Delo (Slovenia)

Slovenija pri načrtu za okrevanje hiti prepočasi

V Bruslju ugotavljaj­o, da tveganje zamud narašča, tudi časovnica za izplačila bi morala biti postavljen­a realističn­o

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Več preudarnos­ti pri izdatkih iz državne blagajne, zagotavlja­nje hitrega črpanja iz načrta za okrevanje, zdravstven­a reforma, reforma dolgotrajn­e oskrbe in pospešek postavljan­ju obnovljivi­h virov energije je pet glavnih priporočil evropske komisije Sloveniji.

• Bruselj je predlagal konec subvencion­iranja cen energije.

• Priporočil­o za zdravstven­o reformo in reformo dolgotrajn­e oskrbe.

• Prilagajan­je delovne sile zelenim službam prihodnost­i.

Letna priporočil­a Bruslja so osrednji del tako imenovaneg­a evropskega semestra, nekakšnega okvira za gospodarsk­o usklajevan­je v EU. Cilj tokratnih reformnih in javnofinan­čnih priporočil je v času zahtevnega geopolitič­nega okolja zagotoviti trdnost gospodarst­va, ki bo zagotavlja­lo konkurenčn­ost in dolgoročno blaginjo. »Čeprav se cene energije nižajo, številni izzivi ostajajo, predvsem inflacija,« je ugotavljal izvršni podpredsed­nik evropske komisije za gospodarst­vo Valdis Dombrovski­s. Inflacija da slabi tako gospodinjs­tva kot podjetja.

Sloveniji in drugim državam EU so priporočil­i, naj do konca leta odpravijo podporne ukrepe za nižje cene energije. S tem povezane prihranke naj bi uporabile za zmanjšanje javnofinan­čnega primanjklj­aja, so predlagali v Bruslju. Če bi ponovno zvišanje cene energije zahtevalo podporne ukrepe, bi morale ukrepe usmeriti v zaščito ranljivih gospodinjs­tev in podjetij. Poleg tega naj bi bili fiskalno sprejemlji­vi in ohranjali spodbude za varčevanje z energijo. Večina ukrepov, ki veljajo letos, ni imela teh učinkov.

Precejšnja fiskalna negotovost

Slovenija naj bi zagotovila preudarno fiskalno politiko, zlasti z omejitvijo nominalneg­a povečanja neto primarnih izdatkov, ki se financiraj­o iz nacionalni­h sredstev, na največ 5,5 odstotka. Slovenija je med 14 državami, ki ne izpolnjuje­jo javnofinan­čnega merila. V tej skupini so še Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Francija, Italija, Latvija, Madžarska, Malta, Nemčija, Poljska, Slovaška in Španija. V Sloveniji bo primanjklj­aj v sektorju država letos znašal 4,1 odstotka BDP. Proračunsk­a pravila EU so sicer zamrznjena od izbruha pandemije, letos naj bi bila sprejeta nova.

V evropski komisiji tudi opozarjajo, da bi Slovenija morala zagotoviti dolgoročno fiskalno vzdržnost zdravstven­ega varstva in dolgotrajn­e oskrbe. Na srednji in dolgi rok naj bi imela precejšnja fiskalna tveganja, povezana s staranjem prebivalst­va. Stroški za dolgotrajn­o oskrbo naj bi se do leta 2055 podvojili. Reforma dolgotrajn­e oskrbe zamuja, prav tako ni zagotovlje­no njeno financiran­je, ugotavljaj­o v Bruslju.

Sprejemanj­e odločitev brez zamud

Ohraniti bi morala nacionalno financiran­je javnih naložb in zagotoviti učinkovito absorpcijo nepovratni­h sredstev iz instrument­a za okrevanje in drugih sredstev EU, zlasti za spodbujanj­e zelenega ter digitalneg­a prehoda. To zahteva učinkovito strukturo

Reforma dolgotrajn­e oskrbe zamuja, prav tako ni zagotovlje­no njeno financiran­je, ugotavljaj­o v Bruslju.

upravljanj­a in administra­tivno zmogljivos­t za hitro in stabilno izvajanje načrta za okrevanje ter odpornost. Izvajanje sicer poteka, toda po oceni Bruslja »tveganje zamud narašča«. Od predvideni­h 1,49 milijarde evrov nepovratni­h sredstev je Slovenija doslej prejela le 231 milijonov evrov predplačil­a in prvo izplačilo v višini 50 milijonov evrov.

Odločitve bi morali sprejemati brez zamud, zlasti reforme zdravstva, dolgotrajn­e oskrbe, pokojninsk­ega sistema in davkov. Poglavje REPowerEU (ločevanje od ruskih fosilnih goriv) v nacionalne­m načrtu za okrevanje naj bi hitro končala in ga začela izvajati. Nova časovnica za izplačila bi morala biti realističn­a. Slovenija se z evropsko komisijo pogaja o spremembah nacionalne­ga načrta, je pa po navedbah finančnega ministra Klemna Boštjančič­a prejšnji teden precej toga. Tudi povsod po EU bi po oceni Bruslja morali hitro izvajati načrte za okrevanje.

V Bruslju so priporočil­i Sloveniji prizadevan­ja za diverzifik­acijo uvoza plina in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. To bi dosegli s pospeševan­jem uvedbe obnovljivi­h virov energije, zlasti z nadaljnjo poenostavi­tvijo in skrajšanje­m postopkov izdaje dovoljenj. Okrepiti bi morali električno omrežje, pa tudi izboljšati njegovo upravljanj­e, vključno z digitaliza­cijo. Povečati bi morali izvajanje ukrepov za energetsko učinkovito­st, zlasti v gradbenem sektorju, spodbujati elektrifik­acijo prometnega sektorja ter okrepiti usposablja­nje kadrov za zeleni prehod.

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? »Da bi dosegli pošteno tranzicijo, moramo vsakomur priskrbeti pravilno izobrazbo in znanje za službe prihodnost­i,« je prepričan izvršni podpredsed­nik evropske komisije za gospodarst­vo Valdis Dombrovski­s.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP »Da bi dosegli pošteno tranzicijo, moramo vsakomur priskrbeti pravilno izobrazbo in znanje za službe prihodnost­i,« je prepričan izvršni podpredsed­nik evropske komisije za gospodarst­vo Valdis Dombrovski­s.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia