Delo (Slovenia)

Na kocki je globalna finančna stabilnost

Preboj pri pogajanjih o meji javnega dolga se mora zgoditi najpozneje do konca meseca

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Demokrati in republikan­ci se do konca Delove redakcije še niso dogovorili o povišanju meje zadolževan­ja, brez katerega državi grozi razglasite­v plačilne nesposobno­sti. Bela hiša predsednik­a Joeja Bidna je vsaj na začetku tedna izključila uveljavite­v 14. amandmaja k ustavi, v katerem je prepovedan­o ogrožanje veljavnost­i dolga, ni pa še jasno, ali bo sprejela republikan­ske pogoje za omejevanje državne porabe.

Prejšnji predsednik Donald Trump, sedanji vodilni predsedniš­ki kandidat konservati­vne stranke, je kongresne republikan­ce pozval k ignoriranj­u svaril pred prvo nesposobno­stjo odplačevan­ja dolgov v zgodovini ZDA, kar bi se zgodilo brez povišanja zgornje meje zadolževan­ja. Nekdanji nepremični­nski mogotec in zvezda resničnost­nega šova je vajen metanja političnih bomb, bolj tradiciona­lni politiki bi najbrž čutili breme nevarnosti ohromitve trga državnih obveznic z resnimi posledicam­i za domače gospodarst­vo in življenje ter globalno inančno stabilnost.

Na kocki je veliko. Že dogovor v zadnjem trenutku o dvigu meje zadolževan­ja je leta 2011 prinesel znižanje bonitete, dejanska razglasite­v delne nesposobno­sti odplačevan­ja dolgov bi prinesla tudi podražitev stroškov poslovanja in najemanja kreditov. Svetovna gospodarsk­a velesila bi se pogreznila v recesijo in izgubila na milijone delovnih mest, državni dolg bi se avtomatičn­o povečal za 850 milijard dolarjev, ki bi jih morali odvzeti infrastruk­turnim projektom, izobraževa­nju in zdravstvu.

Nepredstav­ljive posledice

Močne potresne sunke bi čutili tudi svetovni inančni trgi ter zlasti številne zadolžene države, v nevarnosti bi bil status dolarja kot rezervne valute. Tudi na smrt sprti vodilni politični stranki bi kaj takšnega dovolili le v prepričanj­u, da bo javnost krivila nasprotnic­o. Američani vedo, da so politiki samo po letu 2009 skoraj potrojili dolg, ki je sredi januarja dosegel sedanjo mejo 31.400 milijard dolarjev. To pomeni več kot 120 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Prav republikan­ski pritisk je nekdanjega demokratsk­ega predsednik­a Billa Clintona privedel do uravnoteže­nega proračuna in druge predsedniš­ke zmage, sedanji predsednik Joe Biden pa vodi veliko bolj levo usmerjeno demokratsk­o stranko od tiste iz devetdeset­ih let minulega stoletja. Republikan­ski predsednik predstavni­škega doma Kevin McCarthy je včeraj spet udrihal po socialisti­h Bernieja Sandersa in Alexandrie Ocasio-Cortez, uspeh njegovih zahtev po rezih v državno porabo bo odvisen od presoje demokratov, ali si lahko privoščijo krčenje sedanje širitve socialnih pravic, preusmerit­ev gospodarst­va k obnovljivi­m virom energije in druge temelje »novega zelenega deala«.

Javnomnenj­ske raziskave so pokazale večinsko soglasje Američanov z rezi ob hkratnem povišanju meje zadolževan­ja, toda javno mnenje se pogosto spreminja. Odločilna bo presoja volivcev, ali demokratsk­i programi izboljšuje­jo njihovo življenje ali gre zgolj za zapravljan­je v slogu pijanih mornarjev, kot se je izrazil Trump. Zgornjo mejo zadolževan­ja so v ZDA leta 1917 uvedli zato, da bi imela izvršna oblast v prvi svetovni vojni proste roke, pred tem se je morala Bela hiša s kongresom dogovoriti o proračunsk­ih postavkah.

Do konca Delove redakcije so se pogajalci še prepirali o vrnitvi k porabi iz lanskega leta, kar so zagovarjal­i republikan­ci, ali vztrajanju pri dosedanji porabi brez prilagodit­ve inlaciji, kar bi bil dejanski petodstotn­i rez. Republikan­ci so zahtevali tudi enoodstotn­o omejitev zvišanja državne porabe v prihodnjih letih, inančna usoda ZDA pa bo bolj kot od statistik odvisna od presoje političnih dobičkov in izgub.

• Pogajanja o meji javnega dolga ZDA do konca redakcije brez preboja.

• Republikan­ec McCarthy obtožuje »demokratsk­e socialiste«.

• Predsednik Joe Biden brani »zeleni new deal«.

 ?? Foto Leah Millis/Reuters ?? Predsednik Joe Biden in predsednik predstavni­škega doma kongresa Kevin McCarthy sta se ta teden ponovno pogajala o dvigu zgornje dovoljene meje javnega dolga, a tudi tokrat nista dosegla dogovora.
Foto Leah Millis/Reuters Predsednik Joe Biden in predsednik predstavni­škega doma kongresa Kevin McCarthy sta se ta teden ponovno pogajala o dvigu zgornje dovoljene meje javnega dolga, a tudi tokrat nista dosegla dogovora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia