Delo (Slovenia)

Burgić je bil strelski dragulj šampionske Gorice

Miran Burgić je bil glavni v napadu trikratneg­a zaporedneg­a prvaka Gorice in si nadel krono kralja strelcev

- Rok Tamše

Zasavec iz Zagorja, letnik 1984. Že pri petnajstih se je podal na nogometno izobraževa­nje v Novo Gorico, leta 2003 se je uvrstil v člansko moštvo. Znašel se je v šampionski slačilnici, modro-beli so bili tri sezone zapored vladarji slovenske scene. Burgić se je v tretji sezoni v članski ekipi izkazal kot vodilni strelec na sončni strani Alp. Sledil je odhod na Švedsko, kjer je za AIK igral štiri sezone in osvojil vse tri lovorike. Potem se je preselil v avstrijski Wacker iz Innsbrucka za dve sezoni, eno sezono je preživel v Izraelu v moštvu Hapoel Ramat Gan, s katerim je osvojil pokalni naslov. Na poti vrnitve v domovino je pol sezone igral še na Cipru pri Ethnikosu Achnasu, nato je sezono nosil dres Olimpije, igralsko kariero pa je zaključil v Gorici leta 2018.

V sezono 2005/06 so nogometaši Gorice vstopili kot dvakratni zaporedni državni prvaki. »Prvi naslov je bil presenečen­je, drugi ne več. Postali smo plen, vsi so nas lovili. Logično je bilo, da se bo naš čas na vrhu iztekel. Toda v tisti sezoni smo še tretji naslov prvaka potrdili v zadnjem kolu,« pripoveduj­e Miran Burgić, ki je pri 21 letih igral kot vrhunski napadalec.

Sogovornik se je v sezoni z desetimi prvoligaši zaustavil pri 24 golih, potem ko je odigral vseh 36 prvenstven­ih tekem po štirikrožn­em sistemu. Sezono je odprl v zastrašujo­čem slogu, saj je v 1. kolu na domačem igrišču potopil Belo krajino s hat-trickom za zmago s 4:0. »Pred začetkom prvenstva še nisem imel zagotovlje­nega mesta v konici napada. Hudega konkurenta sem imel v Mladenu Kovačeviću, trener Pavel Pinni je kolebal med nama. S hat-trickom pa sem si zagotovil nekaj kredita in zaupanja,« pravi Burgić, ki si je privoščil strelski post do 6. kola. Potem je zadeval v konstantne­m ritmu, v 19 kolih jesenskega dela je zabil kar 15 golov, spomladi jih je v 17 kolih dodal še devet. Na štirih tekmah je dosegel po dva zadetka, na vrhunski ravni pa je bil tudi takrat, ko je bilo to najbolj treba. Goričanom so namreč ves čas močno dihali za ovratnik Domžalčani, Burgić pa je v zadnjih treh kolih dosegel štiri gole. Enega za zmago proti Mariboru (2:1) na domačem terenu, potem dva na

 ?? Foto Roman Šipić ?? Miran Burgić je strelsko eksplodira­l v svoji tretji sezoni v članski konkurenci.
Foto Roman Šipić Miran Burgić je strelsko eksplodira­l v svoji tretji sezoni v članski konkurenci.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia