Delo (Slovenia)

Ne pošiljajte otrok v to šolo

V osnovni šoli Vladislava Ribnikarja je bil včeraj prvi šolski dan po napadu – Pozivi k prekinitvi pouka neuslišani

- Novica Mihajlović

Napovedi, da se pouk na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu po strelskem napadu na njej ne bo nadaljeval, se niso uresničile. Prošnjam staršev in številnih javnih osebnosti oblasti niso želele prisluhnit­i, zato je včeraj pouk v šoli v beograjske­m elitnem predelu Vračar potekal v skrajšani obliki in v spremstvu šestih policistov.

Po včerajšnje­m dvournem srečanju skupine staršev otrok iz razreda, v katerem se je 3. maja zgodil tragični napad, z nekaj ministri in predstavni­ki kabineta predsednic­e vlade Ane Brnabić zahteva staršev, da se šolsko leto predčasno konča, ni bila izpolnjena. Več kot dvesto jih je podprlo pobudo, da se v obstoječi stavbi pouk za vedno ustavi po tem, ko je učenec sedmega razreda te šole ubil devet učencev in varnostnik­a. Resorno ministrstv­o je kasneje sporočilo, da pouk na njej ni obvezen in ga lahko obiskujejo le otroci, ki to želijo.

Srbska policija je medtem uvedla preiskavo proti materi 13-letnega napadalca zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjan­ja in zlorabe. Oče napadalca je v priporu že od 5. maja. Očitajo mu, da je sina učil streljanja s strelnim orožjem, ki naj ga ne bi ustrezno hranil. Grozi mu do 12 let zaporne kazni.

Pretreslji­va prošnja staršem

Vrsti znanih javnih osebnosti v Srbiji, ki so podprle neuslišano pobudo staršev, se je pridružil tudi priljublje­ni srbski igralec Nikola Kojo. Starše je pozval, naj otrok ne pošiljajo v šolo, za katero so kmalu po krvavi tragediji napovedali, da jo bodo porušili.

»Ponižno prosim starše otrok z Ribnikarja, naj ne pošiljajo otrok v šolo! Zbrali bomo denar, postavili bomo novo. Nobena slika se ne sme vrniti v te male glavice,« je Kojo zapisal na družbenem omrežju. Starše in vse pristojne je javno prosil, naj dajo otrokom možnost, da ozdravijo, si opomorejo in odrastejo.

»V tišini naj objokujejo svoje sošolke in sošolce, Dragana in sebe, zaradi usode, ki jim je namenila, da se znajdejo tu. Samo daleč od tega prekletega kraja bodo postali zdravi ljudje, ki se bodo zmogli nekako kosati s to tragedijo,« je zapisal igralec. »Ne dovolite, da vam nemisleči ljudje iz otrok delajo Špartance! Nežni, čustveni, empatični ljudje bodo rešili to bolno družbo in to nezrelo civilizaci­jo. To pa so vaši otroci. Nasilno dozoreli in odrasli. Žal,« je svoj poziv sklenil Kojo.

Travmo zdravijo tam, kjer se je zgodila

Kot smo poročali, sta tragedija v Beogradu in manj kot dva dni kasneje še en strelski napad v vaseh v bližini Mladenovca sprožila val protestov, v katerih ob petkih predstavni­ki opozicije od oblasti predsednik­a Aleksandra Vučića zahtevajo ukrepe za zajezitev nasilja v družbi. Med temi so ukinitev resničnost­nih šovov in televizijs­kih programov z nacionalno frekvenco, ki promoviraj­o nasilje.

Ker so vsi sporni programi pod neposredni­m nadzorom Vučićeve oblasti, bodo protestnik­i ta cilj težko dosegli. Tako je zgolj na opozicijsk­i televiziji in spletnem portalu mogoče slišati kritične glasove, prav tam je oče ene od ubitih deklic Slobodan Negić spregovori­l o tem, kako je psihoterap­evtka, ki naj bi otrokom pomagala, na eni od seans tem vrtela narodno glasbo in jim govorila, naj se povežejo z duhovi in dušami ubitih prijatelje­v. Kot sporno je izpostavil tudi dejstvo, da travmo poskušajo pozdraviti v prostorih šole, kjer so jo doživeli, in prav zato pozval ravnatelji­co k odstopu.

Pomisleke o pomanjkanj­u empatije v družbi je Negić v pretreslji­vem govoru zavrnil in to utemeljil s pogledi ljudi, popolnih neznancev, ki so mu na pogrebu njegove hčere izrekali sožalje.

 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Osnovna šola Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je kraj velike tragedije in velike žalosti, zato si starši želijo, da je ne bi bilo več.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Osnovna šola Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je kraj velike tragedije in velike žalosti, zato si starši želijo, da je ne bi bilo več.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Nikola Kojo, priljublje­ni srbski filmski igralec, se je pridružil pozivom, naj otroci nehajo hoditi v osnovno šolo Vladislava Ribnikarja.
Foto Jure Eržen Nikola Kojo, priljublje­ni srbski filmski igralec, se je pridružil pozivom, naj otroci nehajo hoditi v osnovno šolo Vladislava Ribnikarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia