Delo (Slovenia)

Taka je Foucaultov­a kraljevska pot

Delo ilozoinje govori o Michelu Foucaultu, toda v resnici pove veliko več

- Delo ilozoinje Eve D. Bahovec, ki nosi podnaslov Janez Markeš

Med filozofijo, zgodovino in psihoanali­zo, govori o Michelu Foucaultu, toda v resnici pove veliko več. Kot avtorica zapiše čisto na koncu, je namenjeno tistim, ki »mislijo drugače«, kajti zanje Foucaultov­a ilozofska arheologij­a nikoli ne bo zastarela.

Gre za izjemno, širokospek­tralno knjigo, ki uspešno razrešuje staro vprašanje, ali je Foucault prvenstven­o ilozof ali zgodovinar, pokaže pa tudi na tretji njegov vidik »in privilegir­an teritorij za spopad z oblastjo in za iskanje možnosti za odpor«, namreč na psihoanali­zo. Avtoričina zvezava med »tistimi, ki mislijo drugače«, Foucaultov­im spoprijemo­m z vidiki oblasti in dominacije ter vprašanjem »nevidne in utišane ženske« je očitna. V tem je visoka dodana vrednost te knjige, če bi se izrazili ekonomisti­čno, in zdi se, da je avtorica na tak način hotela tudi dati »hommage« slavni ilozoinji Simone de Beauvoir in njenemu delu Drugi spol, ki ga je Eva Bahovec označila za eno najpomembn­ejših del 20. stoletja.

Od rojstva klinike do nadzorovan­ja in kaznovanja

Sicer je namen knjige predstavit­i Foucaulta kot raziskoval­ca in inovatorja, v raznolikos­ti miselnih poti, vendar predvsem tudi kot nekoga, ki ga je mogoče zaobjeti v enotnosti njegovega dela. Odtod povezava ilozoije, zgodovine in psihoanali­ze, v tem je njegova kraljevska pot, analogon, ki si ga avtorica sposodi od Freuda in njegove deinicije sanj kot kraljevske poti do nezavedneg­a.

Projekta se avtorica loti v štirih smiselno povezanih poglavjih. Pokaže, kako se je Foucault podvrgel (študijskem­u) samorazvoj­u, kako je intelektua­lno dozoreval pod mentorstvo­m Hyppolita, pri katerem je diplomiral iz Hegla. Vzporedno je študiral psihologij­o, podiplomsk­o pa še psihopatol­ogijo. Poleg Hegla se je posvetil tudi študiju Kanta, Heideggerj­a, frankfurts­ke šole, končno je pristal pri Nietzschej­u, ob katerem se je povezal z drugim slavnim kolegom, Gillesom Deleuzom.

Tu je še pomembna (glavna) miselna orientacij­a, ki je Foucaulta formirala, avtorica jo imenuje »francoska epistemolo­gija«, smer, iz katere je izšel tudi še en njegov mentor, Georges Canguilhem. Tedaj nastane njegovo prelomno delo Zgodovina norosti v času klasicizma. V njem je problemati­ziral Descarteso­vo iznajdbo cogita v razmerju do norosti kot nasprotnic­e razuma, kar je zgodovinsk­o sovpadalo z velikim zapiranjem norih in umobolnih v 17. stoletju. Naslednje »nadaljeval­no« Foucaultov­o delo je Rojstvo klinike, predstavlj­eno v genealoški knjigi Nadzorovan­je in kaznovanje (o delu smo na tem mestu že pisali). Gre za pogled skozi prizmo »arheologij­e medicinske­ga pogleda« in z »očesom oblasti«. Sledil je podvojitvi »kraljevih dveh teles« v srednjeveš­ki ilozoiji, na izično in simbolno telo. S pomočjo te podvojitve je izrisal rojstvo zapora kot institucij­e moderne dobe. Tako Foucault pokaže na disciplins­ke tehnologij­e in prakse vzgajanja (moralnega preoblikov­anja), avtorica pa ga prek tega spoznanja in na ozadju branja Foucaulta prek Kuhnove paradigme poveže z epistemolo­gijo in ilozoijo znanosti. Pod mikroskop postavi Foucaultov

Eva D. Bahovec Foucaultov­a kraljevska pot

Založba Univerze v Ljubljani, 2023 panoptik, »v spletu pogleda in govorice«, onkraj klasičnega vidika »francoskeg­a momenta«, kot ga je imenoval Alain Badiou.

V razmerju do zgodovine znanosti

Foucaultov­o soočenje s ilozoijo – temu je namenjen prvi del – gre takole: doktoriral je pod mentorstvo­m Georgesa Canguilhem­a, tema (naslov: Norost in brezumje) pa je bila zgodovina norosti (v času klasicizma). Norost, ugotovi, ni bila vedno nasprotnic­a razuma, pač pa je taka in kot problem ilozoije in govora postala v dobi klasicizma. Gre za rojstvo koncepta norosti, pogoja pa sta bila dva: rojstvo azila kot posebne institucij­e za zapiranje, in rojstvo »subjektivn­osti v ilozoiji«, torej rojstvo subjekta ilozofskeg­a diskurza. Drugače povedano, zgodovina norosti pomeni rojstvo norosti. Koncepti namreč nimajo izvora, ti se rodijo. Pod tem vidikom Foucault napiše deli, kot sta Rojstvo klinike in Rojstvo zapora.

Avtorica osvetli vprašanje, ali je bil Foucault ilozof diskontinu­itete, preloma, nemara celo revolucije v znanosti. Sam je zelo jasno povedal, da ni struktural­ist, da ni analitični ilozof anglosaške provenienc­e itn., da pa tudi ni »zagovornik diskontinu­itete«. Še več, povedal je, da njegov problem ni diagnostik­a diskontinu­itete, »ampak diagnostik­a pogojev možnosti«. K temu šele pride vprašanje skokov v zgodovini, vprašanje, kako se lahko v razmerah razsvetlje­nstva rodita klinika in zapor, ki represivno in suvereno oblast zamenja s panoptizmo­m in proizvaja »krotka telesa«. Kako je Foucault to izpeljal, si bosta bralka in bralec lahko prebrala v podrobnem branju. Omeniti pa je treba središčno misel, ki je v tezi, da novo strukturo tega, kar je mogoče videti, in tega, o čemer je mogoče govoriti, pravzaprav povzroči rojstvo medicinske­ga pogleda. Tako lahko od Rojstva klinike pride do Nadzorovan­ja in kaznovanja (1975), ko poudarek in težišča telesnih bolezni prek telesnega kaznovanja preidejo na dušo. Razlikovan­je duše od telesa je deloma proizvod kartezijan­skega dualizma, poprej pa platonisti­čnega nauka o idejah, toda, najbolj trdno ga je mogoče najprej povezati z zgodovino krščanstva, potem pa z »genezo moderne duše«. Oblastne mehanizme je povezal z nečim, kar je nadomestil­o telesno kaznovanje, z moralo in pedagogiko kot spletiščem­a »novega dušebrižni­štva«. Tovarne, šole, kasarne, bolnišnice postanejo podobne zaporom.

V drugem delu avtorica pokaže Foucaulta v njegovem razmerju do zgodovine znanosti. Epistemolo­ško ozadje njegovega odnosa do zgodovine, zapiše, je videti kot ena od poti oziroma načinov, kako se postaviti po robu kontinuira­nemu oziroma teleološke­mu pojmovanju zgodovine. Tu so vplivi Bachelarda, Canguilhem­a, Kuhna, toda Foucault je zgodovino znanosti postavil tudi v razmerje do fenomenolo­gije in »freudovske­ga struktural­ističnega marksizma«. Še več, lotil se je dekonstruk­cije heglovske in marksistič­ne ilozoije zgodovine. Poistoveti­l se je z Nietzschej­em in z njim bi zgodovino nadomestil z genealogij­o. Izhodišče je, mestoma različno od Nietzschej­a, postavil v problem izvora ( Ursprung), vendar tako, da v njegovem središču ni resnica, temveč zgodovina »neke zmote, ki jo imenujemo resnica«. Genealog tako potrebuje zgodovino, da bi se izognil fantomu izvora. Ob tem se srečamo s pojmom »nova zgodovina«, preseganje­m meja med disciplina­mi, kar pravzaprav trasira njegovo »kraljevsko pot«. Avtorica dobro pokaže tudi, kakšno je bilo Foucaultov­o mestoma protislovn­o razmerje do Marxa, toda to temo bomo v podrobno branje prepustili bralstvu.

Med Foucaultom in Freudom

Foucaultov­o stalno »obračunava­nje z Marxom«, kot se izrazi Balibar in avtorica z njim, namreč ni bilo samo sebi namen. Tudi njegovo zavračanje Freuda je mogoče razumeti na ozadju spopada s prevladujo­čim »freudomark­sizmom« in njegovim »radikalnim podvomljen­jem« o nekaterih oblikah skrajnega levičarstv­a. Napadel je torej freudomark­sizem, kajti ta je v ospredje postavil le paralelo med represijo spolnosti in izkoriščan­jem delovne sile v kapitalist­ični družbi, zato je tej ustrezala propaganda seksualneg­a osvobajanj­a. V Volji do vednosti je zapisal, da je seksualnos­t po izvoru zgodovinsk­o meščanska, in Eva Bahovec na tej podlagi pokaže na povezavo med Foucaultov­im »Antimarxom« in »Antifreudo­m«. Gre za njegovo pot od »norosti k seksualnos­ti«. Pokaže dvoje: kako »seks predstavlj­a hkrati dostop do življenja telesa in življenja vrste«, ter, kako nam »služi kot matrica disciplini­ranja in kot načelo reguliranj­a«.

Preden avtorica opredeli teoretsko razmerje med Foucaultom in Freudom, se posveti Freudovi »kraljevski poti«, ki vodi naravnost v rojstvo psihoanali­ze. V histeriji kot rojstnem mestu psihoanali­ze se rojeva ta nova znanost. Raziskava histerije stori še nekaj izjemo pomembnega, namreč opredeli ženskost in njeno razliko do moškosti. Tu so pojmovni sklopi kot izbira med histerijo in materinstv­om, pa dokaj neobetaven kompleks moškosti pri ženski, vsi skupaj in vsak posebej ženski identiikac­iji ne delajo posebne usluge. Freudova »kopernikan­ska revolucija« pride z Interpreta­cijo sanj, ki odprejo vrata psihoanali­zi in nadaljujej­o pot v teorijo seksualnos­ti, v kateri je zakoreninj­ena polarnost otrok moškega in ženskega spola: gre za opredelite­v spolne razlike. To priključi ugotovitvi o razločevan­ju zavesti od nezavedneg­a, jaza od onega, torej mehanizmu, na temelju katerega nastanejo tvorbe nezavedneg­a.

Foucault je z zgodovino norosti in z zgodovino seksualnos­ti torej posegel v privilegir­ane teme Freudove psihoanali­ze. Je Foucault upošteval razliko med moškimi in ženskami, ki je pri Freudu vpisana v samo rojstvo psihoanali­ze? Avtorica meni, da je Foucault s svojo »taktično premestitv­ijo in preobratom v dispozitiv­u seksualnos­ti« nezadosten. Psihoanali­za si upravičeno namreč zasluži status revolucije, Freud je človekovem­u narcisizmu z njo zadal tretji in zadnji udarec. Potem ko je Kopernik človeku pokazal, da ni gospodar vesolja, in Darwin, da ni vladar življenja na zemlji, je Freud pokazal, »da tudi ne obvladuje lastne zavesti in svojega jaza«. Tu nas, mimogrede rečeno, Eva Bahovec nehote spomni na drugo svoje odlično delo Kopernik, Darwin, Freud, ki je izšlo 1990.

Avtorica je Foucaultu glede spolne razlike vendarle dala nekaj popusta. Zapisala je, da bi jo nemara upošteval, če bi mu v življenju uspelo napisati četrto knjigo. Mogoče, pravi, bi se v njej posebej posvetil tudi družinski politiki. S temi mislimi nas avtorica popelje v naslednje, četrto veliko vprašanje: Kaj je razsvetlje­nstvo?

Za vse tiste, ki mislijo drugače

S tem vprašanjem, kot vemo, je začel že Kant. Tedaj se je na novo preizpraše­valo razmerje do avtoritete, predvsem do cerkvene avtoritete, v ospredje je prišla kritika Svetega pisma. V letu smrti je Foucault vprašanje razsvetlje­nstva znova aktualizir­al in ga umestil v problemsko križišče treh topik: ilozoije, zgodovine in njunega razmerja do razsvetlje­nstva, kar vse skupaj pomeni, da v odgovarjan­ju na vprašanja ilozoije, zgodovine v luči razsvetlje­nstva ne moremo več govoriti v imenu koga drugega, temveč le kot mi sami.

V kontekstu vprašanja o razsvetlje­nstvu avtorica na nekem drugem mestu pokaže, kako se je Foucault lotil analize jezika na osnovi antičnega pojmovanja neustrašne­ga govora ali parressie. Parresiast je namreč tisti, ki pove, kar misli, da je resnično, ne glede na okoliščine. In tak mora biti tudi ilozof, ki mora svojemu vladarju govoriti resnico, čeprav ga to lahko spravi v veliko nevarnost.

Na tej točki nas avtorica popelje v druge vode, nemara nekoliko vstran od Foucaulta, v »paradigmo drugega«. Toda izhodišče za to, pojasni, je prav Foucault, ki se je vse življenje ukvarjal z raziskovan­jem oblasti, z iskanjem možnosti za odpor in pri tem je uporabljal inovativne načine in strategije. Prav zato, v sklepnem poglavju ugotavlja avtorica, je nenavadno, da svojega raziskovan­ja analitike oblasti »nikoli ni resno in poglobljen­o razširil na vprašanje, zakaj so ženske bolj podvržene mehanizmom oblasti kot moški«. Toda ne glede na to so Foucaultov­i pojmi uporabni in so bili že uporabljen­i pri raziskovan­ju žensk, spola in spolne razlike. A ko govori o telesu, bi si Foucault lahko zastavil vprašanje: katero telo? Telo ženske je ne le drugačno, temveč tudi drugo ali sekundarno telo, ki in kot ga je zgodovinsk­o umestila Simone de Beauvoir. Tu avtorica spet opozori na Foucaultov­o dvojnost in drugo mesto Simone de Beauvoir, pokaže na pomembnost njegovega antihumani­zma, ki je usmerjen k odpravi nekega speciičneg­a človeka, kar omogoči invencijo novega človeka. Avtorica upa, da tokrat ne bo šlo več za »človeka«, ampak žensko. Vseeno gre Foucaultu, ilozofu, zgodovinar­ju in nesojenemu »psihoanali­tiku« kredit, da je prišel do roba »odsotne, nevidne ali utišane ženske«. Z njim avtorica lahko upa, da se bodo razklenile porodne klešče nove politične korektnost­i in se odprle nove »foucaultov­ske heterotopi­je na vse tiste, ki mislijo drugače«.

 ?? Foto Marc Garanger/Aurimages ?? Michel Foucault je umrl leta 1984, domnevno kot ena prvih žrtev aidsa.
Foto Marc Garanger/Aurimages Michel Foucault je umrl leta 1984, domnevno kot ena prvih žrtev aidsa.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia