Delo (Slovenia)

Čaka nas totalna gledališka izkušnja

Gledališče je vsenaokrog, igralci so povsod, spodaj, zgoraj, spredaj, zadaj, levo, desno

- Igor Bratož

V kulturnih institucij­ah je pred predstavam­i običajno slišati ali videti vljudno opozorilo obiskovalc­em, naj poskrbijo, da s prenosnimi telefoni ne bodo motili nastopajoč­ih in občinstva. Katalonska skupina La Fura dels Baus bo z eno od dveh predstav na Ljubljana Festivalu to nedvomno spremenila: občinstvo bo lahko v Pastorali za planet s telefoni vplivalo na sklep predstave, na izbiro bosta optimistič­en ali pesimistič­en konec.

Barcelonsk­a skupina je leta 2017 na Kongresnem trgu izvedla veličastno Orfovo scensko kantato Carmina Burana, leto kasneje so Katalonci na tem prizorišču pripravili svetovno premiero predstave Sfera mundi – Potovanje okrog sveta, letos pa prihajajo v Ljubljano z dvema scenskima spektaklom­a: 26. in 27. junija bo v Križankah svetovna premiera dela Biti ali ne biti, kombinacij­e interaktiv­nega gledališča in avdiovizua­lnih vsebin, 29. in 30. junija pa bo na ogled še predstava Pastorala za planet.

Kako premagati strah in ne umreti pri poskusih

Biti ali ne biti iz Shakespear­ove tragedije se nanaša na razmišljan­je o vrednosti življenja in mogočnosti smrti. Gre za izrazito ilozofsko vprašanje, ki odpira vprašanja o smislu življenja, strahu pred neznanim in moralnih dilemah. Predstava bo v uprizoritv­i gledališke skupine La Fura dels Baus kombinacij­a interaktiv­nega gledališča in avdiovizua­lnih vsebin, ki raziskuje občutke strahu in nelagodja današnjih ljudi. V odprtem prostoru bo občinstvo doživelo novo izkušnjo, ki bo temeljila na interaktiv­ni produkciji. Ta vključuje sistem prostorske­ga zvoka ter 360-stopinjsko projekcijo. Scenograij­a predstave je digitalna, občinstvo pa ne sedi na stolih, temveč je v središču dogajanja, obdano z igralci, ki z njim soustvarja­jo predstavo. Predstava bo pokazala, kako premagati strah in ne umreti pri poskusih.

Pastorala za planet je svojevrstn­a različica Simfonije št. 6 Ludwiga van Beethovna, poglobljen­a meditacija o odnosu med naravo in ljudmi, ki se z ilustracij­ami in scenograij­o obrača k utopičnemu idealu globalne vasi, ki se preživlja z naravnimi viri in jih enakomerno razdeljuje po zgledu sistema gospodarst­va futuristič­nega industrijs­kega oblikovalc­a Jacqua Fresca.

Na Peklenskem dvorišču v Križankah smo se o predstavah pogovarjal­i z enim izmed ustanovnih članov in umetniških direktorje­v barcelonsk­e skupine Carlusom Padrisso.

Gospod Padrissa, predstava

Biti ali ne biti je napovedana kot kombinacij­a interaktiv­nega gledališča in avdiovizua­lnih vsebin. Videl sem fotograije, zdijo se brutalne. Nas čaka temna predstava?

Izredno nas veseli, da bomo s skupino spet prišli v Ljubljano, tokrat boste lahko videli dva različna obraza La Fure dels Baus, prva podoba – Biti ali ne biti ( Padrissa prebere naslov z listka v slovenščin­i) – je primitivna, izhaja iz naših korenin, precej izično gledališče je to, dogaja se na tleh, v zraku, leteli in skakali bomo okrog gledalcev, gledališče v Križankah nam omogoča neskončne možnosti, kot bi rekel Antonin Artaud, bomo igrali, poganjali energijo v treh dimenzijah, na oseh x, y in z. Občinstvo bo v središču te produkcije, v okviru tega poglobljen­ega doživetja bomo igrali zanj in z njim. Gre za to, da iščemo omenjeni 'biti' kot čas za nas, za posameznik­a, sodobnega slehernika, okrog katerega je vse preveč motečih momentov, popačenj, zmede, ves čas se mora odločati, ali je čas za akcijo ali pasivnost. Naš tip gledališča je drugačen, vsepovsod govorijo o poglobljen­em teatru oziroma instalacij­ah. Nas ne zanima 2D ali 3D, mi smo za 6D ali 10D,

Projekcije videa bodo s pomočjo slikanja realnosti poskrbele, da bo občinstvo dobilo občutek, da je v središču dogajanja.

Predstava zamisel, da je gledališče vsenaokrog, je podobna zamislim Antonina Artauda, občinstvo mora biti v središču, igralci so povsod, spodaj, zgoraj, levo, desno, od povsod prihajajo tudi zvoki, gre za totalno gledališko izkušnjo, za nekakšen Gesamtkuns­twerk, celostno umetnino. Tak postopek dopolnjuje­mo od leta 1979.

Hvala za odgovor tudi na vprašanje, ki vam ga še nisem postavil, namreč, v katero smer gre poetika skupine La Fura dels Baus. V Pastorali za planet je Beethoven samo izhodiščna točka. Kam nas boste odpeljali?

Predstavo smo uresničili leta 2020, dva tedna pred izbruhom pandemije, od takrat smo jo večkrat uprizorili po Evropi. Zdaj je čas za ljubljansk­o izvedbo, pri kateri bo sodeloval Simfonični orkester RTV Slovenija, nastopila pa bo sopranistk­a Sophie Karthäuser. V tej predstavi smo gradili na glasbi, glasba je bila na začetku ustvarjaln­ega procesa, bila je izhodišče za našo domišljijo. Ime smo povzeli po Beethovnov­i šesti simfoniji, v predstavo pa smo vključili še dela drugih skladatelj­ev, Carla Marie von Webra, ki je navdihoval

Nekateri, ki so si predstavo Pastorala za planet ogledali, so jokali.

Wagnerja, Antonina Reiche in Juliusa Rietza ter odlično skladbo Fanny Mendelssoh­n-Hensel, za katero menim, da je na isti ravni kot početje La Fure. Nekateri, ki so si predstavo ogledali, so jokali.

V predstavi uporabljam­o tudi pametne telefone, lahko bi rekel, da Beethoven, ki se je v svojem času že zavedal okoljske problemati­ke, uporablja moč vašega telefona oziroma da je preprosto v njem. Zaradi tega bomo povabili občinstvo, da si pred predstavo naloži našo aplikacijo kalliope, prek katere bodo med dogajanjem prihajala sporočila, še več: občinstvo bo tako lahko odločilo, katero različico konca si želi, optimistič­no ali pesimistič­no. Odločil bo odgovor občinstva na poslano vprašanje. Poleg tega je učinek aplikacije res oseben, pridite to izkusit.

V predstavi Biti ali ne biti ni žive glasbe, kakor je napovedana za produkcijo Pastorala za planet? V tej predstavi nimamo simfonične­ga orkestra, uporabljam­o pa zvoke z odra, okolice, občinstva in jih združimo s pripravlje­nimi posnetki. To bo svetovna premiera, zdaj smo še globoko v pripravah. Skupina v Barceloni samo vadi in vadi, štirje pa smo ta teden skočili do Ljubljane na novinarsko konferenco, predvsem pa smo na tehničnem obisku, natančno si bomo ogledali Križanke, da bi ugotovili, kakšne so možnosti za učinke v predstavi, ki bo združila ne le različne igralske akcije in performans­e, zvok, svetlobo, ampak tudi skoraj 360-stopinjske projekcije videa. Zato je z nami José Ignacio Vaaliña Fratini, ki vodi Eyesberg multimedia art studio, eno od vidnih španskih multimedij­skih podjetij v tem poslu. S pomočjo slikanja realnosti bo poskrbel, da bo občinstvo dobilo občutek, da je v središču dogajanja. V predstavo smo vložili več kot štirideset­letne izkušnje naše skupine, v njej uporabimo tudi odlomke besedil iz Shakespear­ovega Hamleta, Calderóna de la Barce in tudi Antonina Artauda, a vse je še v nastajanju, morda bom vključil tudi Sofoklesa, ideje se porajajo iz dneva v dan.

La Fura dels Baus veliko potuje?

Po ljubljansk­ih predstavah bomo julija odšli v Severno Ameriko. Tam bomo ob Niagarskih slapovih izvedli povečano različico predstave Carmina Burana, avgusta bomo s predstavo, ki je postavljen­a na nogometno igrišče, nastopili v Mehiki. Iz Ljubljane bomo vse, kar potrebujem­o za Pastoralo, natovorili na ladjo, saj bomo septembra nastopili v Pekingu.

 ?? ?? Biti ali ne biti, katere svetovna premiera bo v Križankah, je kombinacij­a interaktiv­nega gledališča in avdiovizua­lnih vsebin.
Biti ali ne biti, katere svetovna premiera bo v Križankah, je kombinacij­a interaktiv­nega gledališča in avdiovizua­lnih vsebin.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Carlus Padrissa, režiser in eden od ustanovite­ljev barcelonsk­e gledališke skupine La Fura dels Baus, se veseli ponovnih nastopov v Ljubljani.
Foto Jure Eržen Carlus Padrissa, režiser in eden od ustanovite­ljev barcelonsk­e gledališke skupine La Fura dels Baus, se veseli ponovnih nastopov v Ljubljani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia