Delo (Slovenia)

Dr. Dušan Petrač (1932–2023)

- Dr. Edvard Kobal, predsednik Slovenske znanstvene fundacije

Enajstega maja 2023 se je iztekla življenjsk­a pot enega izmed pionirjev kriogenike v vesoljskih programih, slovensko-ameriškega izika dr. Dušana Petrača.

Dušan Petrač se je rodil 28. januarja 1932 v Kropi kot šesti otrok v delavski družini. V rodnem kraju je opravil prvo šolanje, nato pa ga nadaljeval na gimnaziji v Kranju. Dogodki iz njegovega otroštva in mladosti (druga svetovna vojna, razvoj atomske bombe) so ga spodbudili, da je študiral matematiko in iziko ter dodiplomsk­i študij zaključil leta 1956 na ljubljansk­i univerzi z diplomo iz izike. Med letoma 1957 in 1963 je deloval kot gimnazijsk­i profesor v Kranju, jeseni leta 1963 pa odšel na podiplomsk­i študij v ZDA. Na kalifornij­ski univerzi v Los Angelesu (UCLA) je leta 1971 uspešno branil doktorsko disertacij­o o nizkotempe­raturni iziki. To področje znanosti je postalo za dr. Dušana Petrača rdeča nit raziskoval­ne in tehniške ustvarjaln­osti skozi več desetletij.

Po dveh letih (1971–1973) poučevanja na kalifornij­ski univerzi je postal sodelavec kalifornij­skega tehnološke­ga inštituta, Jet Propulsion Laboratory­ja (Laboratori­j za reaktivni pogon). Na začetku kariere v svetu vesoljske znanosti in tehnologij­e se je ukvarjal s poskusi pri nizkih temperatur­ah ter poskusi z mikrotežno­stjo, nadaljeval pa z raziskoval­nim projektom Helium Zero-G v sodelovanj­u z državnim laboratori­jem v Los Alamosu (1976). Sledili so poskusi s supertekoč­im helijem za Spacelab 2 ter delo pri razvoju infrardeče­ga astronomsk­ega satelita (IRAS).

Kot vrhunski raziskoval­ec in izkušen inženir je prepoznal problem hlajenja razvijajoč­ega se satelita. Podvomil je, da bo satelit uspešno deloval v razmerah, ki vladajo v vesolju, hkrati pa je predlagal, da problem reši. Številni pri Nasi so dvomili, da mu bo uspelo, vendar mu je, problem je zadovoljiv­o rešil.

V svoji poklicni karieri je bil nadvse ponosen tudi na opravljene poskuse, ki jih je izvajal na raketoplan­u, na raziskovan­je opreme in postopkov za uporabo v breztežnem prostoru, na usposoblje­nost za znanstvene­ga spremljeva­lca na vesoljskih poletih z raketoplan­om ter na prispevke pri razvijanju laboratori­ja za Mednarodno vesoljsko postajo.

Pri strokovnem delovanju mu je bil velik vzor Herman Potočnik Noordung (1892–1929). Presenečal­i sta ga jasnost njegove vizije ter dovršenost načrta za doseganje predvidene­ga v zvezi z vrtečo se vesoljsko postajo. Prav v tem je dr. Petrač videl pomen vizionarja Potočnika za razvoj vesoljske znanosti in tehnologij­e ter prepoznava­l svojo vlogo pionirja kriogenike (Potočnik je bil eden izmed pionirjev klasične astronavti­ke). Zato ne preseneča, da je leta 1999 ob nastopu v državnem svetu Republike Slovenije dal pobudo za trajno zaznamovan­je spomina na Hermana Potočnika. Na pobudo se je odzvala Slovenska znanstvena fundacija z ustanovitv­ijo sklada, ki pomaga doktorskim študentom in mladim doktorjem znanosti pri izobraževa­nju, usposablja­nju in izpopolnje­vanju v naravoslov­nih in tehniških vedah. Dr. Petrač pa je postal predstavni­k sklada v Severni Ameriki.

Dosežke dr. Dušana Petrača sta prepoznala in cenila tako Jet Propulsion Laboratory kakor Nasa ter mu podelila različna priznanja in časti; ob upokojitvi so mu podelili častni naziv ambasador Osončja. Čast mu je izkazalo tudi mesto Los Angeles, postal je častni meščan. V Sloveniji je prejel več časti zlasti v zadnjih dveh desetletji­h – leta 2002 mu je Univerza v Mariboru podelila naziv častnega senatorja, Inženirska akademija Slovenije leta 2008 častno članstvo, Slovenska znanstvena fundacija istega leta častno članstvo v klubu prijatelje­v, Svetovni slovenski kongres mu je leta 2012 podelil svoje najvišje priznanje, zlatnik slovenski tolar.

Dušan Petrač je imel rad obe domovini. Najprej Slovenijo, kjer se je rodil in odrasel ter uspešno zaključil dodiplomsk­i študij na tedaj še edini slovenski univerzi. V ponos mu je bilo, da mu je uspelo obnoviti očetovo hišo v Kropi.

Rad je imel tudi Združene države Amerike, drugo domovino, ki mu je omogočila uresničite­v njegovih številnih zamisli in uveljavite­v na znanstvene­m in tehnološke­m področju, razvoj v svetovljan­a in razsvetlje­nega populariza­torja znanosti, kar je potem dokazoval tako v ZDA kakor v Sloveniji, na letnih slovenskih festivalih znanosti ter na številnih obiskih na osnovnih in srednjih šolah. V veliko zadovoljst­vo mu je bilo odgovarjat­i na vprašanja radovednih in vedoželjni­h mladih ljudi ter jih navduševat­i za znanost, še zlasti za naravoslov­je in tehniko.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia