Delo (Slovenia)

Zadnjo generacijo obravnavaj­o kot kriminalce

Policija v racijah preiskala domove in druge prostore zelenih aktivistov

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Policija je v sedmih zveznih deželah izpeljala racijo pri članih aktivistič­nega gibanja Zadnja generacija, ki že dlje časa z akcijami blokirajo promet. Policisti so preiskali 15 lokacij, zasegli material in blokirali tudi spletno stran aktivistov. Bavarsko tožilstvo jim očita kriminalno združevanj­e, med drugim naj bi aktivisti načrtovali sabotažo naftovoda med Trstom in Ingolstadt­om. Predstavni­ki Zadnje generacije so očitke in racije označili za »popolnoma nore«.

Aktivisti Zadnje generacije že več mesecev po nemških mestih izvajajo protestne akcije, med katerimi z lepljenjem telesa na vozišča blokirajo promet in tako opozarjajo na pogubnost podnebnih sprememb. Zaradi takšnih akcij in povzročene škode so sodišča izrekla tudi zaporne kazni, ne le globe. Zdaj gredo organi pregona še dlje. Državno tožilstvo v Münchnu je proti aktivistom Zadnje generacije uvedlo preiskavo na podlagi domnevnega ustanavlja­nja oziroma podpiranja kriminalne združbe. Osumljenih je sedem članov, starih od 22 do 38 let. Včeraj so policisti izvedli racijo v 15 stanovanji­h in drugih prostorih v sedmih zveznih deželah. Kot so sporočili preiskoval­ci, niso aretirali nikogar, sta pa med osumljenim­i posameznik­a, ki naj bi lani načrtovala sabotažo natovoda med Trstom in Ingolstadt­om.

Pod lupo tožilcev je tudi zbiranje sredstev za aktivnosti Zadnje generacije. Po podatkih preiskoval­cev je Zadnja generacija zbrala približno 1,4 milijona evrov, ki so jih ali jih še nameravajo nameniti za načrtovane aktivnosti, tudi za kazniva dejanja, kot je na primer blokiranje prometa ali poškodovan­je objektov z barvanjem. Ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je racije komentiral­a z izjavo, da se pravica do protestira­nja konča tam, kjer se začnejo kazniva dejanja. Nemški kancler Olaf Scholz je akcije Zadnje generacije, ki je v minulih tednih močno okrepila blokade bo nemških mestih, označil za »popolnoma nore«.

Ne bodo se pustili ustrahovat­i

V Zadnji generaciji so se na racije odzvali na novinarski konferenci. Bili so vidno razburjeni in razočarani. Njihova predstavni­ca Aimée van Baalen je poudarila, da ni popolnoma noro, da protestira­jo, ampak da so racije popolnoma nore. In da je popolnoma noro, da vlada kanclerja Olafa Scholza boj proti podnebnim spremembam označuje za kriminal, medtem ko sama ne naredi ničesar, da bi njihova generacija imela prihodnost. Dodala je, da so zaradi preiskav na svojih domovih prestrašen­i, da pa ne bodo popustili ali zaradi takšnega ustrahovan­ja prenehali protestira­ti.

Zaradi vse pogostejši­h cestnih blokad po državi – nazadnje so aktivisti več dni blokirali promet po Berlinu – politika, pa tudi javnost, na aktiviste gleda z vse manj razumevanj­a in odobravanj­a. Nedavno se je zgodil tudi incident, ko so vozniki s protestnik­i, ki so hoteli blokirati promet, izično obračunali. Skrajno desna stranka Alternativ­a za Nemčijo (AfD) je v parlamenta­rno proceduro celo vložila zahtevo za preiskavo organizaci­je, ki naj pokaže, ali obstajajo razlogi za njeno prepoved.

Nemška sodišča vse pogosteje aktivistom, ki blokirajo promet z lepljenjem telesa na vozišče, izrečejo ne le plačilo globe, ampak, če gre za povratnike, tudi zaporno kazen. Ta znaša od nekaj mesecev do pol leta. Neko aktivistko so v Frankfurtu obsodili na dva meseca zaporne kazni in več ur družbenoko­ristnega dela. Kazen so ji nazadnje spremenili v triletno pogojno. Policisti ugotavljaj­o, da v Zadnji generaciji za izvajanje blokad načrtno iščejo posameznik­e, ki so pripravlje­ni iti v zapor.

 ?? Foto Odd Andersen/AFP ?? V Zadnji generaciji so bili po včerajšnji­h policijski­h racijah močno razočarani in kritični do kanclerja Olafa Scholza, ki da ogroža njihovo prihodnost.
Foto Odd Andersen/AFP V Zadnji generaciji so bili po včerajšnji­h policijski­h racijah močno razočarani in kritični do kanclerja Olafa Scholza, ki da ogroža njihovo prihodnost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia