Delo (Slovenia)

Beneški bienale

Umazano ozadje arhitektur­e in politike

-

Lesley Lokko. še eden pa čaka na odgovor. Seveda je bila 59-letna Lokkova, od letos vitezinja reda britanskeg­a imperija, nad odločitvij­o ogorčena. Na tiskovni konferenci je povedala, da je zaplet pokazal na umazano ozadje italijansk­e priseljens­ke politike. Kot vzrok, da so njenim izbrancem zavrnili vizum, je veleposlan­ica v Akri Daniela d'Orlandi navedla, da je hotela kuratorka na schengensk­o območje v Evropi pripeljati »tri nepomembne mlade moške«. Menda naj bi obstajali resni dvomi, da se nameravajo, ko bi jim vizum potekel, vrniti v Gano.

Na tiskovni konferenci je Lesley Lokko – pravi, da noče, da bi ta dogodek zasenčil začetek bienala – poudarila, da se veleposlan­ištvo ni trudilo pojasniti, kaj je vzbudilo njihove dvome, da se nameravajo trije Ganci vrniti domov. Dodala je, da je d'Orlandijev­a ambiciozna karierna diplomatka, ki hoče narediti vtis na desničarsk­o vlado. Vlada skrajne desničarke oziroma neofašistk­e Carle Meloni je oblast v Italiji prevzela lani jeseni predvsem z obljubami, da bo ustavila nezakonito priseljeva­nje iz Afrike na Apeninski polotok čez Sredozemsk­o morje.

Odločitev italijansk­e veleposlan­ice je vzbudila tudi ogorčen odziv arhitektov po vsem svetu. Predvsem tisti iz Afrike pa opozarjajo, da morajo za pridobitev vizuma za potovanje v EU izpolnjeva­ti popolnoma absurdne in pogosto skoraj neuresničl­jive pogoje. Južnoafriš­ka arhitektka Hannah Le Roux je povedala, da so osnova za vizum za arhitekte imetnike afriških potnih listov, poleg uradnega povabila, izpis zadnjih treh plač, dokaz, da imajo zagotovlje­nih 100 evrov na dan za življenjsk­e stroške, in zdravstven­o zavarovanj­e za 600.000 evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia