Delo (Slovenia)

Za elito je treba biti namazan z vsemi žavbami

Trener Aluminija Robert Pevnik optimist pred prvo tekmo proti Gorici

- Gorazd Nejedly

Drevišnja prva tekma (Kidričevo, 20.15) za napredovan­je v nogometno prvo ligo (Aluminij) ali za obstanek (Gorica) bo že razkrila, ali je v tej sezoni drugoligaš v prednosti pred prvoligaše­m. Kidričani so bili osmoljenci iniša sezone v 2. SNL, Goričani srečni zmagovalci prvoligašk­ega dela bitke za obstanek. Izkušeni trener Aluminija Robert Pevnik je optimist, a tudi previden.

Le en prvenstven­i poraz (v predzadnje­m, 29. kolu doma proti Primorju) v letu 2023 je Kidričane stal napredovan­ja v 1. SNL in izgubljene bitke z Rogaško, a si je z drugim mestom Aluminij priigral še eno priložnost za vrnitev med najboljše po sezoni odsotnosti.

»Spomladans­ke tekme v ligi in pokalni proti Kopru in Olimpiji me navdajajo z optimizmom. Če smo izločili Koper in bili do zadnjih sekund blizu Olimpiji, potem so naše možnosti realne. A se zavedam, da bosta to tekmi s povsem drugačnim značajem. Bližje bosta taktičnimi kot odprtim bitkam. Čeprav mi ne znamo igrati odprto, so to tekme, v katerih je treba biti zelo spreten in športno predrzen ter z vsemi žavbami namazan,« je trdno na tleh 45-letni Pevnik, ki v Kidričevem opravlja veliko delo. Odlično se kosa tudi z ugibanji o tem, da so za Aluminij dodatne kvaliikaci­je zgolj formalnost, saj v Kidričevem zaradi omejenih denarnih zmožnosti in razmer na svetovnem tržišču (glavni pokrovitel­j je Talum) ni resnih ambicij za prvoligašk­o tekmovanje.

»Nič ne vem o tem, vem le, da je naš cilj uvrstitev v 1. SNL,« je odločen nekdanji trener Olimpije, ki je spomnil na začetek sezone. »Po slovesu od 1. SNL smo na novo oblikovali moštvo in ostali le s štirimi igralci iz minule sezone. Velja se vprašati, ali se nam je sploh kje zalomilo. Postavili smo nove temelje in moštvo, ki ima jedro iz domačih fantov in sladke skrbi. Ne glede na to, ali bo Aluminij tekmoval v 1. SNL ali 2. SNL, smo zadovoljni s sezono,« poudarja Pevnik.

Aluminij dobil, Gorica pa izgubila 19 tekem

Razlika v kakovosti med Aluminijem in Gorico, ki sta se v dodatnih kvaliikaci­jah merila tudi leta 2015, ko so bili s trenerjem Miranom Srebrničem uspešnejši Goričani (0:0 doma, 2:1 v gosteh) je veliko manjša, kot je splošna razlika med drugoligaš­kim in prvoligašk­im nogometom. Aluminij je v drugi ligi dosegel 19 zmag z razliko v golih 58:23, Gorica ima med elito prav toliko porazov ob petih zmagah in z razliko v golih 31:57.

Najboljši domači strelec in drugi najboljši v 2. SNL Nik Marinšek je zabil skoraj dve tretjini golov Aluminija v celi sezoni (21). Etien Velikonja je najboljši Goričan s šestimi zadetki, gostujoči trener Agron Šalja pa bo zadovoljen že z enim golom kogarkoli od svojih varovancev, če le ne bodo nobenega prejeli.

Številke govorijo v prid Aluminija. »Res je, ampak Goričani vseeno premorejo večjo posamično kakovost. Skrbno in natančno smo jih analiziral­i, kot so oni nas, zato ne more nihče nikogar presenetit­i s kakšnim novim, skritim orožjem. Z Goričani smo se pomerili tudi na zadnji preizkušnj­i pred začetkom drugega dela prvenstva. Odločale bodo malenkosti in dnevna forma na obeh tekmah. Upam le, da bomo izkoristil­i našo trenutno boljšo formo,« je misli strnil Pevnik.

Povratna tekma bo v nedeljo v Novi Gorici.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Trener kidriškega drugoligaš­a Aluminija Robert Pevnik je previden optimist v dodatnih kvaliikaci­jah.
Foto Voranc Vogel Trener kidriškega drugoligaš­a Aluminija Robert Pevnik je previden optimist v dodatnih kvaliikaci­jah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia