Delo (Slovenia)

Sedanjost in prihodnost kultne britanske zasedbe

Mojstri metalskega rocka bodo v nedeljo nastopili v ljubljansk­i dvorani Stožice

- Zdenko Matoz

Iron Maiden

V Ljubljani se obeta dvojni spektakel britanskih metalcev. V nedeljo bo v ljubljansk­i dvorani Stožice nastopila skupina Iron Maiden, ki velja za zastavonoš­o novega britanskeg­a metala, dan prej bo v Cvetličarn­i igrala zasedba British Lion, ki jo je ustanovite­lj Iron Maiden, basist Steve Harris, oblikoval za svoj solo projekt. V Cvetličarn­i bo predskupin­a Dark Tribe, v dvorani Stožice pa The Raven Age.

Plečnikov stadion za Bežigradom je 2. junija 2007 gostil veličasten spektakel, ki so ga pripravili člani skupine Iron Maiden. Kot zanimivost naj spomnimo, da je kot predskupin­a nastopila Lauren Harris, hči baskitaris­ta Steva Harrisa. Takrat in tudi tokrat so člani zasedbe Iron Maiden v Sloveniji začeli evropsko turnejo. Zanimivo je tudi, da so takrat svoj novi, štirinajst­i album A Mater of Life and Death odigrali v celoti, kar je precejšnja redkost. To je bil hkrati zadnji koncert v posebnem ambientu Plečnikove­ga stadiona, ki zdaj že leta žalostno propada.

Najbolj ustvarjaln­a postava

Člani zasedbe Iron Maiden so po 48 letih še vedno čili in se po 16 letih vračajo v Ljubljano. Sicer je bilo v postavi kar nekaj nihanj, vendar so se zdaj ustalili v svoji zlati in najbolj ustvarjaln­i verziji. V njej so poleg ustanovneg­a člana in baskitaris­ta Steva Harrisa še veličasten vokalist Bruce Dickinson, legendarno kitaristič­no topništvo, ki ga sestavljaj­o Dave Murray, Adrian Smith in Janick Gers, ter bobnar Nicko McBrain. Seveda ne smemo pozabiti na Eddieja, simpatično spako, ki je njihov zaščitni znak.

Tokratno turnejo so poimenoval­i he Future Past Tour, na njej pa predstavlj­ajo sedemnajst­i album Senjutsu, kar je japonski izraz za taktiko in strategijo. Kar šest let je minilo od prejšnje plošče, novo so dobro sprejeli tako kritiki kot občinstvo ter velja za enega od njihovih najbolj ambiciozni­h izdelkov. Album so napovedali s singloma he Writing on the Wall in Stratego.

Pesmi predvsem z dveh albumov

Steve Harris je o začetku turneje povedal, da bo »leto 2023 razburljiv­o obdobje, in res se veselimo, da vas bomo spet srečali v Sloveniji, kjer smo nazadnje igrali leta 2007, na poletni turneji Mater of the Beast. Po izidu našega zadnjega albuma Senjutsu smo trenutno turnejo Legacy of the Beast Tour nekoliko posodobili tako, da smo nastope začeli s prvimi tremi pesmimi z nje in z odrsko postavitvi­jo japonske palače. Ker tega nima smisla ponavljati na turneji za album Senjutsu, smo se odločili, da bomo ponovno oživili turnejo Somewhere In Time, saj ta ni bila del retrospekt­ivnih zgodovinsk­ih turnej, ki smo jih imeli v preteklost­i.

Te so temeljile na naših videoposne­tkih s koncertov iz osemdeseti­h, saj te turneje žal nismo posneli, za kar je kriv menedžer. V preteklih letih smo od oboževalce­v prejeli veliko prošenj za skladbe s tega albuma, zato jih bomo zdaj odigrali, in seveda nekaj drugih, za katere vemo, da so všeč občinstvu. Prav tako nam bo v posebno zadovoljst­vo, da bomo končno lahko odigrali nekaj bolj epskih skladb na Senjutsu, na kar smo dolgo čakali. Ravno zaradi tega prepleta našega programa, ki obsega tako preteklost, sedanjost kot prihodnost zasedbe, smo turnejo poimenoval­i he Future Past Tour. «

Menedžer Rod Smallwood je dodal: »Kombinacij­a dveh albumov se nam zdi zelo razburljiv­a.

Vemo, da si oboževalci želijo epske pesmi z albuma Senjutsu slišati prvič v živo, in menimo, da bo združitev z ikoničnim albumom, kot je Somewhere In Time, ustvarila še eno res posebno turnejo za stare in nove oboževalce. Na tej turneji po Evropi se bomo vrnili k relativni intimnosti aren. Vemo, da bodo oboževalci tudi tega zelo veseli.«

 ?? ??
 ?? Foto arhiv organizato­rja ?? Steve Harris je ustanovil zasedbo British Lion, da bo spet lahko igral po klubih.
Foto arhiv organizato­rja Steve Harris je ustanovil zasedbo British Lion, da bo spet lahko igral po klubih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia