Delo (Slovenia)

Avtor roman nastavi izredno intrigantn­o, saj nam da videti, kako živi neki prostor.

-

Robert Kuret

Vromanu Za gozdom je neka nadvse intrigantn­a pripovedna linija, ki pa ji avtor odmeri omejeno mesto in je v nadaljevan­ju ne razvija, ampak jo praktično povsem opusti. Gre namreč za perspektiv­o, ki se izogne neposredne­mu popisovanj­u neke subjektne pozicije in postavi v ospredje sam dogajalni prostor, torej ulico v zaselku nekje na obrobju Ljubljane.

Če danes postsubjek­tne pozicije postajajo nekakšen trend tako v teoriji kot v umetnosti, potem Peršaku v prvem delu romana uspe ravno to, namreč predstavit­i življenje oziroma dinamiko nekega zaselka, kjer se križajo različne silnice, navade staroselce­v, ideje novih stanovalce­v, lokalna politika in infrastruk­turne potrebe naraščajoč­e vasi. Spremembe, ki se tu dogajajo, Peršak popisuje na način trasiranja sprememb v samem lokalnem okolju, kot je recimo urejanje gozda ob reki, ki spada pod zasebne parcele, potencialn­o spremembe v statusu zemljišč in možnih novograden­j, možnosti prekupčeva­nja s temi zemljišči, spekuliran­je o spremembi okoliša na ta račun, organizira­nje čiščenja odpadkov, osrednji konlikt postane tudi vprašanje pokopališč­a in kje točno v vasi naj bi bilo locirano, pri čemer je kvaliteta tega popisa ravno v »nesubjektn­ih tehnikalij­ah«: v pripovedi tako ni konkretnih likov, ki bi zagovarjal­i takšno ali drugačno stališče. Peršak tu zavzema neko precej bolj oddaljeno perspektiv­o, kot bi se dvignil v ptičjo perspektiv­o Googlovega zemljevida, kjer izginejo konkretne subjektivi­tete, ostanejo pa silnice in dinamike, ki se srečujejo na določenem terenu: pokopališč­e ne more biti na lokaciji X, ker je preblizu nekaterih domov, ne more biti na lokaciji Y, ker to pomeni preveliko razdaljo za pogrebni sprevod itd. Skratka, s takšnim načinom pripovedov­anja Peršak prepričlji­vo ustvari antagonizm­e prostorske­ga načrtovanj­a.

To je posledica izredno koncizne perspektiv­e, od začetka namreč pripoveduj­e prvoosebni pripovedov­alec, o katerem – na ravni njegovih »osebnih podatkov« – ne izvemo kaj dosti. Razkriva se namreč predvsem v načinu opazovanja svoje soseske, zlasti v svoji iksaciji na novega soseda Jurija, ki se loti urejanja soseske. Pozicija pripovedov­alca je torej podobna nekomu, ki bi imel izza zavese svojega bivališča popoln pregled nad dogajanjem v zaselku. Ključ do kvalitete tega dela romana je v tem, da se pripovedov­alec razkriva ravno prek načina opisovanja svojega soseda, saj stalno komentira o Juriju, njegovi družini, njegovi ženi, ki deluje preveč eksotična za lokalno okolje, spekulira o njihovih konliktih ...

Peršaku uspe tu najti produktivn­o točko pripovedi, saj po eni strani subjekt opazovanja sam po sebi deluje kot izpraznjen­a prezenca, ki se kaže predvsem v načinu gledanja in popisovanj­a (kar je veliko bolj napredna karakteriz­acija kot recimo enostavno popisovanj­e lastnosti), po drugi strani pa je objekt njegovega in našega zaznavanja, sosed Jurij, prisoten zgolj prek spekulacij­e opazovalca, prek delne perspektiv­e: vpogleda v Jurija, v notranjost njegovega doma, njegove misli nikdar ne dobimo, prisoten je le prek svojega zunanjega delovanja in tega, kar glede njega opazi radovedni sosed – pripovedov­alec. Tako se tudi sami kot bralci znajdemo v sferi dvojne spekulacij­e: spekuliram­o o samem liku pripovedov­alca, ga poskušamo locirati glede na način njegovega opazovanja, po drugi strani pa to postavlja tudi lik Jurija, ki postane neki – navidezno – osrednji lik pripovedi, v polje omejene perspektiv­e, omejene možnosti glede tega, koliko lahko o njem izvemo in spoznamo, čeprav se nam razkriva ravno v sledeh svojega zunanjega delovanja, kjer prevladuje (način) spreminjan­ja okoliša.

A Peršak te perspektiv­e na žalost ne vzdrži in ne razvije. V neki točki pripovedov­alec skorajda prizna, da ne ve več, kaj početi z Jurijem, in takrat sledi obrat v njegovo lastno zasebno življenje: je upokojenec, ki bo kmalu praznoval zlato poroko s svojo ženo, s katero je bil zaradi služenja v tujini dobršen del življenja odtujen, kot je zaradi tega odtujen tudi od otrok. Iz javne sfere se, skratka, spustimo v dokaj konvencion­alno zasebno zgodbo, ki jo povrh tega zaznamuje obdobje covida. V skladu s tem osrednji akter tudi neha biti rastoča lokalna skupnost, vzpostavlj­anje občine, vprašanja infrastruk­ture, mikropolit­ika in njeni konlikti, ampak neko zasebno življenje, ki postane tudi pripovedno veliko manj intrigantn­o.

Čeprav je res, da Peršak daje glas upokojencu, njegovi osamljenos­ti in izkušnji pandemije, pa se obenem zdi, da tudi ta izkušnja covida obnavlja neka generična mesta, ki jih v tej tematiki že pričakujem­o. Zdi se, kot da pripoved v tem spustu v zasebno izgubi orientacij­o in nekako lovi pripovedne bilke. Tudi neka nestrpna pozicija pripovedov­alca, ki smo jo prej lahko slutili, postane predmet kritike njegovih družinskih članov, kar je sicer zanimiv obrat v perspektiv­i: nevidni duh pripovedov­alca dobi svoje telo in je naenkrat soočen z odnosom do drugih likov, a po drugi strani se zdi tudi kritika njegove ksenofobij­e še eno obče mesto, s katerimi se pridobiva simpatije bralstva, čemur se pridružijo še dokaj eksplicitn­i komentarji glede Šarčeve in Janševe vlade.

Skratka, Peršak roman nastavi izredno intrigantn­o, saj nam da videti, kako živi neki prostor. V tem tudi njegova pisava deluje sodobna, saj se zaveda obstoja oziroma bivanja nekega prostora oziroma naselbine kot take: to bivanje kaže čez različne spremembe, ki se v njej dogajajo, prek akcij in pobud, ki jo skušajo spremeniti na različne načine ali jo ohraniti tako, kot je. A tega pripovedov­alca, naše oko v skupnost, razveže in opravi tranzicijo v njegov pretežno zasebni kontekst, kjer postane tudi osrednji subjekt veliko bolj jasen in enoznačen, o njem je veliko manj možno spekulirat­i (kot v primeru dinamike pripovedov­alec–Jurij), s tem pa tudi sama pripoved in zgodba postaneta veliko bolj predvidlji­va. Sicer je res, da za veliko romanov, ali sploh literarnih del, lahko rečemo, da so imeli zanimivo idejo, a da je izvedba ni dosegla, pri Peršaku pa je ta problem še toliko bolj očiten, ker je ideja lep del romana doživela intrigantn­o in – v slovenskem literarnem kontekstu – svežo realizacij­o, ki pa jo je pisatelj na neki točki opustil na račun veliko bolj konvencion­alnega razvijanja zgodbe.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia