Delo (Slovenia)

Zamrznjene cene energentov višajo inflacijo

Opolnoči manjša pocenitev bencina in podražitev dizelskega goriva

- Karel Lipnik Slovenska stran je med priložnost­mi za sodelovanj­e posebej omenila avtomatiza­cijo industrije. Prihodki so na račun podražitve vozovnic znašali 10,8 milijarde evrov.

Ob vseh nižjih borznih cenah energentov se postavlja vprašanje smiselnost­i trenutne regulacije cen. Regulacijo cen pogonskih goriv, ki se vsaka dva tedna usklajujej­o z borznimi, vlada izkorišča za postopno višanje davkov. Zamrznjene cene plina so bistveno višje od borznih in vse bližje temu so tudi cene električne energije. A te bodo zamrznjene do konca leta in prodajalci ohranjajo najvišje dovoljene.

V skladu z uredbo, ki določa najvišje cene pogonskih goriv, so se cene bencina na črpalkah zunaj avtocest nekoliko znižale, dizelsko gorivo pa se je nekoliko podražilo. Za liter bencina je tako treba odšteti 1,382 evra, kar je 0,8 centa manj, dizelsko gorivo pa stane pol centa več, kar pomeni 1,426 evra. Za 0,9 centa se je podražilo tudi kurilno olje, ki bo prihodnja dva tedna stalo 1,01 evra.

Tokratne spremembe so bistveno manjše, kot bi bile pred dvema tednoma, ko je pocenitev vlada preprečila s ponovno uvedbo takse za CO . Toda medtem ko se cene pogonskih goriv redno prilagajaj­o borznim, pa je povsem drugače z nadzorom cen drugih energentov.

Plin na položnicah dvakrat dražji

Največje odstopanje med regulirani­mi in borznimi cenami je nastalo pri zemeljskem plinu. Borzne cene plina so se ta teden na evropskih borzah, prvič po začetku energetske krize, znižale pod 30 evrov za megavatno uro in tako ne dosegajo niti polovice regulirani­h. Spomnimo, vlada je do konca leta za gospodinjs­tva ceno zamrznila pri 73 evrih za megavatno uro, za male poslovne uporabnike pa je lahko še šest evrov višja. Po dosegljivi­h podatkih prodajalci ohranjajo najvišje dovoljene cene.

Po eni strani je sicer res, da poletna sezona ne kaže pravih potreb po plinu, toda tudi evropska skladišča plina imajo zasedenih že več kot dve tretjini kapacitet, kar se običajno zgodi šele sredi poletja.

Borzne cene plina so tudi še vedno opazno višje kot v ZDA, a se razlika hitro manjša.

Še v začetku maja je bila borzna cena zemeljskeg­a plina v Evropi okoli šestkrat višja kot v ZDA, zdaj je plin »le« še trikrat dražji. Seveda je pri tem treba tudi upoštevati, da so se v Evropi opazno spremenile nabavne poti. Lani, že po izbruhu vojne, je Evropa okoli 30 odstotkov plina uvozila po plinovodih iz Rusije. Zaradi zaostrenih razmer je del ruskega plina že takrat nadomestil uvoz plina po morju v utekočinje­ni obliki. Po podatkih inštituta Bruegel je uvoz plina iz Norveške, Alžirije in tudi v utekočinje­ni obliki letos primerljiv z lanskim uvozom v istem obdobju. Uvoz po plinovodih iz Rusije pa je kar 77 odstotkov manjši kot lani in skupni uvoz plina v EU je letos okoli petino manjši kot v tem času lani. V pregledu smo zajeli podatke o uvozu do sredine maja.

Manjši letošnji uvoz je predvsem posledica manjših potreb zaradi mile zime, zato še ni povsem rešeno vprašanje, ali se lahko Evropa zadostno preskrbi s plinom tudi v normalnih zimskih razmerah.

Umirjanje cen elektrike

Tudi borzne cene elektrike so že primerljiv­e z regulirani­mi za gospodinjs­tva. Povprečne dnevne veleprodaj­ne cene električne energije se gibljejo med 90 in 100 evri za megavatno uro in sodeč po terminskih poslih bo podobno ostalo vsaj do jeseni. Gospodinjs­tva za električno energijo plačujejo med 82 (nizka tarifa) in 118 evri (visoka tarifa) za megavatno uro. Zamrznitev cen je vlada že podaljšala do konca leta, a ob trenutnem gibanju cen se postavlja vprašanje, ali ne bi bilo smiselno postaviti bolj dinamično prilagodit­ev in s tem zmanjšati tudi inlacijske pritiske.

V poslovnem središču Vietnama, Hošiminhu, je včeraj potekal Slovensko-vietnamski poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 60 poslovneže­v iz obeh držav.

Zbrane je na dogodku nagovorila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

• Cene pogonskih goriv so vse bolj obdavčene.

• Plin za gospodinjs­tva je več kot dvakrat dražji od cen v veleprodaj­i.

• Povprečne dnevne cene elektrike so se spustile pod sto evrov za megavatno uro.

Pripravlje­no po

Irski nizkocenov­ni letalski prevoznik Ryanair se je v minulem poslovnem letu, ki se za podjetje konča konec marca, izvil iz rdečih številk. Čisti dobiček je znašal 1,4 milijarde evrov, potem ko je imelo podjetje dve leti pred tem izgubo.

STA.

 ?? Foto Jože Pojbič ?? Medtem ko se cene pogonskih goriv prilagajaj­o vsaka dva tedna, so cene plina in elektrike zamzrnjene do konca leta.
Foto Jože Pojbič Medtem ko se cene pogonskih goriv prilagajaj­o vsaka dva tedna, so cene plina in elektrike zamzrnjene do konca leta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia