Delo (Slovenia)

MLM v zmanjšanje osnovnega kapitala

Uprava mora v enem mesecu pripraviti rebalans plana ter načrt inančnega in poslovnega prestruktu­riranja

- Nejc Gole

Nadzorniki MLM so po naših neuradnih informacij­ah podprli predlog uprave za zmanjšanje osnovnega kapitala družbe. S tem ukrepom bi zagotovili kapitalsko ustreznost livarne, mora pa ga še potrditi skupščina. To je eden od ukrepov za izboljšanj­e inančnega stanja in poslovanja podjetja, saj bo uprava pripravila načrt inančnega in poslovnega prestruktu­riranja. Država sicer MLM prodaja, zanj se zanima tudi nemški lastnik Cimosa.

O predlogu za znižanje osnovnega kapitala mora odločiti še skupščina, a tu nasprotova­nja ni pričakovat­i, saj je Mariborska livarna Maribor v državni lasti, konkretno v lasti Slovenskeg­a državnega holdinga. Na tega je bila prenesena ob pripojitvi Družbe za upravljanj­e terjatev bank (DUTB) k državnemu holdingu.

Predsednik uprave MLM Davor Šenija predloga za znižanje osnovnega kapitala ni komentiral. Dejal pa je, da pripravlja­jo vrsto ukrepov. Uprava da ima nalogo v 30 dneh pripraviti rebalans plana ter načrt inančnega in poslovnega prestruktu­riranja, kar je potrebno zaradi izpada prodaje zaradi težav v avtomobils­ki industriji.

Za nakup MLM se zanima lastnik Cimosa

SDH sicer prodaja MLM. Zanj se zanima nemški sklad Mutares, ki je tudi lastnik koprskega Cimosa, in vidi sinergije z obema dobavitelj­ema avtomobils­ki industriji. Zaradi klosti zanimal tudi Kompas Shop Aleksandra Jereba, ki je slabi banki tudi oddal ponudbo za nakup MLM. V bilanci stanja s konca leta 2021 MLM zemljišča in zgradbe vrednoti na devet milijonov evrov.

Na vprašanji, v kakšni fazi je prodaja MLM ter ali načrtujejo prodajo zgolj dejavnosti, ne pa tudi nepremični­n, v SDH odgovarjaj­o, da postopki še potekajo, zato jih ne morejo komentirat­i.

• Izpad prodaje zaradi težav avtomobils­ke industrije.

• Za nakup mariborske livarne se zanima nemški sklad Mutares.

• Talum ne bo prevzel proizvodnj­e MLM.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia