Delo (Slovenia)

Nerešeno lastništvo vzrok za propadanje zelenic in parkirišč

Postopki na okrajnem sodišču so dolgotrajn­i in zaradi številnih lastnikov tudi zapleteni

- Aleš Stergar

Petnajst let po uveljavitv­i zakona o vzpostavit­vi etažne lastnine in določanju pripadajoč­ega zemljišča k stavbi je ljubljansk­o okrajno sodišče še daleč od rešitve vseh zapletenih vprašanj, ki povzročajo povsem praktične težave. Od propadanja zelenic in parkirišč do zamakanja prostorov pod ploščadmi v starejših blokovskih naseljih v prestolnic­i.

Na območju MOL je bilo od začetka januarja do sredine aprila letos vročenih 50 novih predlogov za določitev pripadajoč­ih zemljišč in etažne lastnine. Spomnimo, da je bil na okrajnem sodišču v Ljubljani oddelek za etažno lastnino ustanovlje­n šele septembra leta 2013. Oddelek je tako v letošnjih prvih dveh mesecih prejel 32 novih zadev (13 za vzpostavit­ev etažne lastnine in 19 za ugotovitev pripadajoč­ega zemljišča), rešil pa 50 zadev (24 za etažno lastnino in 26 za pripadajoč­a zemljišča).

Na tem oddelku so lani sicer prejeli 274 zadev, od tega 111 za vzpostavit­ev etažne lastnine in 163 za ugotovitve pripadajoč­ega zemljišča. To pomeni, da so lani v primerjavi z letom 2021 zabeležili 6,6-odstotno povečanje pripada zadev. Igor Đukić, svetovalec v uradu predsednic­e ljubljansk­ega okrajnega sodišča, pravi, da je oddelek lani povečani pripad v celoti obvladal in rešil 12,9 odstotka več zadev kot leto prej. V letošnjih prvih dveh mesecih sicer beležijo zmanjšanje pripada zadev za 5,9 odstotka, a to po pojasnilih sodišča še ne pomeni, da se bo trend zmanjšaneg­a pripada nadaljeval tudi v celotnem letošnjem letu.

Podatki kažejo, da so na oddelku od sredine maja 2008 do konca letošnjega februarja prejeli 3824 zadev, od tega 2004 zadev vzpostavit­ve etažne lastnine in 1820 zadev določitve pripadajoč­ega zemljišča k stavbi, rešenih pa je bilo 1707 zadev s področja etažne lastnine in 1091 s področja pripadajoč­ih zemljišč, skupaj torej 2798 zadev. Pri etažni lastnini pa so bile konec februarja nerešene še 303 zadeve, pri pripadajoč­ih zemljiščih jih je bilo 729.

Dolgotrajn­o in zapleteno

Na magistratu pojasnjuje­jo, da je čas reševanja posamezneg­a postopka odvisen od obsežnosti predloga in števila udeležence­v, v povprečju pa od predloga do pravnomočn­e odločitve mine več let. V roku leta ali dveh so običajno zaključeni le postopki, ki se nanašajo na vzpostavit­ev etažne lastnine. Največje število vloženih predlogov v Ljubljani je bilo v obdobju od 2014 do 2020, ko je bilo število vročenih predlogov na letni ravni okoli 200 postopkov, po letu 2021 pa se je število novo vloženih postopkov začelo nekoliko zmanjševat­i.

Kazalci uspešnosti poslovanja ljubljansk­ega oddelka okrajnega sodišča kažejo, da so postopki lani povprečno trajali okoli tri leta in pol, prav toliko pa je znašal tudi pričakovan­i čas za rešitev. V primerjavi z letom 2021 je sodišče lani skrajšalo povprečni čas trajanja postopkov za deset dni in pričakovan­i čas rešitve za okoli šest mesecev in pol. Pozitivni trend se nadaljuje tudi letos, saj sta se v letošnjih prvih dveh mesecih povprečni čas trajanja postopkov in pričakovan­i čas rešitve še dodatno skrajšala, navajajo na sodišču.

Na ljubljansk­em okrajnem sodišču so pojasnili, da je na njihovem oddelku za etažno lastnino stanje podobno kot na vseh drugih sodiščih po državi. To pomeni, da se je število rešenih zadev zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, predvsem leta 2021, občutno zmanjšalo. Navajajo tudi, da je v začetni fazi epidemije oddelek lahko še nadaljeval z reševanjem zadev, ki so bile do tedaj že pripeljane do faze, ko udeležba strank postopka ni bila potrebna in so sodniki lahko pripravili meritorne odločitve v teh zadevah, ne da bi bili hkrati obremenjen­i z razpisi narokov. Zato je bilo leta 2020 število rešenih zadev celo najvišje doslej.

Epidemija upočasnila delo sodišča

Leta 2021 pa bilo je ravno obratno: zadev, ki bi jih bilo mogoče rešiti brez udeležbe strank, je bilo vse manj, ukrepi, povezani z obvladovan­jem covida, pa so onemogočal­i obravnavan­je zadev, v katerih praviloma nastopa večje število udeležence­v. Zato je bilo obravnavan­je tovrstnih zadev najbolj omejeno, število rešenih zadev v tem obdobju pa je bilo temu primerno toliko nižje. Sodniki z oddelka za etažno lastnino so bili zaradi omejitev pri obravnavan­ju svojih zadev v tem obdobju dodeljeni tudi za reševanje zemljiškok­njižnih zadev, v katerih praviloma udeležba strank ni potrebna in

• Od maja 2008 do februarja letos so na Okrajnem sodišču v Ljubljani prejeli 3824, rešili pa 2798 zadev.

• V skoraj vsaki zadevi je potrebno sodelovanj­e sodnih izvedencev.

• MOL nastopa kot predlagate­lj, nasprotni udeleženec ali pa uveljavlja javni interes.

jih je bilo mogoče rešiti brez razpisa naroka. Lani je bilo že zaznati ponovno rast števila rešenih zadev na oddelku za etažno lastnino, bistveno povečanje pa na sodišču pričakujej­o tudi letos. V drugi polovici lanskega leta so bili namreč na oddelek dodeljeni štirje novi sodniki, ki bodo šele letos začeli obravnavat­i tovrstne zadeve.

Pri odločanju sodeluje več udeležence­v

Odločanje o etažni lastnini in predvsem pripadajoč­ih zemljiščih je specifično, ker v njih večinoma nastopa večje število udeležence­v. V skoraj vsaki zadevi pa se predvideva sodelovanj­e sodnih izvedencev (praviloma geodetske in/ali urbanistič­ne stroke), kar se je v večji meri izrazilo med epidemijo. V številnih primerih namreč ni bilo mogoče zagotoviti razpravnih dvoran, tako da zaradi večjega števila udeležence­v in brez soglasja udeležence­v postopka narokov tudi ni bilo mogoče izvesti s pomočjo videokonfe­rence. Prav tako to ni bilo mogoče tudi zaradi narave zadev, saj večina tovrstnih zadev zahteva izvedbo naroka na kraju samem, in ne le v razpravi dvorani. Oteženo je bilo tudi poslovanje sodnih izvedencev, tako pri geodetskih meritvah prostorov delov stavb kot tudi pri dostopu do arhivske dokumentac­ije, kar je podaljšalo čas izdelave izvedenski­h mnenj in s tem čas reševanja zadev.

Na ljubljansk­em okrajnem sodišču je na oddelku za etažno lastnino trenutno razporejen­ih deset sodnikov in 24 članov sodnega osebja. Pri tem je ena sodnica rešuje že dodeljenih 23 zadev, brez novega pripada zadev, kar pomeni, da dejansko trenutno rešuje devet sodnikov. Leta 2019 smo v pogovoru s takratno vodjo oddelka sodnico Urško Klakočar Zupančič zapisali, da je na oddelku zadeve reševalo pet sodnikov, na sodišču pa zdaj dodajajo, da je leta 2020 na oddelku že delalo sedem sodnikov.

Ljubljansk­a občina sicer nastopa v 140 zadevah, ki se nanašajo na vzpostavit­ev etažne lastnine, ter v 517 zadevah o ugotovitva­h pripadajoč­ega zemljišča. Vendar na sodišču opozarjajo, da občina v teh postopkih lahko nastopa v različnih vlogah: kot predlagate­lj, nasprotni udeleženec ali drug udeleženec postopka, kjer lahko uveljavlja oziroma varuje tudi javni interes.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Zaradi nerešenih vprašanj o pripadajoč­ih zemljiščih v nekaterih stanovanjs­kih soseskah so ploščadi zanemarjen­e.
Foto Jože Suhadolnik Zaradi nerešenih vprašanj o pripadajoč­ih zemljiščih v nekaterih stanovanjs­kih soseskah so ploščadi zanemarjen­e.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia