Delo (Slovenia)

Zaveda se, da je zdaj postala tarča

V Linzu od danes do sobote turnir za VN z enajstimi Slovenci in Andrejo Leški na čelu

- Miha Šimnovec

Najboljši judoisti in judoistke so se komaj dobro vrnili domov s svetovnega prvenstva v Dohi, že je pred njimi naslednje pomembno tekmovanje. V Linzu bo namreč od danes do sobote prvič velika nagrada Zgornje Avstrije, na njej pa bo mogoče osvojiti dragocene točke v kvalifikac­ijah za nastop na olimpijski­h igrah prihodnje leto v Parizu. Glavno slovensko orožje bo Andreja Leški. Če se je Leškijeva, ki je po osvojitvi naslova svetovne podprvakin­je v slovenski »paradni« kategoriji do 63 kilogramov dobila štiri dni prosto, prejšnji teden počasi spet navajala na naporni ritem treningov, je v teh dneh že delovala na polnih obratih. »Začela sem paziti na svojo težo, pri čemer gledam, da si za zadnji dan pred uradnim tehtanjem pustim največ kilogram 'viška'. Potem potrebujem en trening, da se ga znebim,« je pojasnila 26-letna Koprčanka in pristavila, da se za turnir v Linzu ni posebej pripravlja­la. Zaradi tega je bila v svojih pričakovan­jih bolj zadržana.

»Želim si predvsem, da bi ostala zbrana, kar po vseh dogodkih v zadnjih dneh ni bilo preprosto,« je priznala judoistka Bežigrada, ki bi bila zadovoljna že s petim mestom, saj bi ji prineslo kar nekaj točk za olimpijsko kvalifikac­ijsko lestvico. Na njej je tačas s 1320 točkami dvanajsta – vodi Kanadčanka Catherine Beauchemin-Pinard (2294) –, medtem ko se je s podvigom v Dohi na svetovni lestvici povzpela na deveto mesto (4073 točk). Na vrhu pred omenjeno Kanadčanko (5748) kraljuje Britanka Lucy Renshall (5881).

Slovenska šampionka se zaveda, da bo kot dobitnica srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu še bolj na merku tekmic. »Zagotovo se bodo še z večjim zagonom borile proti meni, saj bodo želele skalp svetovne podprvakin­je,« je Leškijeva razmišljal­a pred odhodom v Avstrijo, kjer se bo sicer dokazovalo enajst slovenskih judoistov.

Bilo bi bolje, če ne bi bila nosilka

Ob Andreji in Maruši Štangar (do 48 kg), Anki Pogačnik (do 70 kg), Patriciji Brolih, Metki Lobnik (obe do 78 kg), Davidu Štarklu (do 60

Andreja Leški si želi, da bi ostala zbrana. kg), Martinu Hojaku (do 73 kg), Jušu Mecilošku (do 81 kg), Vitu Dragiču (boril se bo z zlomljeno dlančnico) in Eneju Mariniču (oba nad 100 kg) bo skušala svojo kožo čim dražje prodati tudi Kaja Kajzer (do 57 kg), ki na novinarski konferenci ni skrivala visokih ciljev.

»Zadovoljna bom s kolajno, ki pa je ne bo lahko osvojiti. Ker je od svetovnega prvenstva minilo tako malo časa, je presenetlj­ivo, da je konkurenca tako močna. Sama sem sicer med nosilkami, a bi bilo bolje, če ne bi bila,« je zmajevala z glavo Kajzerjeva, ki je v bližini tekmovanja videla pozitivne, pa tudi negativne stvari. Zaradi vožnje s kombijem je bilo namreč zanjo toliko bolj zahtevno zbijati težo, v ponedeljek je imela, denimo, še 61 kilogramov, torej štiri več od najvišje dovoljene teže v njeni kategoriji.

»Prednost tega, da je turnir blizu, pa je v tem, da te pridejo lahko spodbujat tudi najbližji. Zame bo tokrat od blizu navijal tudi fant Rok,« je z iskrico v očeh sklenila 23-letna Ljubljanča­nka.

Kaja Kajzer se kot vedno spogleduje s kolajno.

 ?? ??
 ?? Foto Leon Vidic ??
Foto Leon Vidic
 ?? Foto Leon Vidic ??
Foto Leon Vidic
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia