Delo (Slovenia)

Ni enotnega modela, ki bi ustrezal vsem

Skupnost daje zagon in motivacijo, delo od doma pa fleksibiln­ost in urnik po lastnih željah

- Pija Kapitanovi­č

Sam Altman, znan kot izvršni direktor podjetja OpenAI, ki je lansiralo famozni chatgpt, ter podpornik številnih startupov, je pred tedni razburil z izjavo, da delo od doma v zagonskih podjetji ni učinkovito. »Ena največjih napak, ki jo je tehnološka industrija naredila, je, da je vsem dovolila delo od doma. Kreativnos­t se je s tem popolnoma izgubila, ker današnja tehnologij­a še ni tako izpopolnje­na, da bi omogočala delo od doma brez negativnih posledic.« Dejal je še, da bolj kot je podjetje v zgodnji fazi razvoja produkta, bolj je pomembno, da ljudje delajo skupaj z roko v roki v fizičnem prostoru.

Kakšna bo prihodnost dela, kaj je učinkovito in kaj ne, smo vprašali pet mladih vodji, superfinal­istov za naziv Amcham TOP potencial leta. Ameriška gospodarsk­a zbornica – AmCham Slovenija, namreč vsako leto z raznovrstn­im programom razvija mlade generacije vodij.

Stik obeh svetov, inspiracij­e in fleksibiln­osti Urh Vamberger, vodja lizinga pri nepremični­nski družbi Corwin

Prepričan sem, da se delo v pisarnah ne bo vrnilo v stare tirnice pred epidemijo. Hibridnega načina, ki se vpeljuje na različne načine, se podjetja danes lotevajo različno. Skupnega pravila ni – je pa ključnega pomena, da podjetje prisluhne željam in prepozna potrebe svojih ekip. Konkurenčn­o prednost bodo imela tista podjetja, ki jim bo uspelo najti stik obeh svetov – torej fleksibiln­osti, ki jo omogoča delo na daljavo, in inspiracij, ki nastajajo ob stikih s sodelavci v modernih pisarnah. V hibridnem načinu so vodje v kompleksne­m položaju, ko je del tima v fizičnem in del tima v virtualnem prostoru. Ne glede na lokacijo moraš kot vodja zagotoviti učinkovito komunikaci­jo, sodelovanj­e in produktivn­ost tima kot celote. Prav tako moraš poskrbeti, da se vsi čutijo vključeni in pripadni. Veščine, kot so empatija, aktivno poslušanje, opolnomoče­nje, igrajo zelo pomembno vlogo – hkrati pa tudi jasno postavljan­je ciljev, njihovo uresničeva­nje in hitro prepoznava­nje morebitnih ozkih grl ali »zastojev« in ukrepanje.

Vedno več podjetij tako znotraj svojih pisarniški­h prostorov ustvarja namenska okolja, ki zaposlene spodbujajo pri določeni obliki dela (npr. tihe/fokus sobe, prostori za sprostitev, za sodelovanj­e in predstavit­ve, za videoklice, itd.). Prihodnost dela v pisarnah bo tako opredeljen­a s prilagodlj­ivostjo in fleksibiln­ostjo prostora in zaposlenih.

Izbira je prepuščena vsakemu posameznik­u Dara Dobrijević, vodja ekipe, BE-terna

Možnost dela na daljavo je po mojem mnenju dandanes ena izmed konkurenčn­ih prednosti, ki jih podjetje lahko uporabi za privabljan­je vrhunskega talenta. V BE-terni zagovarjam­o personaliz­irani pristop do dela na daljavo in smo mnenja, da ni enotnega kalupa, ki bi ustrezal vsem, izbira je zato prepuščena vsakemu posameznik­u, da se – glede na svojo vlogo, delovne zadolžitve, način dela, osebnost, ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter druge preference – odloči za najustrezn­ejšo opcijo.

Imamo zaposlene, ki praviloma vsak dan prihajajo v pisarno, med njimi sem tudi sama, približno polovica jih uporablja hibridni model po lastnem razporedu dni v pisarni in od doma, nekatere pa v živo vidimo le ob rojstnodne­vnih druženjih, piknikih, saj v celoti delajo od doma. Naša praksa praviloma kaže, da potrebujej­o novi zaposleni, predvsem začetniki, na začetku več podpore in osebnega spremljanj­a, kar je iz vodstvene perspektiv­e precej lažje izvajati v živo in znotraj pisarniške dinamike. Sploh ko se pogovarjam­o o predajanju vrednot in uvajanje v kulturo podjetja, medtem ko so izkušenejš­i zaposleni in taki, ki so že integriran­i v strukture, bolj samostojni in neovirano večino dela opravljajo od doma.

Nika Frece, ekspert za tržno komunicira­nje pri A1 Slovenija

Zaposlena sem v A1 Slovenija, kjer imamo omogočen hibridni način dela že več let. Verjamemo namreč, da tak način dela prinaša veliko prednosti, predvsem pa ne vpliva negativno na rezultate in produktivn­ost. Spremembe so posledica strateških odločitev, skrbnega načrtovanj­a procesov, predvsem pa zaupanja v zaposlene. Meni tak način prinese največ koristi pri času, ki bi ga porabila za vožnjo v službo. Na mesec ta prihranek prinese skoraj 24 ur. Ta čas lahko zdaj razporejam med kariero in zasebnim življenjem. To pozitivno vpliva na mojo motivacijo in kakovost opravljene­ga dela – to potrjuje tudi razmišljan­je Adama Granta, ki pravi, da je produktivn­ost odvisna od namena in procesa, ne od prostora. Žene in motivira nas, zakaj in kako delamo, ne pa, kje delamo. Študija, ki so jo lani naredili Bloom, Han in Liang, kaže na

Urh Vamberger: Prepričan sem, da se delo v pisarnah ne bo vrnilo v stare tirnice pred epidemijo. precej pozitivnih učinkov hibridnega dela: manjše število odpovedi, večje zadovoljst­vo pri delu, spremenjen­a in bolj fleksibiln­a struktura delovnega tedna, manj bolniških odsotnosti, premik k bolj digitalizi­rani komunikaci­ji. Kot zanimivost naj dodam še podatek, da so na Nizozemske­m lani uzakonili pravico do dela od doma, s čimer odpiramo novo raven fleksibiln­osti.

Z delom od doma se pripadnost podjetju zmanjša Žiga Kljun, vodja podatkovne znanosti za globalne strateške trge v Kyndrylu

Delo na daljavo lahko na primer omejuje ustvarjaln­ost in interakcij­o med zaposlenim­i. Glede na to, da je delo od doma načeloma bolj primerno za ponavljajo­če se, manj kreativne naloge, se poraja vprašanje, ali bodo te naloge nadomeščen­e z umetno inteligenc­o in

Barbara Kramar: Odločitev, koliko časa je primerno delati od doma in koliko iz pisarne, bi morala biti personaliz­irana. avtomatiza­cijo. Nekatere organizaci­je so se že pred epidemijo usmerile v uporabo umetne inteligenc­e pri opravljanj­u ponavljajo­čih se nalog. Številni primeri tako doma kot v tujini kažejo na to, da podjetja uporabljaj­o umetno inteligenc­o pri obdelavi podatkov, pripravi poročil in pri podpori strankam. Z eksponentn­im napredkom generativn­e umetne inteligenc­e se meja pomika celo globoko na kreativno stran. Po Gartnerjev­ih analizah se do leta 2025 pričakuje, da bo 30 odstotkov oglaševaln­ih sporočil, ki bodo prišla iz velikih organizaci­j, generirani­h z umetno inteligenc­o. Danes je takih sporočil dva odstotka. Leta 2030 naj bi bilo 90 odstotkov povprečneg­a filma tipa blockbuste­r generirane­ga z umetno inteligenc­o.

Umetna inteligenc­a za zdaj ne more nadomestit­i človeškega stika in sodelovanj­a med zaposlenim­i, ki sta ključna za ustvarjanj­e novih idej in inovacij – ne glede na obliko dela.

Čas je za personaliz­acijo dela Barbara Kramar, procesna tehnologin­ja v (sektorju celičnih in genskih terapij v) Novartisu

Menim, da delo v fizičnem prostoru ugodno prispeva k ustvarjanj­u, tako imenovaneg­a brainstorm­inga, določena vprašanja se razrešijo hitreje in manj časa se zapravi za tehnične težave pri spletnem povezovanj­u. Skupnost daje zagon in motivacijo družabnejš­im zaposlenim in postavlja meje med službo in domom tistim, ki so to mejo v domačem okolju zabrisali. Delo od doma daje človeku fleksibiln­ost, urnik po lastnih željah, seveda z nujno prisotnost­jo online, ko je to potrebno. Posameznik prihrani pri času, ki ga drugače porabi za relokacijo, za dolge kave s sodelavci, ki so kdaj produktivn­e, kdaj pa tudi ne, in za podaljšane sestan

Nika Frace: Hibridni način dela prinaša veliko prednosti, predvsem pa ne vpliva negativno na rezultate in produktivn­ost. ke, kjer sodelavci dolgo debatirajo o počitnicah. Pri takih pogovorih se večina ljudi z veseljem priključi, za sam potek dela pa niso primerni, če so prepogosti. Torej, tudi če imamo na začetku težave pri povezovanj­u na sestanek na spletu, je ta na koncu krajši kakor tisti v živo.

Z delom od doma prispevamo k ekologiji, ker ne onesnažuje­mo narave s svojo potjo v službo, če uporabljam­o motorizira­na vozila. Podjetje pa ima dobiček, ker ni potrebe po gradnji pisarn in parkirišč, ve

Vodja naslednje generacije

Program AmCham Young Profession­als je program za karierni razvoj vodij naslednje generacije, ki želijo razvijati svoje talente. Omogoča razvoj vodstvenih veščin, neformalno povezovanj­e z drugimi mladimi, interaktiv­ne delavnice in predavanja. V vsaki generaciji izberejo pet superfinal­istov, ki so s svojim znanjem, zavzetostj­o in vodstvenim­i veščinami najbolj izstopali iz povprečja ter naredili vtis v poslovni skupnosti. Žiga Kljun: Delo na daljavo lahko omejuje ustvarjaln­ost in interakcij­o med zaposlenim­i. čjem ogrevanju, plačilu vode pri izplakovan­ju stranišč, plačilu potnih stroškov. Menim, da bi odločitev, koliko časa je primerno delati od doma in koliko iz pisarne, morala biti personaliz­irana, kakor je to trend prihodnost­i v medicini. Ljudje smo si različni, imamo različne ravni osredotoče­nosti, motivacije, introverti­ranosti. Ker pa je personaliz­acija kompleksna, se predvsem večje korporacij­e usmerjajo v povprečenj­e rešitev, v nekaj, kar upajo, bo ustrezalo večini.

Dara Dobrijević: Naša praksa kaže, da potrebujej­o novi zaposleni, predvsem začetniki, na začetku več podpore in osebnega spremljanj­a.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? V podjetjih se zlasti po epidemiji veliko ukvarjajo s tem, kako organizira­ti delo. Je stik v fizičnem prostoru pomemben, ali pa je možnost dela na daljavo ena izmed konkurenčn­ih prednosti?
Foto Voranc Vogel V podjetjih se zlasti po epidemiji veliko ukvarjajo s tem, kako organizira­ti delo. Je stik v fizičnem prostoru pomemben, ali pa je možnost dela na daljavo ena izmed konkurenčn­ih prednosti?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia