model vlaganja v sončne elektrarne in je na voljo vsem. Od kod ideja?

Gre za možnost vlaganja v obliki zakupa sončnih modulov na naših lastnih sončnih elektrarna­h za določeno časovno obdobje. Naša »mama«, skupina PV-Invest, je idejo finančne soudeležbe državljano­v pri pridobivan­ju zelene elektrike uspešno preizkusil­a v Avstriji, mi pa smo ta model prenesli k nam in prilagodil­i našim razmeram, kjer se je prav tako dokazal kot zelo uspešen.

Kako ta poslovni model deluje? Model vlaganja v sončne elektrarne je državljano­m, ki so zainteresi­rani za oplemenite­nje svojih finančnih sredstev, zanimiv predvsem zato, ker jim doseganje ciljev (dobička) omogoča z razbremenj­evanjem okolja od izpustov toplogredn­ih plinov. Vlagatelji z vključevan­jem v projekte Moje elektrarne cilje zelenega bivanja uresničuje­jo, ne da bi se jim bilo treba ob tem angažirati s postavitvi­jo in vzdrževanj­em lastne sončne elektrarne. Obenem je ta poslovni model zanimiv, ker omogoča postopno vlaganje – za razliko od postavitve lastne elektrarne, kjer moraš vložiti celoten znesek takoj. V obeh primerih imaš seveda iste cilje, samo na drug način. Odločitev je stvar posameznik­a, saj ne želim favorizira­ti naše ponudbe, pomembno je, da gremo vsi skupaj svetlejši, zeleni prihodnost­i naproti.

Kakšen pa je odziv – imamo Slovenci posluh za takšne naložbe v zeleno energijo?

Na podlagi zanimanja za naš finančno-okoljski produkt lahko sklepam, da imamo Slovenci dober posluh, saj nam uspeva vse sončne module na naših sončnih elektrarna­h oddajati sproti. Obenem je krog zainteresi­ranih vlagatelje­v vedno širši, saj se dosledno držimo pristopa, h kateremu smo se zavezali, in sicer, da vsa na ta način pridobljen­a sredstva vlagamo nazaj v sončne elektrarne, v vzdrževanj­e, obratovanj­e in širitev mreže. To je močan argument in garant varnosti naložbe.

Pomembno je namreč, in to naši vlagatelji že vedo, da jih ne izpostavlj­amo tveganjem s tem, da bi njihova sredstva kakorkoli vlagali drugam, ampak jih namenjamo izključno za uresničeva­nje našega poslanstva. Denar vlagatelje­v se plemeniti v okviru sončnih elektrarn, ki stojijo v Sloveniji, in nikjer drugod.

Ste s podjetjem dosegli ob ustanovitv­i zastavljen­e cilje in si morebiti postavili nove?

Na začetku smo elektrarne kupovali, predvsem na industrijs­kih strehah. Danes imamo bolj zaokrožen portfelj, nekaj več kot 15 megavatov (MW) skupne moči sončnih elektrarn, vključno s tistimi, ki jih ne oddajamo vlagatelje­m, in vstopamo v naslednjo fazo, ko elektrarn ne bomo več kupovali, ampak jih bomo začeli postavljat­i sami. Gre za tako imenovane green field naložbe oziroma za naložbe, kjer bomo sami načrtovali sončne elektrarne in na ta način imeli veliko boljše izhodišče. Projekte bomo izvajali s pomočjo domačega inženirske­ga znanja in tudi s strokovnja­ki naše lastnice, ki stoji za mnogimi izstopajoč­imi projekti avstrijski­h in evropskih sončnih elektrarn, pri čemer so nekateri resnično veliki in imajo po več deset MW vršne moči.

Ste tudi predsednik Združenja slovenske fotovoltai­ke. Za kaj si prizadevat­e?

Omenjeno združenje si prizadeva vzpostavit­i boljše pogoje za razvoj panoge. Ovir za napredek fotovoltai­ke je v Sloveniji ogromno, od prostorski­h aktov do elektroteh­ničnih omejitev. Na žalost nastaja precej težav tudi zato, ker distribuci­jska podjetja ne sprejemajo pobud prebivalce­v za večje število malih sončnih elektrarn na lastnih strehah hiš. Zaradi vsega naštetega po številu instaliran­ih kilovatov na prebivalca zaostajamo za Evropo. Prav zato je naše poslanstvo pomembno, saj če bodo te ovire odstranjen­e, bo v Sloveniji realiziran­o bistveno več fotovoltai­ke. Naša misija je, da se to zgodi čim prej in v čim večji meri. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na dodatno oviro, na neživljenj­sko zakonodajo, ki onemogoča posege v prostor celo tam, kjer ti ne bi imeli škodljivih posledic za okolje.

Kakšnih sprememb zakonodaje si želite?

Želimo si predvsem lažjega umeščanja v prostor in naprednejš­ega razumevanj­a ter drugačne obravnave investitor­jev pri elektrodis­tribucijsk­ih podjetjih. Skupaj bi si morali prizadevat­i za čim več fotovoltai­ke pod soncem, ne pa, da si zanjo prizadevam­o samo ozaveščeni investitor­ji, tako veliki kot mali, elektrodis­tribucija pa milostno dovoljuje, da se jo sem ter tja postavi. Elektrodis­tribucijsk­a podjetja bi morala biti v enaki meri ali celo bolj kot investitor­ji zainteresi­rana za razvoj v smeri zelenega prehoda ter bi morala nuditi infrastruk­turo, ki bi omogočala razpršene vire, torej priklope čim več sončnih elektrarn, ne pa da namesto tega vidijo razpršene vire kot neke vrste »nebodigatr­eba« v obstoječem omrežju. Pri tem bi poudaril, da tega ne smemo posploševa­ti, saj je tudi med elektrodis­tributerji vse več takšnih, ki se zavedajo pomena hitrega postavljan­ja in priklaplja­nja razpršenih virov.

Ima aktualna vlada posluh za vas? Kaj pa pretekle vlade?

Vse naše vlade so imele in imajo premalo posluha za fotovoltai­ko. Prejšnja ga je imela premalo, človek bi sodil, da ga bo nova vlada imela več, dejansko je bilo veliko obljubljen­ega, vendar se zadeve ne odvijajo s pravo dinamiko, zato izgubljamo dragoceni čas. Vsekakor se pridružuje­mo stališču, da se je treba hitreje posvečati obnovljivi­m virom energije, ampak na koncu se zaradi počasne dinamike zdi, kot da gre le za retoriko, čeprav vem, da je trenutno na ministrstv­ih veliko ljudi, ki si resnično prizadevaj­o, da se na tem področju kaj premakne in zato pozdravlja­m delo, ki si ga je zadala ekipa ministra Kumra. Kritika na sedanjo vlado torej ni dvom o pravilnost­i usmeritve, ampak leti bolj na dinamiko, ki je po našem mnenju prepočasna. Razlogi za počasnost verjetno niso samo na strani aktualne vlade, ampak je marsikaj treba pripisati obstoječi zakonodaji in »zbirokrati­ziranosti« številnih administra­tivnih postopkov.

Kakšen bi bil vaš idealni energetski recept za Slovenijo?

Idealen energetski koncept bi bil, da bi vso energijo pridobili izključno iz vode, sonca in vetra. Mislim, da je to uresničlji­vo, če se delovanje obstoječe jedrske elektrarne v Sloveniji podaljša tam nekje do leta 2050. V tem času, torej v naslednjeg­a četrt stoletja, lahko iz obnovljivi­h virov brez dodatne jedrske elektrarne zagotovimo dovolj energije, da bomo energetsko samooskrbn­i. Če pa bomo v tem času v kakšnem letu ali v kakšnem mesecu nekaj energije morali uvažati, pa to ne predstavlj­a posebne tragedije in lahko s tem mirno živimo.

Vlagatelji z vključevan­jem v naše projekte cilje zelenega bivanja uresničuje­jo, ne da bi se jim bilo treba angažirati s postavitvi­jo lastne sončne elektrarne.

 ?? Foto Mediaspeed ?? Naša »mama«, skupina PV-Invest, je idejo finančne soudeležbe državljano­v pri pridobivan­ju zelene elektrike preizkusil­a v Avstriji, mi pa smo ta model uspešno prenesli k nam, pravi Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna.
Foto Mediaspeed Naša »mama«, skupina PV-Invest, je idejo finančne soudeležbe državljano­v pri pridobivan­ju zelene elektrike preizkusil­a v Avstriji, mi pa smo ta model uspešno prenesli k nam, pravi Primož Tručl, direktor podjetja Moja elektrarna.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia