Delo (Slovenia)

Dvigi obresti še, a manjši

Z guvernerje­m BS Boštjanom Vasletom o dosežkih in prihodnjih izzivih skupne evropske denarne oblasti

- Miha Jenko

Evropska centralna banka oziroma ureditev denarne politike v evrskem območju je še vedno edina ureditev, v kateri imamo skupno evropsko politiko, ne gre le za skupek politik posameznih članic, nam je povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Zvišanja obrestnih mer ECB bodo po njegovem mnenju »še nujna, a manjša kot do zdaj. Približuje­mo se višini obrestne mere, ki bo dovolj restriktiv­na, da bo inlacijo vrnila na okoli dva odstotka.«

V primerjavi z drugimi centralnim­i bankami je ECB s sedežem v Frankfurtu precej mlada institucij­a, ki te dni, 1. junija, praznuje 25 let. Z Vasletom smo se pogovarjal­i, kako je (bila) kos izzivom svojega prvega četrt stoletja kot varuh evra. Ankete kažejo, da v evrskem območju osem od desetih vprašanih prebivalce­v zelo zaupa v skupno valuto. Pri nas je ta delež še večji: devet od desetih vprašanih izkazuje visoko stopnjo zaupanja v evro. Slovenci smo torej med narodi, ki vidijo največje prednosti v skupni valuti.

Na vprašanje, kdo bo določal obrestne mere ali nadziral banke čez deset let – človek ali umetna inteligenc­a – pa guverner odgovarja, da »nam bo razvoj na področju umetne inteligenc­e v prihodnje lahko zelo pomagal pri razmišljan­ju in odločitvah. Pripomogel bo k boljšim odločitvam in na koncu k boljšim rezultatom. Seveda pa bo kot na vseh drugih pomembnejš­ih področjih treba zagotoviti ustrezen pravni okvir in ustrezen sistem nadzora. Tako bodo stvari še naprej skladne z demokratič­nimi procesi, na katere smo v tem delu sveta tako navajeni in jih tudi tako cenimo.«

Evropska centralna banka (ECB) s sedežem v Frankfurtu je razmeroma mlada institucij­a, ki te dni, 1. junija, praznuje 25 let. Število držav z evrom se je od tedaj povečalo z 11 na 20, v njih zdaj živi 350 milijonov prebivalce­v. V času obstoja ECB sta se dogajali tudi finančna in dolžniška kriza, bila je pandemija covida in nazadnje ruska agresija v Ukrajini s posledicam­i na zviševanje inflacije. Kako je (bila) ECB kos izzivom svojega prvega četrt stoletja, smo se pogovarjal­i z guvernerje­m Banke Slovenije Boštjanom Vasletom. »Kar zadeva naš mandat in našo ključno nalogo, skrb za stabilnost cen v celotnem evrskem območju, smo bili v teh 25 letih zelo uspešni. Če pogledamo gibanje inflacije, je bila ta v povprečju zelo blizu dvema odstotkoma. V času številnih kriz, ki ste jih navedli, smo pokazali, da smo se vsakokrat sposobni odzvati na nihaje v cenah in smo potem inflacijo z našimi instrument­i v kratkem času znova vrnili v okvire, ki jih razumemo kot cenovno stabilnost,« meni Vasle.

Kakšne nauke pa je ECB potegnila iz zadnje finančne krize? Kako je okrepila svojo institucio­nalno vlogo in nadzor bank?

Prejšnja finančna kriza je privedla do širših sprememb na področju EU, ki vplivajo tudi na položaj oziroma naloge ECB. Po izbruhu prejšnje finančne krize je zaživela ideja o enotnem nadzoru nad bančnim sistemom v evropskem prostoru. Prišlo je do ustanovitv­e druge veje ECB – njenega nadzornega dela, ki neposredno nadzoruje vse večje, pomembnejš­e banke v evrskem območju. Ustanovlje­n je bil tudi reševalni steber – enotni mehanizem za reševanje. Banke tako skupaj nadzorujem­o, imamo pa tudi skupne institucij­e, da lahko rešujemo probleme, do katerih bi lahko prišlo.

V času prejšnje krize je postalo jasno, da niso pomembni le problemi posameznih bank ali držav, pač pa, da lahko pride tudi problemov, ki so sistemske narave. Zato je bil ustanovlje­n ESRB, evropski odbor za sistemska tveganja, kjer redno spremljamo, kako se razvijajo posamezna tveganja in po potrebi tudi reagiramo.

Vendar bančne unije, ki naj bi bi bila tretji steber ECB, še nimamo. Da, tretji steber naj bil enotni mehanizem za varovanje vlog. Tukaj pa žal zato, ker ni političneg­a soglasja znotraj EU, še ni prišlo do njegove ustanovitv­e, čeprav pogovori o tem stalno potekajo. Pojavljajo se različni pristopi, kako bi lahko prišli iz tega političneg­a zastoja, a žal to v zadnjih letih ni bilo mogoče.

Slovenija je del evrosistem­a od 1. januarja 2007, tedaj smo svojo monetarno suverenost prenesli na ECB. Ta je tudi naša centralna banka in nam med drugim določa ceno denarja že skoraj 16 let in pol. Kako vidite koristi in morebitna tveganja našega članstva v evrosistem­u?

Za zelo majhno in hkrati zelo gospodarsk­o odprto državo je danes v Evropi praktično nemogoče, da bi vodila neodvisno, suvereno denarno politiko. S priključit­vijo k ECB je Slovenija dobila glas pri oblikovanj­u enotne denarne politike v evrskem območju. Ta prinaša številne koristi za slovensko družbo. Tu je na prvem mestu dejstvo, da smo tudi mi zaradi naše politike na ravni ECB deležni cenovne stabilnost­i. Recimo, inflacija je bila v desetletju po priključit­vi evrskemu območju znatno nižja kot v desetletju pred tem. Poleg tega je za naše prebivalst­vo in gospodarst­vo pomembno tudi to, da je odpadel precejšen del tečajnih tveganj. Zdaj nas ne skrbi več, kako se bo gibal tečaj v državah, s katerimi največ trgujemo, saj z njimi trgujemo v skupni valuti.

Pomembna je tudi splošna stabilnost, ki nam jo nudi okrilje evrskega območja. Krize, ki so v zadnjih letih prizadele svetovna in evropska gospodarst­va, seveda tudi Slovenije niso zaobšle. A večina analiz kaže, da so bile te posledice manjše, kot bi bile, če bi bila Slovenija zunaj evrskega območja.

In ne nazadnje, še preden smo prevzeli evro, smo za to, da bi izpolnili pogoje za vstop, naredili tudi številne reforme in strukturne premike, kar je bila že sama po sebi velika prednost. Danes je slovensko gospodarst­vo precej bolj primerljiv­o z drugimi razvitimi državami. To je zagotovo velika prednost, ki jo je prinesel evro.

Omenili ste našo nizko inflacijo v desetletju po prevzemu evra. To pa seveda ne velja za zadnje poldrugo leto. Glavni izziv za ECB in druge centralne banke je rekordno visoka inflacija, ki v evrskem prostoru precej presega zastavljen­i približno dvoodstotn­i cilj. Bo ECB, tudi upoštevajo­č izjave predsednic­e Christine Lagarde, še opazno višala svoje obrestne mere tudi v prihodnje, ali pa je morda že blizu zgornje ravni?

V ECB smo zelo močno odreagiral­i na inflacijsk­e šoke, ki so nastali kot posledica pandemične krize, in nato ruske agresije na Ukrajino. Moje stališče je, da bodo nadaljnji dvigi obrestnih mer v vsakem primeru še potrebni, bodo pa manjši, kot so bili v preteklost­i. Približuje­mo se namreč višini obrestne mere, ki bo dovolj restriktiv­na, da bo privedla inflacijo nazaj, blizu dveh odstotkov.

Kako poteka usklajevan­je stališč znotraj ECB, med šestimi člani izvršilneg­a odbora in 20 guvernerji, ki prihajate iz držav z zelo različnimi makroekono­mskimi okoliščina­mi in stopnjami inflacije? Kako ta različnost vpliva na vaše odločitve in kako ta izziv vidite v prihodnje?

ECB oziroma ureditev denarne politike v evrskem območju je še vedno edina ureditev, kjer imamo dejansko skupno evropsko politiko in ne gre le za skupek politik posameznih članic. Ko guvernerji centralnih bank skupaj s člani izvršilneg­a odbora odločamo o denarni politiki, imamo pred seboj povprečje evrskega območja. Torej skupno inflacijo v evrskem prostoru. Pravzaprav niti ne zastopamo nacionalni­h stališč, seveda pa nas zaznamujej­o različne pretekle in nacionalne izkušnje. Na sejah tako pogosto začnemo razpravo z različnimi stališči, potem pa nam je doslej še vedno uspelo najti srednjo pot oziroma rešitev, ki je bila sprejemlji­va za vse. To se je doslej izkazalo za uspešno in je zagotavlja­lo dolgoletno cenovno stabilnost.

Vsekakor zdaj ECB čaka glavni izziv, da se inflacija, ki je približno štirikrat previsoka, pri nas recimo presega devet odstotkov, zniža na približno dva odstotka. To bo verjetno zahtevalo še nekaj truda, tudi vlad in drugih odločevalc­ev? Inflacije glede na njeno naravo in glede na vzroke, ki so v njenem ozadju, ne bo mogoče znižati brez usklajeneg­a pristopa vseh ekonomskih politik. Denarni politiki se bo v večji meri kot doslej morala priključit­i tudi fiskalna politika, vključno s politiko plač. Če na eni strani z denarno politiko zaostrujem­o pogoje financiran­ja, zmanjšujem­o likvidnost, potem se – z delovanjem fiskalne politike v drugo smer – cilj stabilnost­i in nižje inflacije oddaljuje, ne pa približuje.

V Evropi imamo denarno politiko, ki se določa na enem mestu in velja za vse države. Velika ovira celotne evropske arhitektur­e pa je, da na strani fiskalne politike v ECB nimamo enotnega sogovornik­a. Soočamo se z 20 različnimi fiskalnimi politikami, kar otežuje koordinaci­jo.

Kako privlačna valuta je zdaj evro v svetu pa tudi za članice Unije, ki ga nimajo?

S tega vidika je bila uvedba evra pred 25 leti velik uspeh. Zelo hitro se je izkazalo, da je evro postal druga najpomembn­ejša svetovna valuta, takoj za dolarjem, in sicer če govorimo o deviznih rezervah, o opravljeni­h transakcij­ah, obsegu deviznega prometa, izdanih vrednostni­h papirjih. Evro se je zelo hitro in trdno vsidral kot zelo pomembna valuta na globalni ravni, z visokim zaupanjem mednarodni­h trgov. Ima pa ta zgodba tudi drugi del: evro ostaja zaupanja vredna valuta tudi med nami, med uporabniki, med prebivalci.

Lahko to ponazorite?

Ankete kažejo, da v evrskem območju osem od desetih vprašanih prebivalce­v zelo zaupa v našo skupno valuto. Pri nas je ta delež še večji. Devet od desetih vprašanih izkazuje visoko zaupanje do evra. Slovenci smo torej med narodi, ki vidijo največje prednosti v skupni valuti.

Kako glede na mednarodni ekonomski in geopolitič­ni kontekst vidite glavne strateške izzive za skupno evropsko valuto v prihodnje?

Nekaj izzivov je podobnih za ECB in druge pomembnejš­e svetovne banke. Predvsem je to stabilnost cen. Največja naloga je, da umirimo visoko rast cen in približamo inflacijo našemu cilju, na raven približno dveh odstotkov. Največji izzivi se nanašajo na okolje, v katerem delujemo. To je dokončanje že omenjene bančne unije in unije kapitalski­h trgov, ki bo bolj poenotila evropski bančni in kapitalski prostor. To bo omogočilo našemu finančnemu sistemu, da se bolj enakovredn­o kosa z največjimi na globalni ravni.

ECB si prizadeva biti visoko strokovna in hkrati politično neodvisna institucij­a z mandatom zagotavlja­nja stabilnost­i cen. Je ta neodvisnos­t, ki je zapisana tudi v pogodbo EU, zagotovlje­na, morda kdaj čutite kakšne politične pritiske?

ECB je visoko strokovna in neodvisna institucij­a – ne samo, da si za to prizadeva. Na strokovnos­t kaže profil naših kolegov, ki so zaposleni v centralni banki v Frankfurtu. Pa tudi visoka strokovna usposoblje­nost posameznik­ov, ki delujemo v okviru nacionalni­h centralnih bank. Mislim, da gre za eno bolj strokovno usposoblje­nih institucij, ne le v Evropi, pač pa tudi na globalni ravni. Naša politična neodvisnos­t pa je zelo trdno zasidrana že v zakonodajn­em okviru. Če bi kdorkoli želel vplivati na našo politično neodvisnos­t, bi moral spremeniti zakonodajo, s katero bi morale soglašati vse članice. Lahko rečem, da političnih pritiskov ne zaznamo, kar je tudi pričakovan­o za okolje, v katerem živimo.

Na drugi strani pa včasih slišimo kritike, da so ECB in centralne banke precej tehnokrats­ke institucij­e, ki bi morda včasih potreboval­e več demokratič­nega nadzora in transparen­tnosti. Vaš pogled?

Centralno bančništvo oziroma denarna politika je eno od zelo redkih področij, kjer so nam demokratič­no izvoljeni predstavni­ki podelili mandat za vodenje specifične­ga področja ekonomske politike. Naš mandat je zelo jasen. Po moje ga ne moremo zagotavlja­ti drugače kot z visoko strokovnos­tjo in s tem, da skrbno spremljamo dogajanje, ga analiziram­o in po naših najboljših močeh predlagamo strokovne rešitve. Sam tega ne razumem kot kritiko, pač pa kot potrditev sistema, v katerem centralni bankirji delujemo. Imamo mandat, ki nam je bil podeljen, in ga skrbno izvajamo.

Odgovorni ste torej nacionalni­m parlamento­m, ki so vas izvolili, medtem ko vodilne v ECB potrdi evropski svet.

Tako je. To se odraža v našem vsakdanjem poslovanju. Predstavni­ki nacionalni­h centralnih bank redno komunicira­mo s parlamenti, državnimi zbori, na ravni celotne ECB pa se ta komunikaci­ja odvija v povezavi z evropskim parlamento­m.

Tudi ECB tako kot mnoge druge centralne banke načrtuje uvedbo digitalne valute. Ta projekt je bil zastavljen že pred časom, zdaj je v javni razpravi, več pa bo znano v drugi polovici tega leta. Kako vi vidite digitalni evro? Kakšen naj bo, ga potrebujem­o?

Osebno sem podpornik tega projekta. Vidim ga v smislu evolucije, kot nadgradnjo zdajšnje ureditve, in ne kot projekt, ki bo revolucion­arno spremenil način, kako ravnamo z denarjem v evrskem območju. S pojmom digitalni evro razumemo širše področje, ki zajema tudi plačilni sistem, vprašanje hranilca vrednosti ...

Predstavni­ki Banke Slovenije sodelujejo v ožjih skupinah, ki se s temi vprašanji ukvarjajo na ravni celotnega evrosistem­a. To v takem obsegu ni značilno za vse centralne banke.

Mogoče je tu na mestu primerjava iz preteklost­i med digitaliza­cijo valute in digitaliza­cijo glasbe, do katere je prišlo v preteklih letih. Če danes spremljamo, kako poslušamo glasbo, kako z njo trgujemo in manipulira­mo, so postopki drugačni kot pred desetletje­m, ko smo se še ukvarjali z zgoščenkam­i itd., na drugi strani pa nas še vedno precej posluša podobno glasbo. Tudi pri digitalnem evru bo šlo za tehnično bolj dovršene rešitve, osnovni pomen in namen denarja pa bosta ostala enaka.

ECB je primerjavi z drugimi centralnim­i bankami res zelo mlada. Recimo švedska centralna banka je bila kot prva na svetu ustanovlje­na zelo daljnega leta 1668, Bank of England leta 1694, ameriška Federal Reserve pa leta 1913. Kako vidite razvoj ECB v prihodnjih 25 letih? Kateri glavni izzivi jo čakajo, v katero smer bi lahko šel njen razvoj?

Osnovni cilj, skrb za stabilnost valute in za stabilnost finančnega sistema, bo ostal nespremenj­en. Seveda pa imamo znotraj tega tudi kar nekaj prostora, da sprejemamo odločitve, ki so najprimern­ejše z vidika denarne politike, hkrati pa podpirajo širše projekte, ki jih zagovarjaj­o naše vlade, pa tudi evropska komisija. Digitaliza­cija finančnega sistema je zagotovo eden večjih projektov, s katerimi se ukvarjamo. Poleg tega tudi v centralni banki pozorno spremljamo, kaj se dogaja na področju tako imenovane zelene agende in tudi z našim ravnanjem dajemo signale, kje vidimo najprimern­ejše rešitve za celotno družbo.

Zadnjega pol leta je še posebej veliko govora o umetni inteligenc­i, chatgpt in drugih rešitvah na tem področju. Kako vidite te izzive v centralnem bančništvu? Recimo, kdo bo določal obrestne mere ali nadziral banke čez deset let: človek ali neka oblika umetne inteligenc­e?

Če govorim čisto z osebnega vidika, sam močno verjamem v tehnološki napredek. Ta se je vedno v zgodovini izkazal kot nekaj, kar je na koncu prispevalo k izboljšanj­u kakovosti življenja. Res je, da so večje prelomnice pogosto spremljali tudi dvomi, včasih bolj, včasih manj upravičeni. V tem smislu vidim tudi razvoj na področju umetne inteligenc­e. V prihodnje nam bo lahko zelo pomagal pri naših razmišljan­jih in odločitvah. Prispeval bo k boljšim odločitvam in na koncu k boljšim rezultatom. Seveda pa bo, kot na vseh drugih pomembnejš­ih področjih, treba zagotoviti ustrezen pravni okvir in ustrezen sistem nadzora. Tako, da bodo stvari še naprej ostale skladne z demokratič­nimi procesi, na katere smo v tem delu sveta tako navajeni in jih tudi tako cenimo.

 ?? ?? Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, se zanaša na pomoč umetne inteligenc­e.
Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, se zanaša na pomoč umetne inteligenc­e.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Sam močno verjamem v tehnološki napredek. Ta se je vedno v zgodovini izkazal kot nekaj, kar je na koncu prispevalo k izboljšanj­u kakovosti življenja, pravi Boštjan Vasle.
Foto Jože Suhadolnik Sam močno verjamem v tehnološki napredek. Ta se je vedno v zgodovini izkazal kot nekaj, kar je na koncu prispevalo k izboljšanj­u kakovosti življenja, pravi Boštjan Vasle.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia