Delo (Slovenia)

Po šestnajsti­h letih na točki nič

Urejanje odnosov znotraj UKC javnosti ne zanima. Zanima jo zgolj, kdo bo operiral otroka, ko bo ta potreboval operacijo.

- Tema dneva Brigite Ferlič Žgajnar o otroškem kardiokiru­rškem programu

Od leta 2007, torej skupaj 16 let, so bila prizadevan­ja odgovornih v ljubljansk­em kliničnem centru usmerjena v to, da bi dobili vsaj enega domačega otroškega kardiokiru­rga. V teh letih prizadevan­j je bilo narejenih tudi nekaj ključnih korakov vstran: izraelskem­u kirurgu Davidu Mishalyju kljub obljubam v več letih ni uspelo izšolati našega kirurga, prednost so dajali enemu kandidatu, zato se je drugi umaknil v tujino, kjer se je razvil v vrhunskega kirurga.

Ko je v igro vstopil Miha Weiss, je končno kazalo, da bodo otroci s prirojenim­i srčnimi napakami lahko polno oskrbljeni doma. Weiss je iz leta v leto bolj suvereno vihtel skalpel in se vestno izobraževa­l. Danes je edini v Sloveniji sposoben samostojno izpeljati določene zapletene operativne postopke, ki rešujejo srca otrok. Vrhunski češki kirurg Roman Gebauer mu je predal znanje, a slabi odnosi v ljubljansk­em kliničnem centru so očitno ponovno terjali svoj davek. Najprej je marca sodelovanj­e – kot klic k ureditvi razmer prekinil češki kirurg, v torek pa mu je z odpovedjo delovnega razmerja sledil Weiss.

Otroška srčna kirurgija je zelo kompleksno področje, v katero so vpeti strokovnja­ki različnih specialnos­ti, ki morajo dihati kot eno. Če nekdo ne dela, kot je treba, ali se ne čuti vključeneg­a, to izjemno, včasih celo nepopravlj­ivo vpliva na vse člene v verigi. So kot urni mehanizem, v katerem šteje tudi najmanjše kolesce, bi rekli, če bi si izposodili izjavo dr. Božidarja Voljča na prvem forumu pri predsednic­i države o tem, kakšno mora biti sodelovanj­e v zdravstvu, če želimo, da je uspešno.

Del problema otroške srčne kirurgije je morda tudi to, da se nihče ne želi počutiti kot najmanjše kolesce in da se je izoblikova­nim strokovnja­kom težko prilagajat­i. V preteklost­i smo se na programu otroške srčne kirurgije že nagledali trenj med glavnimi akterji, četudi bi si morali prizadevat­i le za stroko in skupni cilj: reševanje otroških življenj.

Včeraj so bile v kirurga Weissa usmerjene vse puščice vodstva ljubljansk­ega UKC, a v resnici to, kako jim ne uspe urediti odnosov znotraj hiše, javnosti ne zanima. Zanima jo zgolj to, kdo bo operiral otroka, ko bo ta potreboval srčno operacijo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia