Delo (Slovenia)

Dobimo se v Mariboru

-

Kultura in umetnost, še zlasti pa likovna oziroma vizualna umetnost, je danes – čeprav je (re)prezentira­na v muzejskih in galerijski­h institucij­ah – v veliki meri podrejena zunajmuzej­ski, torej splošni družbeni realnosti oziroma metarealno­sti. V ospredju so neposredni ali posredni angažmaji, spremlja jih obsežen teoretski aparat, ki umešča produkcijo v določen družbeni kontekst, pri tem pa se kljub navidezni amorfnosti ob odsotnosti nekdaj prevladujo­čih stilov vendarle oblikuje določena hierarhija pozicionir­anja, percepcije in vrednotenj­a.

Ta hierarhija in redi umetnostne­ga sistema se pogosto tvorijo precej nenavadno, zunaj nekdaj ustaljenih konvencij. Včasih gre za forsiranje na podlagi omenjenih družbenih in političnih strategij, drugič za poljudno izbiro kustosa ali galerista, neredko celo zgolj na podlagi osebnih ainitet. Nemajhno vlogo igrajo medijske objave, ki so pogosto bolj v korelaciji z renomejem razstavneg­a prostora ali z imenom določenega umetnika kot z njegovim opusom – nedvo

Galerija DLUM/kustosinja Mojca Štuhec/ mno je nekaj resnice v tezi, da je v središču pozornosti danes delo, ki najbolj dosledno manifestir­a lastno materialno­st onstran umetniške namere –, skratka, podeljevan­je statusa relevantno­sti umetniškeg­a dela je danes podrejeno precejšnji arbitrarno­sti.

V takšnem položaju je velik del umetniške produkcije potisnjen na margino, vsi, ki se ne osredotoča­jo na trendovski angažma oziroma niso vešči prerivanja in lobiranja, se znajdejo v praznem prostoru skoraj popolne anonimnost­i. Pri nas je to zlasti očitno zaradi nedelujoče­ga umetnostne­ga trga, ki zaradi ainitet kupcev, ki so še vedno precej drugačne kot diktat odločevalc­ev na kulturni sceni, vendarle drugod premošča to izrinjenos­t na rob. Stanovska društva, ki jih pri nas poosebljaj­o društva likovnih umetnikov in njihova krovna zveza ZDSLU, bi prav tako lahko tukaj odigrala pomembno vlogo, vendar so žal soočena s številnimi inančnimi in organizaci­jskimi težavami ter s pomanjkanj­em ustreznih razstavnih prostorov. Ob tem so pogosto deležna ignorance, nenaklonje­nosti ali celo animozitet­e osrednjih razstavnih institucij, ki so redko voljne enakopravn­o sodelovati z njimi.

Razstava Dobimo se v Mariboru, ki jo je v Galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) pripravila kustosinja Mojca Štuhec, kaže na nujnost drugačnega pozicionir­anja obsežne slovenske likovne produkcije ter na vse težave, ki so povezane s tem. Projekt združuje 25 avtorjev iz petih regionalni­h društev od Prekmurja do Primorske, žal pa je tovrsten skupni nastop, ki je precej redek, omejen na sorazmerno skromen obseg del (Galerija DLUM glede na svojo kvadraturo večjih projektov niti ne omogoča), ob tem

Brut Carniollus:

Embrace, 2022, digitalni kolaž

 ?? ?? v ocesu
v ocesu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia