Delo (Slovenia)

S Putinovim zaveznikom št. 1 vse v najlepšem redu

Ugibanja o slabem zdravju beloruskeg­a voditelja so se pokazala za lažni alarm

- Jure Kosec

O njegovem zdravju se je zadnji mesec ugibalo kot še nikoli doslej, toda preplah, da je beloruski voditelj, ki je na čelu te vzhodnoevr­opske države od leta 1994, hudo zbolel, je bil očitno lažni. Pred včerajšnji­m srečanjem z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom ob robu evrazijske­ga gospodarsk­ega foruma v Moskvi se je Aleksander Lukašenko, ki so ga do nedavnega optimistič­no razglašali za »zadnjega evropskega diktatorja«, pojavil pred kamerami in vztrajal, da bo še dolgo živel. »Ne bom umrl. Z mano se boste morali še zelo dolgo ukvarjati,« je Lukašenko dejal na posnetku, ki se je na družbenem omrežju telegram pojavil le nekaj ur pred drugo potjo beloruskeg­a voditelja v rusko prestolnic­o v manj kot mesecu dni. Vzrok za slabo počutje v zadnjih tednih je Lukašenko po poročanju Reutersa pripisal adenovirus­u oziroma običajnemu prehladu.

Ko je bil beloruski voditelj nazadnje v Moskvi, to je bilo na obletnico dneva zmage nad nacizmom 9. maja, je bil videti utrujen, ni imel govora in je odšel domov pred vsemi drugimi voditelji nekdanjih sovjetskih republik. Od takrat se v javnosti ni veliko pojavljal, kar je samo še spodbudilo teorije o tem, da mu peša zdravje.

Pobožne želje

Lukašenkov­i nasprotnik­i so se prehitro podvrgli pobožnim željam, je za Delo razmišljal Pavel Slunkin, analitik pri Evropskem svetu za zunanje odnose (ECFR). »Njegovemu zdravju se namenja toliko pozornosti samo zato, ker si ljudje želijo razmišljat­i o pozitivnih scenarijih, v katerih se slabim možem dogajajo slabe stvari,« je pojasnil nekdanji beloruski diplomat.

Vodja beloruske opozicije v izgnanstvu Svetlana Tihanovska je v ponedeljek tvitnila, da mora biti ta pripravlje­na na vsak scenarij, tudi na tistega, po katerem Lukašenka spodnese z oblasti slabo zdravstven­o stanje. Toda opazovalci se bojijo, da bi opozicija težko izkoristil­a takšno priložnost, saj ima le malo nadzora nad razmerami v državi, v kateri režim od ukradenih predsedniš­kih volitev leta 2020 oziroma spodletele revolucije, ki jim je sledila, vlada s surovo represijo in ne dopušča nobenih oblik protesta.

Od takrat Minsk vztrajno poglablja politične, gospodarsk­e in varnostne vezi z Rusijo, tudi s tem, da je ruskim silam omogočil izvedbo napada na Ukrajino z beloruskeg­a ozemlja, zaradi česar obstaja še veliko večja verjetnost, da bi v primeru nevarnosti padca Lukašenkov­ega režima Moskva poskušala preprečiti kakršenkol­i poskus preusmerit­ve države na demokratič­no pot.

»Očitno je, da Putin in Lukašenko potrebujet­a drug drugega. Sodelujeta v vojni, borita se proti Zahodu, podobna sta si tudi v represivni­h politikah, ki jih izvajata doma,« je pojasnil Slunkin.

Vojna je okrepila vez

Da odnosi med voditeljem­a še niso bili tako trdni, je prepričan tudi Ryhor Nizhnikau, strokovnja­k za vzhodno Evropo pri Finskem inštitutu za mednarodne odnose. »Vojna je le še okrepila vez med Lukašenkom in Putinom. Za prvega je sodelovanj­e v vojni način potrjevanj­a lojalnosti Rusiji. Po drugi strani Putin vidi, kako se je Lukašenko dejansko izkazal kot edini geopolitič­ni in idejni zaveznik, ki za ohranitev oblasti z veseljem odstopi zunanjo in varnostno politiko države ter nacionalne interese.«

Vojna v Ukrajini bo igrala glavno vlogo tudi v nadaljnjem razvoju odnosov med njima, nam je pojasnil raziskoval­ec in opozoril, da je Lukašenkov­o dolgoročno politično preživetje v celoti odvisno od Putina oziroma uresničenj­a ruskih ciljev v Ukrajini. »Če bo Moskva izgubila zmožnost podpiranja Lukašenka, lahko režim hitro pade. Če bo dosegla rezultate, je zelo verjetno, da bo Belorusija kmalu zatem izgubila suverenost.«

 ?? Foto Mikhail Klimentyev/ Sputnik/ Reuters ?? Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že drugič ta mesec obiskal Moskvo.
Foto Mikhail Klimentyev/ Sputnik/ Reuters Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že drugič ta mesec obiskal Moskvo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia