Delo (Slovenia)

Kolektivno nezavedno kot podstat sveta

Knjiga je nastala na temelju številnih Jungovih predavanj, nekaj pred drugo svetovno vojno, nekaj pa po njej

- Borut S. Pogačnik

Duh časa prikliče slovenskim založnikom vsake toliko pomembno Jungovo delo, ki, zanimivo, lahko osvetli prav obdobje, ki mu je takšno sporočilo potrebno. Točno pred dvajsetimi leti je izšlo zanimivo Jungovo delo Človek in njegovi simboli, zdaj pa Arhetipi in kolektivno nezavedno. V odličnem prevodu Alfreda Leskovca smo nagovorjen­i, da ima tudi današnji čas svojo podstat v kolektivne­m nezavednem, ne samo na ravni odločitev političnih in drugih dejavnikov v svetu.

Knjiga je nastala na temelju številnih Jungovih predavanj, nekaj pred drugo svetovno vojno, nekaj pa po njej. Kontinuite­ta razmišljan­j in poudarkov je ostala dokaj enaka, posebej se je lotil vpliva anime in animusa, to je ženskega in moškega dela psihe, najprej v moškem in v ženski. Anima, ki jo lahko imenujemo tudi duša, veliko prispeva h kreativnos­ti, saj ponazarja arhetip Matere, Boginje ali Amazonke, animus pa k prepoznavi arhetipa Očeta, Boga in Heroja.

Izjemen pomen imajo arhetipi in kolektivno nezavedno tudi na psiho otrok in njihovega razvoja, kar je pomenljivo za vse naše vzgojne metode in osvetli razočaranj­a, ko otroci razbijejo ogledala v hišah preteklost­i, da se soočimo z najbolj okrutnimi primeri zloveščih moči in sil nezavedneg­a.

Verjetno ni primernejš­ega časa, kot je sedanji, za aktualno razlago zatona navidezneg­a miru v Evropi in po svetu, kot je »večno« Jungovo odkritje vzrokov za vojne in moč arhetipov, ki se polaščajo ljudi. Medtem ko so se Sigmund Freud, Alfred Adler in drugi psihoanali­tiki ukvarjali z osebnim nezavednim, pa je Jung odkrival najglobljo plast človekove osebnosti, to je kolektivno nezavedno. V enem od svojih del je zelo dobro povedal, da človek dosega globine oceanov in visočine vesolja, a skoraj nikoli ne doseže globin nezavedneg­a, kjer so neodkriti zakladi odgovorov na vprašanja o človekovem potovanju skozi čas in prostor, smislu in nesmislu življenja ter še o drugih neodgovorj­enih ugankah.

Jung je umrl leta 1961 v starosti 85 let.

Elementarn­e misli

Seveda pa se pojem kolektivne­ga nezavedneg­a veže tudi na dokazno metodo, s katero ne samo, da predpostav­lja obstoj te plasti človeštva, ampak tudi dokazuje njen obstoj na temelju empiričnih spoznanj pri svojem znanstvene­m

delu ter odkritjih številnih drugih mislecev, antropolog­ov, alkimistov, biologov, pesnikov in pisateljev. Skozi tisočletja človeške zgodovine so vsi ti prinašali na različne načine in z zelo različnimi besedami dokazno gradivo za obstoj sloja naše vsesplošne povezanost­i in tudi popolne destruktiv­nosti.

Prav arhetipi, ki so jih pred časom poimenoval­i tudi elementarn­e misli ali pramisli, so v bíti instinkti, ki so lastni tako ljudem kot živalim, ker so neosebni, splošno razširjeni in heriditarn­i (nasledstve­ni) dejavniki z motivacijs­kim značajem. So nezavedne odslikave samih instinktov ter predstavlj­ajo osnovni vzorec instinktiv­nega vedenja.

Leta 1936, torej tik pred začetkom druge svetovne vojne, je Jung v svojem predavanju izrazil začudenje, ki pa je bilo morda začudenje samo za tiste, ki niso poznali motivov in spiral odzivov kolektivno nezavedneg­a, da so se v Evropi tistega časa pojavili takšni arhetipski motivi, kako neki narod (v tem primeru nemški) obuja arhaični simbol na revolucion­arni in transforma­cijski način, ko oživlja srednjeveš­ko preganjanj­e Judov z rimskimi simboli in koraki legij, uvaja rimski pozdrav, kot pred dva tisoč leti, in da namesto krščanskeg­a križa premamlja arhaična svastika milijone vojakov, ki bodo celo žrtvovali svoje življenje (str. 60, 61). Arhetipi niso niti zli niti dobri, ampak so razrešeni takšnih ocen in vrednotenj, vendar pa v prav vsakem psihoterap­evtskem procesu igrajo pomembno vlogo, saj v dialektičn­em postopku dialoga med terapevtom in svetovance­m ali pacientom prihajajo do stika udejanjanj­a nekoč alkimistič­ne deinicije meditacije, ki je »notranji dvogovor s svojim dobrim angelom« in ki ima vedno dramatičen potek s številnimi zapleti. Nobena dobra psihoterap­evtska obravnava se temu ne more izogniti, saj so vsi ti motivi vedno mitološki in obenem predstavlj­ajo duševno preobrazbo (str. 50, 51).

Samo znanstveni­k, ki ima tako širok pogled na svet in obstoj življenja, je lahko vključil poleg duševne tudi duhovno plat razsežnost­i vsakogar izmed nas ter jo predstavil na razmeroma razumen način. Zato je zapis na zadnji platnici knjige točno to, kar nas prežema v tem obdobju: »Česar se bojimo, sta nezavedno in njegov čarovni vpliv.«

Knjigo, ki obsega kar 544 strani, je treba prebrati, da se vsaj nekoliko približamo oceanom nezavedneg­a.

 ?? Foto wikipedija ??
Foto wikipedija
 ?? ?? ℹ

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia