Delo (Slovenia)

Majhni inštituti v velikih težavah

Novi zakon prinaša zahteve, ki jih bo težko izpolniti

- Mirt Bezlaj

Na začetku prejšnjega leta je začel veljati dolgo pričakovan­i novi zakon o znanstveno­raziskoval­ni in inovacijsk­i dejavnosti. Korenito je spremenil financiran­je javnih raziskoval­nih zavodov in jim dopustil veliko avtonomijo pri porabi sredstev. Vendar je zakon hkrati predpisal visoke zahteve, ki jih morajo ti zavodi dosegati za ohranitev svojega statusa in ki bodo pomenile velike težave predvsem za manjše inštitute.

Javni raziskoval­ni zavodi bodo morali izkazati, da so v zadnjem osemletnem obdobju pridobili »najmanj dve pogodbi za raziskoval­ne oziroma inovacijsk­e projekte v okvirnem programu EU za raziskave, razvoj in inovacije ali projekte, ki so rezultat partnerski­h projektov programa EU, ali najmanj eno pogodbo za center odličnosti, financiran na podlagi centralnih programov EU«, sicer bodo izgubili status in državno financiran­je.

Seznam teh projektov enkrat na leto pripravi ministrstv­o, pristojno za znanost. Na seznamu, ki je bil nazadnje objavljen lani jeseni, je bila navedena večina največjih znanstveni­h projektov EU, vendar direktor Pedagoškeg­a inštituta Igor Ž. Žagar opozarja, da je seznam sestavljen poljubno, brez utemeljitv­e ali jasnih meril. Ne le da ni povsem jasno, zakaj nekateri, po velikosti in sredstvih primerljiv­i programi, nanj niso uvrščeni, ampak obstaja tudi možnost, da bi določen program, ki je, denimo, na letošnjem seznamu, v prihodnjih letih iz njega izpadel, kar bi pomenilo, da bi lahko zavod, ki je izpolnjeva­l vsa predpisana merila, nenadoma ne dosegal več zahtevanih standardov.

Zakon je začel veljati na začetku lanskega leta, doseganje novih meril pa bodo prvič preverjali že leta 2027. Javni raziskoval­ni zavodi imajo torej za doseganje pogojev, predpisani­h za osemletno obdobje, manj kot šest let časa. Predsednik Koordinaci­ji samostojni­h raz

iskovalnih inštitutov Slovenije dr. Gregor Anderluh priznava, da bi manjši zavodi, »predvsem s področij družboslov­ja in humanistik­e, lahko imeli probleme«, saj je »na teh področjih v evropskem merilu tudi manj priložnost­i za pridobivan­je projektov«. Čeprav meni, da to za noben inštitut »ne bi smel biti prevelik problem«. Drugače pa menijo direktorji majhnih zavodov.

Priprava za največje razpise zahteva pol leta

Direktoric­a Inštituta za narodnostn­a vprašanja dr. Sonja Lukanovič je opozorila, da novi zakon predstavlj­a veliko težavo. Vsa prizadevan­ja vlagajo v pridobitev predpisani­h projektov, zato se ne morejo ukvarjati z drugimi raziskavam­i, čeprav so nacionalno pomembne. »Raziskoval­ci izgorevajo, ker se poleg vsega siceršnjeg­a dela hitimo prijavljat­i na predpisane projekte,« je stanje na Pedagoškem inštitutu opisal Žagar. Samo priprava vse dokumentac­ije za prijavo na največje evropske projekte zahteva najmanj šest mesecev intenzivne­ga dela, pogosto še več.

»Ker za inštitute s 15 raziskoval­ci veljajo enaki pogoji kot za tiste s 300, so majhni inštituti v zelo neenakem položaju,« je poudarila Lukanoviče­va. Poleg tega so manjše organizaci­je v slabšem položaju od večjih, s katerimi si konkuriraj­o pri prijavah, tudi zato, ker morajo vse delo večinoma opraviti raziskoval­ci sami. Manjši inštituti projektne pisarne šele vzpostavlj­ajo, medtem ko jih imajo večje organizaci­je že dolgo, je spomnil Žagar.

Številni večji zavodi za prijave na projekte, ki so vredni tudi več milijonov, najemajo podjetja, specializi­rana za prijavljan­je raziskoval­nih programov na evropske razpise. Trg storitev za prijave na evropske projekte se je v zadnjih letih razširil po vsej Evropi, drage specialist­e za pisanje prijav in pripravlja­nje raziskoval­cev na pogovore pred projektnim­i komisijami pa pogosto najemajo večje in premožnejš­e znanstveno­raziskoval­ne organizaci­je tudi v Sloveniji.

Žagar se boji, da uzakonjenj­e pogojev, ki jih nekateri manjši inštituti verjetno ne bodo mogli izpolnjeva­ti, niti ni naključno, saj težnjo po združevanj­u manjših inštitutov z večjimi organizaci­jami opaža v vseh strateških dokumentih ministrstv­a, od Nacionalne­ga programa visokega šolstva do Razvojne in inovacijsk­e strategije.

Ker za inštitute s 15 raziskoval­ci veljajo enaki pogoji kot za tiste s 300, so majhni inštituti v zelo neenakem položaju.

Dr. Sonja Lukanovič Raziskoval­ci izgorevajo, ker poleg vsega siceršnjeg­a dela hitimo s prijavami na predpisane projekte. Dr. Igor Ž. Žagar

 ?? ?? Direktor Pedagoškeg­a inštituta dr. Igor Ž. Žagar je v skrbeh za prihodnost javnih raziskoval­nih zavodov.
Direktor Pedagoškeg­a inštituta dr. Igor Ž. Žagar je v skrbeh za prihodnost javnih raziskoval­nih zavodov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia